Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Αργοπορία στην έκδοση τελικής άδειας λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για την έκδοση άδειας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο υποψήφιος επιχειρηματίας πρέπει να καταθέσει μεταξύ άλλων δικαιολογητικών  (ΕΒΕΑ, Δ.Ο.Υ, Ταμείο Νομικών, ΔΕΗ κτλ)  και αίτηση στον αντίστοιχο Δήμο για τη λειτουργία του καταστήματος του. Για την έκδοση της τελικής άδειας από το Δήμο χρειάζεται πρώτα αντίστοιχη έγκριση από την  Πυροσβεστική και την Υγειονομική Υπηρεσία, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιείται στο χώρο της επιχείρησης.

Η συνήθης πρακτική είναι οι έλεγχοι από τις παραπάνω υπηρεσίες να μην πραγματοποιούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα και τα καταστήματα αν και έτοιμα να παραμένουν κλειστά. Ο χρόνος αναμονής για τους ελέγχους πολλές φορές ξεπερνά ακόμα και τους δύο μήνες.  Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία επιχειρηματιών και εργαζομένων των καταστημάτων  με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην τοπική αγορά.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προτίθεται η Πολιτεία να διευκολύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να λαμβάνουν εγκαίρως τις άδειες λειτουργίας τους από τους Δήμους;

- Πως μπορεί να γίνει καλύτερος ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Βασίλειος Π. Κικίλιας