Άρθρα 

Άρθρο στo "Πρώτο Θέμα της Κυριακής"

 

Οι Έλληνες,  στη μακρά διάρκεια της Ιστορίας μας, έχουμε δείξει απίστευτη αντοχή στη φτώχεια και κάθε είδους αντιξοότητες. Η καρδιά του Έλληνα όμως δεν σηκώνει εκπτώσεις στα θέματα της Πατρίδας. Τα μεγάλα, τα σπουδαία, είναι αυτά που νιώθουμε, αυτά που φωνάζει η ψυχή μας. Και δεν υπάρχει τίποτα βαθύτερο και ουσιαστικότερο για ένα άνθρωπο και για ένα έθνος από τη συνείδησή του, τον τρόπο δηλαδή που καταλαβαίνει τον εαυτό του και την ταυτότητά του, τον τρόπο που τον αναγνωρίζουν οι άλλοι.

Στην περίπτωση της FYROM, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: οι γείτονες καπηλεύονται μέρος της εθνικής μας συνείδησης και θολώνουν την εθνική μας ταυτότητα. Υπονομεύεται έτσι το παρόν και το μέλλον του έθνους και της πατρίδας μας. Η αλήθεια αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να δεχθούμε οτιδήποτε συνιστά αλυτρωτισμό, οτιδήποτε απομειώνει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Δεν συμβιβαζόμαστε με κάποια λύση, θέλουμε τη βέλτιστη λύση. Και αυτή δεν μπορεί να την προσφέρει ο κ. Τσίπρας. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος και η πλειοψηφία της κυβέρνησής του και της κοινοβουλευτικής του ομάδας εξακολουθούν να εμπνέονται από τον πάλαι ποτέ κομμουνιστικό διεθνισμό. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς στο παρελθόν είχαν ταχθεί αλληλέγγυοι στα αιτήματα της FYROM για απροϋπόθετη χρήση του ονόματος Μακεδονία.

Ταυτόχρονα, δεν χαρίζουμε σε κανένα ακραίο στοιχείο το γνήσιο πατριωτισμό του ελληνικού λαού. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τη Θεσσαλονίκη και αναρίθμητοι άλλοι μοιράστηκαν την αγωνία τους για την Πατρίδα, τα ιδανικά και τις αρχές μας. Όσοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν αυτούς τους ανθρώπους συλλήβδην ακραίους, δεν κατανοούν ότι άλλο ο γνήσιος πατριωτισμός, άλλο ο εθνικισμός και άλλο ο εθνομηδενισμός.

Δίχως την αγάπη και το ενδιαφέρον για την Πατρίδα μας, δε θα μπορέσουμε να σταθούμε στο μέλλον. Θα μας σαρώσει η Ιστορία. Ανέκαθεν, η αγάπη για την Πατρίδα μάς ενώνει και μας κινητοποιεί.

Οι λαϊκές συγκεντρώσεις είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και μέρος της δημοκρατικής μας παράδοσης. Δεν ξορκίζονται αφοριστικά και δεν αποτελούν μονοπώλιο κανενός. Όταν ο λαός απέχει, οι εγχώριες ελίτ τον κατακρίνουν με σηκωμένο το δάχτυλο. Όταν ο λαός ορθώνεται για να εκφράσει την ψυχή του, τότε τρομάζουν, χλευάζουν και απειλούν. Η φωνή του λαού, εντός των πλαισίων της νομιμότητας, ποτέ δε με φόβισε. Καθήκον του πολιτικού είναι να ακούει και να μιλάει με το λαό. Και τέλος πάντων, φωνή και άποψη σε τούτη τη χώρα δεν έχουν μόνο οι 50 Ρουβίκωνες.

Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν δέχεται καμιά από τις προταθείσες λύσεις. Δεν αποδέχεται τον αλυτρωτισμό των γειτόνων και δεν ανέχεται αξιώσεις έναντι της Ελλάδας. Όταν η ηγεσία και ο λαός της FYROM θελήσουν μια ειλικρινή διαπραγμάτευση, τότε θα έχει έλθει η ώρα για βιώσιμη και δίκαιη λύση. Μια λύση στηριγμένη στην αλήθεια και όχι στο ψέμα, ώστε να μην δημιουργηθούν σύντομα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τέλος, στους διάφορους «συνετούς» και «ορθολογιστές» που μιλάνε για τελευταία ευκαιρία και λύση εδώ και τώρα, σε αυτούς που σε κάθε δυσκολία σπεύδουν να φέρουν την καταστροφή και να αποδεχθούν πρόθυμα κάθε τετελεσμένο (όπως το σχέδιο Ανάν), αρκεί ο λόγος του  Νέλσον Μαντέλα: «Πάντα φαίνεται αδύνατο μέχρι να το κάνεις».