Συνεντεύξεις
H κυβέρνηση δηλώνει ότι οι θεσμοί ή η τρόικα όπως την αποκαλείτε εσείς, δεν θα πάει στο ΓΛΚ, δεν θα συνομιλήσει με υπουργούς. Δεν είναι μια επιτυχία της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης;

Σε μια ερώτηση, περιεκτική θα την χαρακτήριζα κυρία Κοραή, θέτετε τρία θέματα: Πρώτον, οι θεσμοί-τρόικα, δηλώνει η κυβέρνηση, ότι δεν θα πηγαίνει στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Τότε το τεχνικό κλιμάκιο, που έφτασε στην Αθήνα την Πέμπτη και συνέλεξε τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ήρθε για τον περίφημο καφέ που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Κουμουνδούρου; Δεύτερον, δεν θα συνομιλήσει με υπουργούς. Φυσικά. Οι υπουργοί θα πηγαίνουν στις Βρυξέλες να συνομιλούν. Σας θυμίζω ότι ακριβώς το ίδιο πράγμα έγινε, στο Παρίσι, επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Τέλος, φαίνεται, ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η διαπραγμάτευση άρχισε μόλις την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες. Την συνοδεύουν οι ευχές όλων μας. Η αποτυχία της δεν θα αφορά όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλον τον ελληνικό λαό.

Τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, τις δόσεις, την 13ησύνταξη η ΝΔ θα τα ψηφίσει; Ακόμη και αν κάποια από αυτά αποτελούν μονομερείς ενέργειες;

Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει, όσα νομοσχέδια δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση- για την ακρίβεια ούτε ΕΝΑ- εφόσον είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Επί του παρόντος πάντως, όποιος παρακολουθεί τις ανακοινώσεις, τις αντι`-ανακοινώσεις, τις αποσύρσεις των ανακοινώσεων παθαίνει ναυτία. Ακούστε κυρία Κοράη, κυβέρνηση “τρείς λαλούν και δυο χορεύουν”, έστω και με συνοδεία νταουλιών, πίπιζας και ζουρνά, δεν προχωρεί. Ηδη πέρασε η ώρα που έπρεπε να αντιληφθούν ότι δεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι είναι η χαρά των δημοσιογράφων.

Ο Βόλφνγανγκ Σόϊμπλε δικαιούται να μιλάει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών;

Κανένας δεν δικαιούται να ομιλεί απαξιωτικά για κανέναν. Ο κ Σόιμπλε υπερασπίζεται τα χρήματα που του έχουν εμπιστευθεί οι Γερμανοί πολίτες. Ο κ. Βαρουφάκης, που η πρώτη του δήλωση ήταν ότι εκπροσωπεί την πτωχευμένη Ελλάδα- ΠΟΙΟΣ άραγε δανείζει έμπλεος χαράς, έναν πτωχευμένο;- οφείλει να καταλάβει ποιος ζητά δανεικά- για πολλοστή φορά- και ποιός δανείζει. Και οι Γερμανοί ως τώρα έχουν καταβάλει το μέγιστο των δανείων. Αληθεια, θα λέγατε στον τραπεζίτη σας, που παρακαλείτε, να σας δανείσει ότι θα του δημεύσετε τράπεζα, κτήριο , τραπέζια και καρέκλες, που είναι στο οικόπεδό σας, αν δεν σας δανείσει; Εχουμε απαιτήσεις και σωστά. Να τις διεκδικήσουμε εκεί πού πρέπει χρησιμοποιώντας τα μέσα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτά εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς και ανεπανόρθωτα. Τί θετικό μπορεί να αποφέρει στη διαπραγμάτευσή μας για δανεισμό ένας τόσο αφελής έως πρωτόγονος εκβιασμός; Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά τα βαπτίζουμε διαπραγμάτευση.

Ερχεται εξεταστική για το μνημόνιο. Να εξαιρεθεί η διακυβέρνηση Καραμανλή;

Θα μπορούσα να σας ρωτήσω ποιος, κατά τη γνώμη σας, οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο; Με στοιχειώνει αυτή η ερώτηση. Αν θέλει η κυβέρνηση το νήμα από την αρχή, να ξεκινήσει από το ιστορικό “Τσοβόλα δώστα όλα”. Αν η κυβέρνηση συμπεριλάβει την διακυβέρνηση Σημίτη και του εκσυγχρονισμού ας συμπεριληφθεί και η κυβέρνηση Κ.Καραμανλή άλλωστε το βέβαιο είναι ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξεταστική για αντιπερασπισμό στην αποκάλυψη της προεκλογικής του απάτης. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και- το πραγματικό-πήδημα.

Οταν 19 βουλευτές ζήτησαν έκτακτο συνέδριο ενώ ο Αντώνης Σαμαράς το απέκλεισε δεν είναι μια μορφή αμφισβήτησης στο πρόσωπο του;

Να μη φοβόμαστε τα πράγματα με το όνομα τους: Μήπως ακούσατε -είσαστε εκεί- 19 βουλευτές να θέτουν θέμα ηγεσίας, είτε στην ΚΟ, είτε στην Επιτροπή; Αλλα, γιατί ένα συνέδριο κόμματος, έστω και έκτακτο, αποτελεί μομφή ή αμφισβήτηση του αρχηγού του; Εδώ ηγέρθη θέμα απομάκρυνσης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, τριάντα μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας και πώς θα βρίσκονταν κάποιοι, μετρημενοι στα δάκτυλα της μιας παλάμης, να αμφισβητήσουν έναν πρωθυπουργό, που τράβηξε το κάρο διόμισι χρόνια, στο οποίο-προσέξτε- και οι ίδιοι κάθονταν στην καρότσα;

Υπάρχει κάποιος δελφίνος που να ξεχωρίζει;

Οι δελφίνοι δεν ξεχωρίζουν ούτε από τα πάνελ, ούτε στα δείπνα. Οι δελφίνοι ξεχωρίζουν, όταν το μέγεθός τους ξεπερνά εκείνο του αρχηγού. Εν πάση περιπτώσει και προς απογοήτευση όλων όσων βλέπουν τον εαυτό τους στη θέση του χαλίφη, δεν βλέπω τον χαλίφη να έχει θέμα ύψους.

Η ΝΔ κινδυνεύει να γίνει ένα «ακροδεξιό γκρουπούσκουλο» όπως είπε ο κ.Δένδιας;

Γιατί δεν ρωτάτε τον ίδιο; Ολοι, θαρρώ κρινόμαστε απο τα λόγια και τις πράξεις μας.

Υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση εκ των έσω; Δηλαδή να υπάρξει «αριστερή παρένθεση»;

Για να πέσει μια κυβέρνηση, πρέπει να υπάρχει… κυβέρνηση και να κυβερνά. Επί ενάμιση μήνα την παρακολουθούμε σε σιδερένιο κλουβί ιδεολογικών αγκυλώσεων, που τα στελέχη της κτυπούν σαν τρελά πάνω στα σίδερα του μαρξισμού, ενώ η πόρτα είναι ανοικτή. Επί ενάμιση μήνα παρακολουθούμε να τσακώνονται με όλους όπου γης. Το να πώ εγώ ότι δεν ξέρω πού παμε, μικρή σημασία. Το να αγνοεί η κυβερνηση πού μας οδηγεί, είναι θέμα όλων μας. Και ευθύνη όλων μας.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ή σε νέα προσφυγή στις κάλπες; Θα χρειαστεί ανανέωση της λαϊκής εντολής εάν οι δανειστές επιμείνουν σε μια σκληρή γραμμή;

Η εντολή είναι νωπή και ο λαός έδωσε σαφείς οδηγίες. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει την εντολή που πήρε, σύμφωνα με τις προεκλογικές της υποσχέσεις : Να διαγράψει το χρέος. Να διώξει την τρόικα. Να καταργήσει στο μνημόνιο. Να φέρει την ελπίδα. Τι έκανε ως σήμερα; Πολλαπλασιάζει το χρέος. Φέρνει την τρόϊκα ως θεσμό και …λαχανάκια Βρυξελών. Ονόμασε το μνημόνιο συμβόλαιο, το οποίο και θα υπογραψει. Η ελπίδα φεύγει. Οι Τόμσεν έρχονται. Δεστε τα νούμερα απο το Γενικό Λογιστήριο. Μαλλον μιλάμε για μαθητευόμενους σαλτιμπάγκους.

Φοβάστε πιστωτικό γεγονός; Να μη μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει ούτε μισθούς και συντάξεις;

Εσείς δεν φοβάστε; Η κυβέρνηση τρέμει. Αλλά επειδή δεν έχει καμία εμπειρία, αντί να κάνει διαπραγμάτευση παριστάνει τον Κουταλιανό. Να σας απαντήσω ευθαρσώς. Ή θα σοβαρευτούμε και θα σηκώσουμε τα μανίκια ή πέφτουν τίτλοι τέλους. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η ΝΔ οφείλει γρήγορα να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Να μην επιτρέψει να οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Ανασύνταξη και στο “παρκέ” αμέσως!

Τι σηματοδοτούν οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και πως κρίνετε τους αρμόδιους υπουργούς Γιάννη Πανούση και Τασία Χριστοδουλόπουλου;

Κρίνονται από τις πράξεις τους. Μπορώ όμως να σας πω ότι ουδείς αξιωματικός θα έπαιρνε μια τέτοια απόφαση, χωρίς σαφή εντολή της πολιτικης ηγεσίας. Φαγώθηκε ένας άξιος αξιωματικός, ενώ στα παγκάκια, στο κέντρο της Αθήνας, δεν βρίσκεις θέση. Εχουν καταληφθεί από τους μετανάστες της Αμυγδαλέζας. Για το μεταναστευτικό δεχθήκαμε από την προηγούμενη επίτροπο, την κυρία Μάλμστρομ, συγχαρητήρια για όσα κάναμε, σύμφωνα με τις ευρωπαικές επιταγές και οδηγίες. Τώρα, απειλούμε, εκβιάζοντας με την κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν. Όχι λόγια. Ας το τολμήσουν.