Συνεντεύξεις1. Ακόμα και μια σημαντική επιτυχία όπως η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού συναντά την επιφυλακτικότητα μέρους της κοινής γνώμης. Γιατί κατά την άποψή σας συμβαίνει αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σας καταλόγισε και πολιτική σκοπιμότητα, καθώς-είναι αλήθεια-η σύλληψη Ξηρού συνέπεσε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Προσπαθώ να φανταστώ ποια θα ήταν η ερώτησή σας, ποια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες οι αιτιάσεις των κακοπροαίρετων, εάν τελικά μας προλάβαιναν οι τρομοκράτες και είχαμε εν μέσω προεκλογικής περιόδου κάτι που είδαμε να συμβαίνει στο Παρίσι την τελευταία εβδομάδα.

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Με την τρομοκρατία, την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνική ειρήνη δεν παίζουμε. Δεν είναι αντικείμενο ούτε καν προεκλογικής ή μετεκλογικής διαμάχης. Προσωπικά προσπάθησα να χειριστώ την επιτυχία απόλυτα θεσμικά και με πολιτική μετριοπάθεια, καθόλου έπαρση, καμία αλαζονεία, καμία σύνδεση με τις εκλογές,  γεγονός που δεν είδα κάποιον να το επισημαίνει. Η επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας εντάσσεται σε ένα και μοναδικό  πλαίσιο, αυτό της κοινωνικής απαίτησης να συνεχίζει το κράτος να λειτουργεί και σε προεκλογική περίοδο. Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα. Το Κράτος λειτουργεί, η Αστυνομία συνεχίζει να κάνει το καθήκον της, να προστατεύει τον πολίτη. Να προστατεύει την τήρηση της Τάξης.

2. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι λένε πως η ΝΔ επενδύει προεκλογικά στη στρατηγική του φόβου, επικαλείται τον κίνδυνο του Grexit σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ή τη συρρίκνωση των καταθέσεων. Σε τί ωφελεί τη ΝΔ και πρωτίστως τη χώρα η κινδυνολογία;

Υπάρχει μια σημαντική απόσταση μεταξύ του «κυβερνώ» και του «αντιπολιτεύομαι». Λογικά και από τις δύο θέσεις οφείλεις να επιδεικνύεις υπευθυνότητα. Υπευθυνότητα έναντι του πολίτη και κυρίως έναντι των μελλοντικών γενιών. Ειδικά όταν κατά το παρελθόν κάποιοι για να διασφαλίσουν την εκλογή τους έπαιξαν στα ζάρια το μέλλον της χώρας, που έτσι έφτασε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Επειδή λοιπόν ο πολίτης καλείται στις 25 Ιανουαρίου να επιλέξει την κυβέρνησή του οφείλει να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα. Η ΝΔ δεν επέλεξε ούτε το φόβο, ούτε την καταστροφή. Ως Κυβέρνηση γνωρίζει τις θυσίες που έχει κάνει ο Έλληνας πολίτης και επισημαίνει τον κίνδυνο αυτές να πάνε στράφι. Από το 2010 επιλέξαμε να σώσουμε τη χώρα παραμένοντας στο ευρώ και στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει  να μην αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, επειδή διακατέχεται από την επιθυμία του να κυβερνήσει. Έτσι απλά υπόσχεται, ό,τι χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών που  -είναι αλήθεια- κουράστηκαν συνεχώς να δίνουν και να στερούνται. Άρα ή είναι ανεύθυνοι δημαγωγοί ή εξαπατούν τον ψηφοφόρο με υποσχέσεις, που δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν. Σε κάθε περίπτωση εμείς  πιστεύουμε πως ο ψηφοφόρος οφείλει να γνωρίζει την αλήθεια, ώστε ούτε να εξαπατηθεί, ούτε να ακυρωθούν οι θυσίες του.

Όπως και να έχει ούτε φόβος, ούτε ψεύτικη ελπίδα μας χρειάζεται. Η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρότητα και βαθειά συνειδητοποίηση του που βρισκόμαστε. Ένα βήμα πριν από την απόλυτη αποδέσμευσή μας από τα μνημόνια ή ένα βήμα πριν την ακύρωση των πέντε χρόνων κόπων και θυσιών μας.

3. Πιστεύετε ότι με το δόγμα "νόμος και τάξη" θα έχετε εκλογικά οφέλη  και από ποιους χώρους;

Προσωπικά δεν ασχολούμαι με εκλογικά οφέλη, παίζοντας με το νόμο και την τάξη.

Άλλωστε η ανατροπή του νόμου και της τάξης οδηγεί στην κατάλυση της Δημοκρατίας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Με τέτοιες έννοιες εμείς στην Νέα Δημοκρατία δεν πειραματιζόμαστε.

4. Βλέπετε μετεκλογικά σήματα εθνικής συνεννόησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ή είναι καλύτερα να πάμε σε δεύτερες εκλογές για "καθαρές λύσεις"; Με ποιους συμμάχους θα πορευόσασταν;

Να δούμε τι εντολή θα μας δώσει ο ελληνικός λαός και εάν είναι εθνικής συνεννόησης  οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι με όλες τις δυνάμεις μας.

Το ζητούμενο είναι το τι είναι καλό για την ίδια την χώρα. Εμείς σας θυμίζω συνεργαστήκαμε με το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση παραμερίζοντας την αντιμνημονιακή μας θέση. Όταν γίναμε κυβέρνηση αλλάξαμε το μίγμα της πολιτικής και φτάσαμε στα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα που μας έβγαλαν στις αγορές. Θεωρώ πως επαναληπτικές εκλογές θα μας καθυστερήσουν πολύ περισσότερο, θα χαθεί  κι άλλος πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί καταστρεπτικός. Από την άλλη πώς να συνεργαστείς με κάποιον που η μόνη του συνεισφορά ως αντιπολίτευση ήταν η επένδυση στην άρνηση;