Άρθρα



Αντιγράφω από την ελληνική στατιστική υπηρεσία για την οικοδομική δραστηριότητα. Τα στοιχεία είναι από τον Ιανουάριο του 2014 (αυτά είναι τα πιο επίκαιρα που έχει η υπηρεσία).

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το μήνα Ιανουάριο 2014 το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας)…. παρουσίασε , μείωση κατά 35,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 38,2% στην επιφάνεια και κατά 40,0% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013».

Αυτή είναι η κατάσταση στην οικοδομή, από την οποία εξαρτώνται εκατοντάδες επαγγέλματα και χιλιάδες εργαζόμενοι. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Οι τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα έχουν κατρακυλήσει δραματικά. Πράξεις δεν γίνονται. Προφανώς, ο λόγος που δεν γίνονται αγοραπωλησίες είναι η οικονομική κρίση και το γεγονός πως οι τράπεζες, δεν δανείζουν. Όμως υπάρχει και άλλος, βασικός λόγος και αυτός είναι η υπερφορολόγηση του ακινήτου.

Είμαστε μία χώρα στην οποία, η επιτυχία των ανθρώπων και ειδικά των συνεπών προς το κράτος, μετριόταν με το πόσα ακίνητα είχε καταφέρει να φτιάξει ή να αγοράσει στη ζωή του. Τώρα τα ακίνητα, έχουν μετατραπεί σε βρόχους για τους ιδιοκτήτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να υπάρχουν φόροι. Αυτοί οι φόροι όμως πρέπει να είναι λογικοί, δίκαιοι και αντιμετωπίσιμοι. Δεν μπορεί το κράτος να ζητάει από έναν ιδιοκτήτη να πληρώνει φόρους για αξίες που δεν υπάρχουν.

Στην Αθήνα  βρίσκει κανείς σπίτια σε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Υπάρχουν διαμερίσματα που πωλούνται πέντε, εφτά, δέκα, δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ. Και παρ όλα αυτά αγοραστής δεν βρίσκεται. Πρέπει να σταματήσει, εδώ και τώρα η απαξίωση της περιουσίας των ιδιοκτητών. Πρέπει να αλλάξουν οι φόροι στις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές. Δεν αρκεί το αφορολόγητο στα 150.000 ευρώ. Πρέπει σχεδόν να μηδενίσουμε τη φορολογία στις μεταβιβάσεις, για να ξεκινήσει η αγορά να δουλεύει. Να μπορέσει ο γονιός να μεταβιβάσει τα ακίνητα στα παιδιά του, έτσι κι αλλιώς για τα παιδιά του έφτιαξε τα ακίνητα , όχι για να τον υπερφορολογεί το κράτος.

Οι φόροι στα ακίνητα πρέπει να μειωθούν, όπως πρέπει να μειωθούν άμεσα και οι αντικειμενικές αξίες. Ας θεσπιστεί επιτέλους στη χώρα μας, φορολογία με βάση τις αξίες στην αγορά των ακινήτων. Δεν μπορεί οι πωλήσεις να γίνονται με 200 ευρώ το τετραγωνικό και η φορολογία να γίνεται με βάση τα 1200 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως όσο η χώρα θα βγαίνει από κρίση τόσο θα μειώνονται οι φόροι, επίσης προανήγγειλε πως συγκεκριμένα στα ακίνητα θα μειωθεί η φορολογία έως το 2016 κατά 38%. Θετικό, αναμφίβολα αλλά χρειάζεται το Υπουργείο Οικονομικών να κάνει και άλλα. Πρέπει να εκπονήσει σχέδιο για την αύξηση των πράξεων στα ακίνητα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διέλυσαν την αγορά των ακινήτων μέσα σε μια νύχτα και παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι τους έλεγαν πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τεράστια ύφεση. Η κυβέρνηση μας, έχει τη δυνατότητα να κάνει το πρώτο βήμα αποκατάστασης των αδικιών στο χώρο των ακινήτων. Το κοινωνικό μέρισμα δίνει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Αν καταφέρουμε με συντονισμένο τρόπο να ελαφρύνουμε τους πολίτες από τη φορολογία στα ακίνητα, έστω λίγο –λίγο αυτό θα είναι το βασικό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία για την στροφή που γίνεται προς την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα έρθει και μέσα από την οικοδομική δραστηριότητα. Είναι βέβαιο πως θα απελευθερωθούν πόροι και οι πολίτες πάλι στην οικονομία θα δώσουν τα χρήματα που τώρα καταλήγουν σε φόρους. Η οικοδομή θα ξαναδουλέψει, τα απούλητα σπίτια θα αποκτήσουν και πάλι ενδιαφέρον και βεβαίως θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις στο χώρο της παραθεριστικής κατοικίας .

Όλα αυτά θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας. Η κυβέρνηση θα τα καταφέρει, η χώρα σιγά-σιγά βγαίνει από την κρίση και έρχεται η ώρα που αυτό θα το νιώσουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους. Οι ευπαθείς ομάδες παίρνουν μια ανάσα, μικρή αλλά ανάσα μέσα από το κοινωνικό μέρισμα, ο δρόμος είναι μπροστά μας ανοιχτός και θα επιστρέψουμε στην κοινωνία μέρος των θυσιών.