Συνεντεύξεις

"Εύχομαι εκλογές, αλλα δεν τις βλέπω"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι να περιμένουμε από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ; Ένα νέο Ζάππειο ή μια ορθολογιστική ανάλυση της κατάστασης και τεκμηριωμένες προτάσεις;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αν περιμένετε στη ΔΕΘ να ακούσετε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποσχέσεις και παροχολογία αντίστοιχη αυτών του Αλέξη Τσίπρα, ξεχάστε το! Αυτό που θα ακούσετε είναι λυτρωτικές αλήθειες, όσο σκληρές και αν είναι, και ένα ορθολογιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Είναι μια κομβικής σημασίας χρονική στιγμή, ώστε επιτέλους να ανοικοδομηθεί η σχέση μεταξύ πολίτη και πολιτικού που έχει διαρραγεί τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τα χρόνια των μνημονίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η θέση της ΝΔ περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ, προκάλεσε ουκ ολίγες συζητήσεις. Εσείς πώς το βλέπετε; Θεωρείτε πως είναι εφικτή αυτή η προοπτική;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος. Η δήλωση-δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε βάθος δύο χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%, είναι ρεαλιστική και κοστολογημένη. Θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτός στόχος. Αν δεν τα καταφέρουμε, να πάμε οριστικά σπίτια μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ποιος είχε δίκιο; Οι κορυφαίοι της κυβέρνησης Καραμανλή ή ο Γεωργίου; Σας ρωτώ γιατί η ΝΔ εμφανίστηκε αν μη τι άλλο… διστακτική να δικαιώσει πλήρως την διακυβέρνηση εκείνης της περιόδου.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αρχή μου είναι να μη σχολιάζω ποτέ καταστάσεις για τις οποίες έχει επιληφθεί ή εκκρεμούν στη δικαιοσύνη. Βέβαια, σε πολιτικό επίπεδο σαφέστατα και ενδιαφέρει να χυθεί άπλετο φως στο πώς μπήκαμε στα μνημόνια και να είστε σίγουρος ότι αυτό κάποια στιγμή με ιστορικούς όρους μιλώντας θα συμβεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού αποδίδετε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση περνά μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, το κόμμα σας δεν ωφελείται αντιστοίχως δημοσκοπικά; Σας προβληματίζει αυτή η εικόνα; Μήπως κι εσείς πρέπει ν' αλλάξετε κάτι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πριν από 1,5 χρόνο η Ν.Δ. ηττήθηκε στις εκλογές με 8,5 μονάδες διαφορά και σήμερα δημοσκοπικά, ανάλογα την εταιρεία, προηγείται από 5 έως 10 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καλύψει μια διαφορά 18 ποσοστιαίων μονάδων. Άρα σε καμία περίπτωση δε θα έλεγα ότι το εκλογικό σώμα αδιαφορεί για τις θέσεις μας. Αυτή η δημοσκοπική διαφορά οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όμως, εμείς έχουμε την υποχρέωση υπεύθυνα να ξεδιπλώσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, στοχεύοντας να πείσουμε το εκλογικό σώμα να μας δώσει μια ισχυρή εντολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή κανείς δεν έχει καταλάβει τι θα κάνει η ΝΔ στο τηλεοπτικό πεδίο. Θέλετε να μας δώσετε συγκεκριμένες πληροφορίες για τις ενέργειές σας όταν γίνετε κυβέρνηση; Θα καταργήσει το νόμο Παππά, θα πάρετε πίσω τα χρήματα από τους επενδυτές και θα κάνετε νέο διαγωνισμό ενώ πιθανόν να εκπέμπουν ήδη τα τέσσερα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας; Θα δώσετε κι άλλες άδειες με φθηνότερο αντίτιμο, την ώρα που άλλοι θα έχουν δώσει 50 και 70 εκατομμύρια ευρώ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σαφέστατα αντισυνταγματικός. Παρακολουθήσαμε έναν διαγωνισμό-παρωδία και για πρώτη φορά η διαπλοκή «θεσμοθετήθηκε» και προέβη και σε επίσημες δηλώσεις Οι αρμοδιότητες περί των τηλεοπτικών αδειών ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ επιστρέψουν στο Ε.Σ.Ρ. όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Για εμάς δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των καναλιών, γιατί στις ελεύθερες οικονομίες αυτό το κρίνει η αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε υπεύθυνος της ΝΔ στο κρίσιμο μέτωπο του Μεταναστευτικού. Ποια είναι τα προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας; Ποια η άποψή σας για την συζήτηση που προκάλεσε η παρουσία μαθητών-μεταναστών στα σχολεία;
Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί ένα τεράστιο θέμα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που εγείρει μεγάλες προκλήσεις, για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει απαντήσει ακόμη. Εμείς ως Ν.Δ. στηρίζουμε μία συμφωνία με μια τρίτη χώρα όπως είναι η Τουρκία, η οποία βιώνει πολιτική κρίση, διατηρούμε όμως πολύ σημαντικές αντιρρήσεις για τη διαχείριση του προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση. Λιμνάζουν χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, δεν επαναπροωθούνται μετανάστες, δεν υπάρχουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, οι δε κοινοτικοί πόροι διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα από ΜΚΟ. Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα που μου θέσατε, για τα προσφυγόπουλα και τα πρόσφατα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο. Είναι αυτονόητο δείγμα πολιτισμού, ανθρωπιάς και ευθύνης ότι τα παιδιά όλου του κόσμου στην Ελλάδα θα έχουν δικαίωμα στη μάθηση, θα μπορούν δηλαδή να πηγαίνουν σχολείο. Χωρίς οποιονδήποτε υγειονομικό κίνδυνο για οποιοδήποτε παιδί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε την παραίτηση Βουδούρη;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο κ. Βουδούρης αφού κατηγόρησε με στοιχεία την κυβέρνησή του ότι ξοδεύει υπερβολικά πολλά χρήματα για τους πρόσφυγες - μετανάστες, υπέβαλλε την παραίτησή του. Και αυτή έγινε δεκτή από τον κ. Τσίπρα τον οποίο ο κ. Βουδούρης είχε ενημερώσει! Όπως καταλαβαίνετε, η κυβέρνηση είναι χαοτική, αποτυχημένη, αναποτελεσματική και άκρως προβληματική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε υπέρ της διεύρυνσης της ΝΔ προς το κέντρο ακόμη και με στελέχη που προέρχονται από το άλλοτε σημιτικό ΠΑΣΟΚ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι διευρύνσεις δε γίνονται με πρόσωπα, καταλήγουν ίσως σε πρόσωπα. Επομένως είμαι υπέρ της διεύρυνσης σε πολιτικές και ιδέες, χωρίς να αλλοιώνουμε ή να κάνουμε εκπτώσεις στον αξιακό κώδικά μας. Από εκεί και πέρα, τα πρόσωπα θα ακολουθήσουν μόνα τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να τελειώσει με το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής του. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αποτελεί σήψη και παρακμή να οπλοφορούν αναρχικοί στα Εξάρχεια, να ξυλοκοπούνται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στο δρόμο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως να θολώνει το τοπίο. Η ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζει πολύ καλά να κάνει τη δουλειά της και έχει επιτυχίες. Όμως η αρρωστημένη ιδεοληψία της κυβέρνησης δεν της το επιτρέπει. Εμείς, ως Ν.Δ., όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στους συμπολίτες μας. Γιατί ελευθερία χωρίς ασφάλεια δε νοείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε τη δραστηριότητα των πρώην πρωθυπουργών και των κύκλων τους; Κάνουν τελικά κακό στη ΝΔ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι συμβουλές και η εμπειρία των πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών της Ν.Δ. είναι πάντα χρήσιμες, όχι μόνο σε κομματικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό. Ίσως κάποια ζημιά στην Παράταξη να κάνουν όσοι παρατρεχάμενοι μιλούν διχαστικά εξ’ ονόματος των πρώην Προέδρων μας. Αλλά είναι πια γνωστοί και κανείς μας δεν τους δίνει σημασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, δεν το πιστεύω. Αν και για το καλό του τόπου, το εύχομαι.