Βουλή των Ελλήνων 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Tον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής σε κλιμακούμενες εντάσεις και επεισόδια στα hotspot των νησιών μας.

 

 

 

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά εντός του Νοεμβρίου, τυλίχτηκε στις φλόγες ο καταυλισμός της Σούδας Χίου, αποτελώντας την κορύφωση καινούργιων επεισοδίων μεταξύ ομοεθνών μεταναστών και καθιστώντας για άλλη μια φορά την επιθετικότητα, καθώς και τις έκρυθμες καταστάσεις, μέρος της καθημερινής τους διαβίωσης στα hotspot του Βορείου Αιγαίου Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κόρινθο, όπου οι μετανάστες έβαλαν φωτιά στο κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων της περιοχής τους.

 

Η εικόνα αυτή προκαλεί όχι μόνο δυσαρέσκεια, αλλά και εύλογες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να υποστηρίζουν μία κυβέρνηση ανύπαρκτη και αδιάφορη, στο πρόβλημα έλλειψης ασφάλειας που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

 

Αποκορύφωμα αυτού του προβληματισμού αποτελεί η επίθεση σε 17χρονο Έλληνα, στο δημοτικό πάρκο Σάμου, όταν έξι μετανάστες του επιτέθηκαν, γρονθοκοπώντας τον και τραυματίζοντάς τον, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με τις Αρχές, 100 εξ' αυτών εξήλθαν από το hotspot και προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

 

Ένα ακόμη κρούσμα ήταν και οι συμπλοκές ανάμεσα σε Αφγανούς και Σύρους μετανάστες στο Κέντρο Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS στην Πάτρα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 17χρονου μετανάστη.

 

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση επείγουσας δράσης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών στη Σάμο, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς στέγασης και κάλυψης βασικών αναγκών, όπως κουβέρτες, πλαστικά καλύμματα και πολλά είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και το ότι οι πρόσφυγες- μετανάστες ασφυκτιούν λόγω της υπερσυγκέντρωσης τους μέσα στο κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης.

 

Γεγονότα άκρως ανησυχητικά, που διαρκώς εξαπλώνονται ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα συμπλοκές, τραυματισμούς, φωτιές, εξεγέρσεις. Η κατάσταση παραμένει, δυστυχώς, σταθερά ανησυχητική.

 

Ερωτάται ο Υπουργός:

-Έως πότε θα παραμένει θεατής στις όλο και αυξανόμενες εξεγέρσεις των παράνομων μεταναστών, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές;

-Θα φροντίσει επιτέλους να μειώσει αυτή την απαράδεκτη υπερσυγκέντρωση των μεταναστών στα κέντρα αυτά, πριν να είναι αργά;

-Σκοπεύει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της προστασίας των κατοίκων που διαμένουν στα νησιά μας και στους περιβάλλοντες χώρους των κέντρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών;

-Προτίθεται να λάβει υπόψη τις επισημάνσεις της Ύπατης Αρμοστείας, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες-μετανάστες και προλαμβάνοντας-ενδεχομένως- τη δυσαρέσκεια και μελλοντική τους αγανάκτηση;

 

Ο Eρωτών Βουλευτής

 

Βασίλειος Κικίλιας