Άρθρα 

Τους αρέσει να σκοτώνουν το χρόνο τους περιμένοντας το χρόνο να τους σκοτώσει

Ο R. Barthes είχε γράψει ότι «ανοησία είναι να εκπλήσσεσαι». Να εκπλήσσεσαι και να μην προλαμβάνεις. Η Ευρώπη, μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα που θέτει την ασφάλεια ως ζητούμενο και απόλυτη προτεραιότητα τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ελλάδα. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία, πολιτισμός και ανθρωπισμός. Επίσης, δεν υπάρχει ανάπτυξη, γιατί κανείς δεν τολμά να επενδύσει. Επί μήνες, οι κυβερνώντες και οι φίλοι τους προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη δε μας επηρεάζουν. Για πολλοστή φορά υποχρεώνονται από τα γεγονότα να ανακρούσουν πρύμναν. Όπως ακριβώς έπραξαν μετά τις παταγώδεις αποτυχίες στην οικονομία και το προσφυγικό.

Το προσφυγικό θα μπορούσε να αποτελέσει μια χρυσή ευκαιρία αντιστροφής του αρνητικού διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα. Εάν το οργανωμένο κράτος παρενέβαινε και προέβαλε διεθνώς το έργο που συντελείται για τους πρόσφυγες - τις προσπάθειες των εθελοντών, την συμπαράσταση των πολιτών, την αυτοθυσία των σωμάτων ασφαλείας και των ανθρώπων στις δομές αλληλεγγύης - θα δημιουργείτο ένα νέο κίνημα φιλελληνισμού.

Η Ελλάδα, μετά την αρνητική δημοσιότητα που προκάλεσε η κρίση, το χρειάζεται αυτό ώστε να αναβαπτισθεί στη διεθνή κοινή γνώμη. Να δείξει τι χώρα είναι, μέσα στην κρίση και να μπορέσει να στηρίξει επαρκέστερα τα δικά της αιτήματα για συμπαράσταση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως επέλεξε να δημιουργήσει την Ειδομένη και τις εικόνες εξαθλίωσης στον Πειραιά, προκειμένου, θεωρητικά, να πιεστεί η Ευρώπη να δεχθεί τους πρόσφυγες. Άφησε δηλαδή εσκεμμένα τους ανθρώπους στο έλεος της μοίρας τους και επέτεινε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αντί να επενδύσει και να προβάλει συστηματικά εικόνες σαν και αυτή με τις γυναίκες στην Λέσβο που ταΐζουν το μωρό, έστειλε σε όλο τον πλανήτη εικόνες πλήρους αδυναμίας και διάλυσης του κράτους, κρατικής αναλγησίας και ανικανότητας. Επίσης, την ώρα της αδιαφορίας για τον ανώνυμο πρόσφυγα και τον ήρωα εθελοντή, σε ένα δείγμα πρωτοφανούς εθνικής μειονεξίας και αρχοντοχωριατοσύνης κινητοποιήθηκε μια ολόκληρη κυβέρνηση να υποδεχθεί την κα Τζολί. Οι συγκυβερνώντες δεν γνωρίζουν ότι ο μεγάλος πολιτικός αξιοποιεί τις κρίσεις προς όφελος της χώρας του, δε μυξοκλαίει για το κακό που του συνέβη.

Η Ελλάδα είναι το όριο της Ευρώπης, η χώρα που πρώτη συναντούν όσοι έρχονται από την Ανατολή. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι η Ευρώπη. Η Ελλάδα, ως σύμβολο και ιδεώδες, ανέκαθεν εκπροσωπούσε τον ανθρωποκεντρικό πολιτισμό, το δίκαιο, την αρετή, τη λογική, την ελευθερία, τη Δημοκρατία. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την άφρονα πολιτική της στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, απεμπόλησε τις αξίες που έχουν κάνει την Ελλάδα μεγάλη, τον πολιτισμό μας τον ίδιο. Άφησε ανθρώπους στο έλεος της μοίρας, χωρίς καμιά πολιτική πρόνοια. Ευτυχώς που οι Έλληνες, οι εθελοντές και οι απλοί πολίτες, αποδείχθηκαν μεγαλύτεροι και σπουδαιότεροι από τους φοβισμένους και αδρανείς αμπελοφιλόσοφους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επί δεκαετίες θεωρητικολογούσαν για τον ανθρωπισμό και τα δικαιώματα, αλλά μόλις ανέλαβαν την εξουσία φάνηκε η μικρότητά τους. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός αποδείχθηκε αξιότερος της κυβέρνησης του. Δεν αξίζει στον Έλληνα τέτοια κυβέρνηση. Δεν αξίζει να εκπροσωπείται από αυτή την κυβέρνηση που δημιούργησε το κολαστήριο της Ειδομένης, ο Έλληνας υπάλληλος που ταξίδεψε από την Αθήνα μέχρι την Ειδομένη για προσφέρει στους πρόσφυγες ό, τι μπορούσε, ο συνταξιούχος που παραχώρησε το σπίτι του σε παιδιά και εγκύους, ο εθελοντής που ξημεροβραδιάζεται στο λιμάνι, ο φούρναρης που τρέφει πεινασμένους.

Η υποκρισία της αριστεράς αποδείχθηκε περίτρανα και στο προσφυγικό. Όλοι αυτοί οι επώνυμοι αριστεροί, της κουλτούρας και της διανόησης, οι διεθνιστές που επί δεκαετίες οργάνωναν συναυλίες και εκδηλώσεις για να συμπαρασταθούν στην Νικαράγουα και την Κούβα, που πρόσφατα διοργάνωναν ένα σωρό συναυλίες και δράσεις για την προώθηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, πού βρίσκονται τώρα; Πού είναι οι δράσεις συμπαράστασης και ευαισθητοποίησης του κοινού; Για άλλη μια φορά, όταν έφτασε η ώρα της πράξης και όχι της θεωρίας, η κυβέρνηση και οι φίλοι της μετρήθηκαν λίγοι.

Στο περιβάλλον που διαμορφώθηκε απαιτείται η άμεση ανασυγκρότηση της εσωτερικής ασφάλειας. Ό, τι δίσταζαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι για δεκαετίες, ό, τι βδελύσσεται θεωρητικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να γίνει χθες. Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της πολιτικής και ο εκσυγχρονισμός, η συγχώνευση και η συνέργεια των υπηρεσιακών δομών του κράτους έτσι ώστε :

  • να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιοι και πόσοι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες βρίσκονται εντός της χώρας.
  • να ελέγχεται τι περνά από τα τελωνεία και τα λιμάνια της χώρας.
  • να υπάρξει συντονισμός, υπό ενιαία αρχή, των υπηρεσιών της κρατικής μηχανής, από την πολιτική προστασία μέχρι τους συνοριοφύλακες, την ακτοφυλακή, το ΕΚΑΒ και την αστυνομία.
  • να ενταθεί το επίπεδο της συνεργασίας με τη Europol, τις αστυνομίες και υπηρεσίες πληροφοριώντων εταίρων και συμμάχων μας.

 

Για να επιτευχθεί  ισορροπία μεταξύ των ελευθεριών των πολιτών και της ασφάλειας, οφείλουμε να εργαστούμε σήμερα προλαμβάνοντας, όχι αύριο προσπαθώντας να θεραπεύσουμε. Είχα επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Λοιδορούσαν και απαξίωναν τις μέχρι το 2014 προσπάθειές μας για να έλθουν τώρα, μετά την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν, να τρέχουν πίσω από ένα εθνικό πρόβλημα με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αυτή τη φορά τους προειδοποιώ πως, αν δεν αλλάξουν σύντομα πολιτική στο μείζον θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, θα θερίσουμε θύελλες. Ήδη, τα μηνύματα από την Ειδομένη είναι ανησυχητικά και πρέπει να αποτραπεί αυτό που πάει να δημιουργηθεί.

Κανείς δεν δικαιούται να μην είναι προετοιμασμένος για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της εποχής που ζούμε. Αν δεν έρθουν τα δυσάρεστα, καλώς να μην έλθουν. Αν όμως συμβεί το παραμικρό, χωρίς το κράτος να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και πολιτικές, οι υπεύθυνοι θα είναι ασυγχώρητα υπόλογοι απέναντι στο λαό και την Ιστορία. Δεν χωρούν ιδεοληψίες και δόγματα της αριστερής χαοτικής πολιτικής στις προκλήσεις του σήμερα. Κάνεις δεν μπορεί να παίζει με το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της ασφάλειάς μας. Δράστε τώρα.