Συνεντεύξειςα) Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της αστυνομίας στις διαδηλώσεις; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη χρήση δακρυγόνων κλομπ, κροτίδων κρότου λάμψης, οχημάτων εκτόξευσης νερού.

 Ο ρόλος της Αστυνομίας παντού και πάντα είναι ένας και μοναδικός, αυτός του να προασπίζεται την ευταξία και την ευνομία της Πολιτείας. Δεν πιστεύω σε πολλαπλούς ρόλους της Αστυνομίας. Σαν άνθρωπος είμαι ενάντια στη βία απ όπου και αν προέρχεται. Είμαι όμως και οπαδός της κοινωνικής ειρήνης και πρωτίστως της προστασίας του δικαιώματος του κάθε πολίτη να απολαμβάνει τα αγαθά αυτής ακριβώς της κοινωνικής ειρήνης. Αυτό είναι άλλωστε και το πρόταγμα της Δημοκρατίας και των ελευθεριών που παρέχει αυτή στους πολίτες. Η οποιαδήποτε προσπάθεια διατάραξης αυτής της ισορροπίας αποτελεί κίνδυνο για τους θεσμούς όπως τους γνωρίζουμε. Όλα αυτά που αναφέρετε είναι εργαλεία καταστολής αυτής ακριβώς της διατάραξης της ισορροπίας και της κοινωνικής ειρήνης. Δεν γνωρίζω άλλα μέσα καταστολής επεισοδίων και ταραχών. Ή μάλλον γνωρίζω την σύνεση και τον έλεγχο αυτών των προκλητικών ενεργειών. Εμείς όμως ως Κυβέρνηση δεν είχαμε ποτέ τον έλεγχο αυτών των εξεγερμένων. Όποιος ευαγγελίζεται άοπλη αστυνομία μάλλον θα έχει και τον τρόπο  να τους πείθει και δια της πειθούς αυτής  να επιτυγχάνει την ευταξία και την εφαρμογή της κοινωνικής ειρήνης που είναι το ζητούμενο.

 

β) Πως πιστεύετε ότι θα πρέπει να δρα η αστυνομία για να ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών; 

Η αντιμετώπιση του εγκλήματος πρέπει να γίνεται προπάντων όχι με καταστολή, όταν δηλ. έχει πλέον συμβεί το κακό, αλλά με πρόληψη. Η αστυνομία οφείλει να προλαμβάνει. Προλαμβάνοντας το έγκλημα ικανοποιείται και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Το να προλαμβάνει όμως απαιτεί κυρίως πληροφόρηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Απαιτεί βέβαια και διαρκή επαγρύπνηση και συνεχή παρουσία των ένστολων στους δρόμους. Αυτό προσπάθησα από την πρώτη ημέρα μου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Βγάλαμε τους αστυνομικούς από τα γραφεία στους δρόμους και θεσπίσαμε την επιχείρηση ΘΗΣΕΑΣ ενάντια σε κάθε μορφής παραβατικότητα, πρωτίστως στο κέντρο της Αθήνας που είναι και η εικόνα της χώρας μας.