Ομιλίες στην Βουλή

Ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ως εισηγητής της Ν.Δ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Θουκυδίδης έχει γράψει ότι η ισχύς του κράτους είναι οι άντρες του και όχι τα τείχη, ούτε τα άδεια πλοία. Σε εποχές δύσκολες, που υπάρχουν προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή του ΥΠΕΘΑ, επιλέγετε να καταθέσετε ένα νομοσχέδιο με το οποίο πλήττετε το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και θεσμοθετείτε την λούφα και την απαλλαγή.

Περιμέναμε σχεδόν πέντε χρόνια να φέρετε ένα νομοσχέδιο που θα έριχνε το βάρος του στη στήριξη και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εποχή. Ότι θα φέρνατε ένα νομοσχέδιο με έναν εξοπλιστικό νόμο τέτοιο, που θα έδινε τη δυνατότητα να εκσυγχρονιστεί το Υπουργείο και να προχωρήσει στον 21ο αιώνα. Οι τεχνολογίες τρέχουν, τα δεδομένα αλλάζουν: μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 3D printing, τεχνητή νοημοσύνη.

Εσείς όμως φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν αφορά οριζόντια την ελληνική κοινωνία που περιμένει από τις Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία μας και την εθνική μας κυριαρχία. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο ρουσφετολογικό, φωτογραφικό, το οποίο υπηρετεί, δυστυχώς, τους λίγους και δίνει την αίσθηση ότι είχατε μια κομματική γραμμή, ένα πρόγραμμα που προσπαθείτε να περάσετε στη Βουλή με το παρόν νομοσχέδιο.

Τι λέτε στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων; Τους λέτε ότι το μείζον σε ό,τι έχει να κάνει με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι οι αντιρρησίες συνείδησης. Στις επιτροπές μειώνετε τους Αξιωματικούς και αυξάνετε τους καθηγητές, έτσι ώστε να υπάρχει αντικειμενική κρίση σε σχέση με τους αντιρρησίες συνείδησης. Ο κ. Αποστολάκης ουσιαστικά λέει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς με τους οποίους υπηρέτησε σαράντα χρόνια, σε όλες τις βαθμίδες, στους οποίους ηγήθηκε ως ΑΓΕΕΘΑ και μειώνει τον αριθμό τους, αυξάνοντας κάποιους καθηγητές για να αποφασίζουν τι θα γίνεται στο Στρατό με τους αντιρρησίες συνείδησης.

Αναρωτιόμαστε ποιος έγραψε το νομοσχέδιο, ο Αποστολάκης ή ο Καρανίκας;

Έρχεστε στη συνέχεια και βάζετε στο νομοσχέδιο την ίδρυση Γραφείων Νομικής Προστασίας εντός της διοίκησης κάθε Μονάδας, προκρίνοντας τη ρουφιανιά. Βάζοντας τον έναν στρατιωτικό ενάντια στον άλλον, υπερβαίνοντας την ιεραρχία, ακόμα και τον Διοικητή κάθε Μονάδας, έτσι ώστε οποιοσδήποτε θέλει να «δείξει» το συνάδελφό του ή το Διοικητή του να πηγαίνει στον Αρχηγό ή στον Υπουργό. Τι άλλο να κάνετε για να διαλύσετε το στράτευμα; Πού νομίζετε ότι ζούμε; Στην Φινλανδία ή στη Σουηδία; Δε βλέπετε τι γίνεται στη γειτονιά μας; Αντιλαμβάνεστε τι πάτε να κάνετε σε μια τόσο κρίσιμη εποχή;

Αυτό το Υπουργείο έχει καθετοποιημένη δομή. Οι στρατιωτικοί μας έχουν μάθει να εκτελούν εντολές, να ακούν τον ανώτερό τους. Πιστεύουν στην αριστεία.

Το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι το «Αιέν Αριστεύειν», αλλά εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, εχθρεύεστε την αριστεία.Έχετε αντιληφθεί κύριε Υπουργέ σε ποιο Υπουργείο βρίσκεστε; Έρχεστε και λέτε για τα σχολεία που περνούν οι Αξιωματικοί μας ότι δεν έχει σημασία αν το λίαν καλώς είναι μεταξύ 15 και 19. Να προάγονται όλοι όσοι έχουν βαθμό πάνω από 10. Αυτή η ιδεοληπτική πολιτική κόντρα στην αριστεία, κόντρα στο φρόνημα, κόντρα στη δύναμη που πρέπει να επιδεικνύουν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να προάγουμε τους αδιάφορους και να δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να σκέφτονται ότι ο ελληνικός Στρατός είναι ένα τίποτα.

Και κλείνετε το μάτι στα νέα παιδιά, λέγοντας τους ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουν τη θητεία τους. Ότι δεν χρειάζεται να πάνε Στρατό. Στη χώρα μας που δέχεται απειλές σε ένα πολύ δύσκολο γεωστρατηγικό περιβάλλον, παροτρύνετε τα νέα παιδιά να γίνουν αντιρρησίες συνείδησης, να λουφάρουν.

Δε νομοθετείτε γα τους πολλούς, δε νομοθετείτε για το κοινό καλό. Νομοθετείτε για τους λίγους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει σειρά άρθρων που θα ψηφίσουμε. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι μας ενδιαφέρει πάνω από όλα η Πατρίδα και ότι εννοούμε τον υγιή πατριωτισμό ως κομμάτι της ψυχής και της καρδιάς μας. Αλήθεια, πότε ψήφισε ως Αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νομοσχέδιο, έστω ένα άρθρο, μια τροπολογία; Ποτέ!

Πού είναι μέσα στο νομοσχέδιο βασικά πράγματα τα οποία ρυθμίζουν τη διακλαδικότητα; Πού είναι βασικά πράγματα που λαμβάνουν υπόψη τους τη νέα εποχή, τα νέα δεδομένα; Πού είναι οι ρυθμίσεις εκείνες που βελτιώνουν τη ζωή των πιλότων μας, των τεχνικών μας στα πλοία και στα αεροσκάφη;

Μετά από πέντε χρόνια φέρνετε ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ότι έχει αξία κάθε ευρώ των φόρων τους ως προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ηθικό των ανδρών και των γυναικών τω Ενόπλων Δυνάμεων πλήττεται, τους διχάζετε. Σπέρνετε το μικρόβιο του διχασμού. Τους κάνετε να νιώθουν ότι μπορεί να τους ρουφιανέψει κάποιος συνάδελφός τους. Είναι ντροπή να φέρνετε προς ψήφιση την ίδρυση Γραφείων Νομικής Προστασίας.Ό,τι ρουσφετολογικό και προεκλογικό υπάρχει προκειμένου να κλείσουμε το μάτι σε κάποιους και να πάρουμε μερικές ψήφους, το φέρνετε σε αυτό το πρόχειρο και κακογραμμένο νομοσχέδιο.

Δεν ξέρετε τι σημαίνει ιεραρχία, τι σημαίνει καθετοποιημένη δομή. Το μόνο που σας ενδιαφέρει να ρυθμίσετε είναι το κομμάτι της εκλογικής σας πελατείας που θεωρείτε ότι μπορεί να βολευτεί.

Είχατε μια χρυσή ευκαιρία επί τέσσερα χρόνια. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση στήριζε ότι θεωρούσε σωστό στις Επιτροπές Άμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν άρθρα στα οποία ο κ. Αποστολάκης άλλα έλεγε ως ΑΓΕΕΘΑ και άλλα λέει σήμερα ως Υπουργός. Κι αυτό γιατί δεν έγραψε αυτός το νομοσχέδιο. Το έφερε ο κ. Ρήγας δια του κομματικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταψηφίζουμε επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα το ξηλώσει. Θα κρατήσουμε τα άρθρα που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε πράγματα υπέρ του κόμματός σας και εναντίον της χώρας.

Σας ευχαριστώ πολύ.