Βουλή των Ελλήνων



 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά.

 

Θέμα: Νέες τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια και ελληνικές διπλωματικές αντιδράσεις..

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, το 2017 ήταν ένα από τα χειρότερα έτη των τελευταίων δύο δεκαετιών από πλευράς τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο. Οι παραβατικές ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και της τουρκικής ακτοφυλακής συνοδεύθηκαν από οξύτατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως αυτές του Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ότι υφίστανται 130 νησιά και νησίδες "ακαθόριστου κυριότητας" στο Αιγαίο.

Η κατάσταση αυτή συνεχίζει να επιδεινώνεται. Μόλις χθες ένας από τους στενότερους συμβούλους του Προέδρου Ερντογάν, ο Yigit Bulut, δήλωσε ότι "θα σπάσει τα χέρια και τα πόδια" οποιουδήποτε Έλληνα, ακόμη και του Πρωθυπουργού, αποπειραθεί να ανέβει στα Ίμια, δηλαδή σε ελληνικό έδαφος.

Σοβαρότερο επί της ουσίας είναι το γεγονός ότι στις 28 Ιανουαρίου 2018 σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής εισήλθαν στα ελληνικά χωριά ύδατα - και μάλιστα δυτικά των Ιμίων - και αποπειράθηκαν να εμποδίσουν σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο επέβαινε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, κ. Καμμένος, να πλησιάσει στο σημείο που έπεσε το ελληνικό ελικόπτερο κατά την κρίση των Ιμίων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που τουρκικές ναυτικές μονάδες προσπαθούν να αποτρέψουν τον πλου ελληνικών πλοίων σε θαλάσσια περιοχή δυτικά των Ιμίων, ωσάν να θεωρούν ότι τα Ίμια πλέον είναι μέρος της τουρκικής επικράτειας και δεν επιτρέπουν σε ελληνικά σκάφη να τα πλησιάσουν καν.

Αυτό συνιστά απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στη συγκεκριμένη περιοχή και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου. Απαιτείται λοιπόν άμεση και πολυεπίπεδη διπλωματική δράση, προκειμένου να μην παγιωθεί η σημερινή ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση και οδηγήσει σε ακόμη σοβαρότερες επιπτώσεις.

Η κατάσταση όμως στα Ίμια είναι μόνο μία πτυχή της επιδείνωσης των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζονται αμείωτες οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, εκδίδονται παράτυπες και παράνομες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX από τουρκικής πλευράς που επιχειρούν να δεσμεύσουν περιοχές στο Αιγαίο για τουρκικές ασκήσεις, κατά τρόπο που παραβιάζεται η ελληνική κυριαρχία, ενώ κλιμακώνονται οι παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο εδώ Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζεφ Πάιατ, εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία του ότι η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόκληση ατυχήματος στο Αιγαίο με σοβαρές επιπτώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είναι σαφές από την συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης ότι οι διπλωματικές και άλλες ενέργειες της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας για μείωση της έντασης στις διμερείς μας σχέσεις δεν αποδίδουν.

 

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάσθε:

- Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο και ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε για την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσής της κατάστασης;

- Συνάδουν οι τελευταίες προκλητικές τουρκικές ενέργειες στα Ίμια με τη συμφωνία που επετεύχθη το βράδυ των Ιμίων περί επιστροφής στο status quo ante;

- Έχετε προβεί στα απαραίτητα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα και προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα; Εάν ναι, ποια ήταν η απάντηση της τουρκικής πλευράς;

- Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Ε.Ε., του NATO και του Ο.Η.Ε. και των εταίρων και Συμμάχων μας αναφορικά με τις κατάφωρες αυτές παραβιάσεις εθνικής κυριαρχίας, που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για το σύνολο της περιοχής;

- Ειδικότερα στο πλαίσιο της Ε.Ε., πως θα κινηθείτε, προκειμένου να τεθεί φραγμός στην περαιτέρω επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, που έχει εκτραχυνθεί στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Κικίλιας Βασίλειος