Συνεντεύξεις



Κύριε Κικίλια, καλώς ήρθατε στο Paraskhnio.gr. Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το κλίμα μετά την οριστική απόφαση για εκταμίευση της δόσης;

Μέσω της εκταμίευσης της δόσης διαψεύστηκαν στην πράξη, όσοι πόνταραν στην χρεοκοπία της χώρας και στην έξοδό της από το Ευρώ. Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα των προσπαθειών μας και πλέον η Ελλάδα γίνεται πιο αξιόπιστη. Υπάρχει σαφής αντιστροφή του κλίματος στο εξωτερικό και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εργαστούμε σ’ ένα πιο «ήρεμο» περιβάλλον με στόχο την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε τις θυσίες των Ελλήνων να πάνε χαμένες. Νομίζω πως ο Αντωνής Σαμαράς πιστώνεται την όλη προσπάθεια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πρέπει τώρα να εστιάσουμε στο πρόβλημα της ανεργίας, αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Θα καταφέρει η κυβέρνηση να μεταφέρει κλίμα αισιοδοξίας στον Έλληνα πολίτη αλλά και ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία;

Και μόνο το γεγονός ότι από τη δόση των 52,5 δισ. Ευρώ τα 40 δισ. θα μείνουν στη χώρα μας, είναι κάτι το οποίο γεννά αισιοδοξία. Πιστεύω ότι ο Έλληνας πολίτης θα αρχίσει και πάλι να αισιοδοξεί βλέποντας το κράτος να εξοφλεί τις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Πιστεύω πως η επανεκκίνηση όλων των έργων που τώρα είναι στάσιμα, θα αποτελέσει την έμπρακτη απόδειξη για το ότι ξεκινάνε τα πρώτα βήματα ανάπτυξης. Είναι λογικό οι πολίτες να είναι καχύποπτοι κι επιφυλακτικοί, όμως θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά για να τους πείσει για το αντίθετο. Όχι μέσω ανακοινώσεων και εξαγγελιών όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά μέσα από πράξεις. Άλλωστε από το τελευταίο θα κριθεί κιόλας.

Εσείς, προσωπικά, είστε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας;

Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι, καθοριστικοί για το αποτέλεσμα όλων μας των προσπαθειών. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, τώρα ξεκινά ο μαραθώνιος και η ανηφόρα. Γιατί όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το δύσκολο είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η διάρκεια. Είμαι όμως αισιόδοξος πως θα έρθει η ανάκαμψη. Αν δε χαλαρώσουμε, αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, αν εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας, τότε η Ελλάδα θα ορθοποδήσει.

Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης στη συγκεκριμένη συγκυρία;

Ναι, υπάρχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ, μια κίνηση που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε τέτοιες κινήσεις με τόλμη αλλά και μεθοδικότητα, να επενδύσουμε στην εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που ‘χει τούτος ο τόπος και πιστέψτε με δεν είναι λίγα.

Ποια λάθη του παρελθόντος θεωρείτε ότι πρέπει να αποφύγουμε στην προσπάθεια για την ανάκαμψη αυτή;

Πολλά είναι τα λάθη που μας οδήγησαν έως εδώ. Ξεχωρίζω όμως την κοινωνική πολιτική με δανεικά, που είναι ότι πιο αισχρό υπάρχει και η οποία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης εφαρμόστηκε λιγότερο ή περισσότερο από όλα τα κόμματα. Μάθαμε να ζούμε με περισσότερα από όσα παραγάγαμε. Κατασπαταλήθηκαν τεράστια ποσά από την Ε.Ε., τα οποία αν είχαν επενδυθεί σωστά, σήμερα δε θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε. Όμως τόσο τα κόμματα όσο και οι πολίτες επένδυσαν στην πρόσκαιρη ευημερία. Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης για όσα έχουν γίνει και νομίζω πως όλοι μας πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει, πως η Ελλάδα πρέπει να μάθει να στηρίζεται στα πόδια της. Με στεναχωρεί που η γενιά μου και οι επόμενες καλούνται τώρα να πληρώσουν το λογαριασμό για πράγματα για τα οποία δε φταίνε, αλλά πιστεύω πως οι γενιές αυτές τελικά θα τα καταφέρουν.

-Με δεδομένη την ενασχόληση σας και στον τομέα της αυτοδιοίκησης, πώς βλέπετε την κατάσταση σε νομαρχίες και δήμους; Πώς εκτιμάτε ότι θα ξεφύγουν από τη δυσλειτουργία και την κρίση;

Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι, ενώ οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί. Ο μόνος δρόμος για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά είναι το «νοικοκύρεμα». Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες οφείλουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διαχειριστούν σωστά, τόσο τα οικονομικά τους όσο και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Η διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι σε εξέλιξη και πρέπει να προχωρήσει βαθειά μέχρι τα αποτελέσματά της να φανούν στις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Το κεντρικό κράτος ευθύνεται για πολλά από τα δεινά της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά εξίσου ευθύνονται διαχρονικά και αρκετοί δημοτικοί άρχοντες. Κρίμα…

Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα του 2012;

Τολμώ να πω ότι ο πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα έχει γίνει πιο φτωχός. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση, που έχει δώσει δικαίωμα σε κάποιους να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να λαϊκίζουν επενδύοντας στα προβλήματα που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, έχουμε για πρώτη φορά να διαχειριστούμε την είσοδο στη Βουλή της Χ.Α., που η ρητορική και οι πρακτικές είναι ακραίες και πολλές φορές δυναμιτίζουν το κλίμα. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε 3 κόμματα στην Κυβέρνηση που καταφέρνουν να έρχονται σε συμφωνία, ώστε να παρθούν αποφάσεις και η χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της κοινής λογικής. Σας παρακαλώ μην ακούτε ούτε τους κυνικούς, ούτε τους λαϊκιστές.

Τι πιστεύετε ότι μπορούν αλλά και οφείλουν να προσφέρουν νέοι – σε ηλικία – βουλευτές όπως εσείς;

Οι νέοι σε ηλικία βουλευτές, αλλά και οι νέοι σε αντιλήψεις και πολιτική οπτική ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν και πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα νοοτροπία στην πολιτική, ένα νέο πολιτικό ύφος και ήθος. Να αποκοπούν από λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και να εστιάσουν στη ουσιαστική δουλειά που θα φέρει αποτελέσματα. Ο κάθε νέος βουλευτής καλείται να αντιμετωπίσει λάθη που έγιναν παλαιότερα και για τα οποία δε φέρει άμεση ευθύνη, όμως το οφείλει στην πατρίδα να φανεί αντάξιος των περιστάσεων και να κάνει ό, τι περνά απ’ το χέρι του, ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν και πάλι να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Πλέον ο κόσμος έχει καταλάβει ότι οι μικροπολιτικές τακτικές έχουν «πεθάνει». Αυτό που χρειάζεται είναι συνέπεια, τιμιότητα και όρεξη για δουλειά. Καλό επίσης θα ήταν οι βουλευτές να μην είναι άεργοι και άρα να είναι ανεξάρτητοι και αυτόφωτοι. Αισθάνομαι πως έτσι οι αποφάσεις τους θα ήταν με καθαρότερο πολιτικό μήνυμα, μη στρογγυλεμένες.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στον αθλητισμό; Ποιο είναι το μέλλον και ποιος ο τρόπος ώστε να γίνει ο χώρος αυτός υγιέστερος (σε επαγγελματικό αλλά και ερασιτεχνικό επίπεδο);

Δυστυχώς η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον αθλητισμό, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι πολλά αθλητικά σωματεία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Ίσως όμως όλη αυτή η κατάσταση να αποτελεί και μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να αναδιοργανωθεί ο ελληνικός αθλητισμός σε σωστές βάσεις. Να επικρατήσει η λογική που λέει ότι κινούμαστε βάσει των δυνατοτήτων μας και όχι ρισκάροντας το μέλλον και την επιβίωση ενός συλλόγου για μια παροδική επιτυχία.  Ο ελληνικός αθλητισμός πρέπει ν’ ακολουθήσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο της απενοχοποίησης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Δε μπορεί να είναι πλέον κρατικοδίαιτος. Λεφτά δεν υπάρχουν. Τώρα αρχίζουν κάποιοι να το καταλαβαίνουν. Άλλοι πάλι όχι. Θέλει ψυχή και όραμα για να ξαναχτιστεί ο ελληνικός αθλητισμός από το μηδέν.