Συνεντεύξεις"Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν πει τόσα ψέματα που ντράπηκαν οι λέξεις."

 

 

Κύριε Εκπρόσωπε, είστε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τελικά έστω και με μεγάλη καθυστέρηση;

Καλό μήνα και Χρόνια Πολλά στον Αλέξη Τσίπρα και στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εχουν πει τόσα ψέματα που ντράπηκαν οι λέξεις. Όσον αφορά την αξιολόγηση: Με αυτήν την Κυβέρνηση κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτε. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι εάνδεν κλείσει, έστω και τώρα, η χώρα θα συρθεί σε τραγικό αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ήδη, όμως, το κακό που έγινε είναι μεγάλο. Η καθυστέρηση έχει προκαλέσει τεράστιο κόστος στην κοινωνία και την οικονομία και οι καταστάσεις που ζούμε θυμίζουν μέρες του 2015. Επιστροφή στην ύφεση, εκροή καταθέσεων, εσωτερική στάση πληρωμών, αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αύξηση των ανέργων, ασφυξία στην αγορά. Βούλιαξαν την Ελλάδα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

 

Ωστόσο πού θα επιρρίπτατε ευθύνες για αυτή την καθυστέρηση; Λέτε η κυβέρνηση να μην θέλει να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα;

Η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια ως παράδειγμα προςαποφυγήν. Ψέματα, καθυστερήσεις και αιμορραγίατηςελληνικής οικονομίας.

Κορωνίδα τηςκοροϊδίας να μιλάει ο κ. Τσίπρας για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ελληνικό κεκτημένο της δημόσιας περιουσίας που παραδόθηκε για 99 χρόνια μέσω του Υπερταμείου πού πήγε;Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τον λογαριασμό θα πληρώσουν οι Έλληνες. Κυρίως η μεσαία τάξη, οι αδύναμοι και οι άνεργοι. Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες,αυτοί στα μάτια τηςκυβέρνησης είναι ταξικοί εχθροί και υπερφορολογούνται για να διορίζονται και να πληρώνονται οικομματικοί εγκάθετοι.

 

Δεν έχουν ευθύνη οι δανειστές με τις «εξωφρενικές» απαιτήσεις τους;

Έχουν ευθύνες και οι δανειστές για τις υπερβολικές αξιώσεις τους.Και το έχει πολλές φορές ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδίως μάλιστα, σε ό,τι αφορά την αξίωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια, που η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει. Κυρίως, όμως, γιατί αποδέχτηκαν ένα τρίτο πρόγραμμα υπερφορολόγησης των πάντων και όχι ένα σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Πράγματι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερός φίλος των δανειστών, γιατί τους τα υπογράφει όλα.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μπλοκάρει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, καταστρέφοντας τις πιθανότητες για ανάταξη.

 

Αν τελικά μπει ο Μάϊος και δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση ποια είναι η πρόβλεψή σας; «Καλοκαίρι του 2015» ή μήπως εκλογές;

Το σενάριο «καλοκαίρι του 2015» να το ξεχάσουν, όπως θέλει να το ξεχάσει όλη η Ελλάδα. H πραγματικότητα είναι μία: Όλα για την καρέκλα.

 

Και αν πάρουμε το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πάντως πριν κλείσει η αξιολόγηση τι θα κάνει η ΝΔ αν είναι κυβέρνηση; Θα υπογράψει τα μέτρα;

Η Νέα Δημοκρατία θα συζητήσει με αξιοπιστία, σοβαρότητα και με γνώμονα το αίσθημα πατριωτισμού -λέξεις άγνωστες για τον ΣΥΡΙΖΑ- το μείγμα της όποιας Συμφωνίας.Εχουμε καταθέσει στο τραπέζι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με πάση θυσία μείωση της φορολογίας, δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δουλειές για τους Ελληνες και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης των αδυνάμων. Εμείς στην υπερφορολόγση των Ελλήνων με υπογραφή Τσίπρα -Καμμένου, συναίνεση δεν δίνουμε.

 

Θα καταφέρει η ΝΔ να μην «υποκύψει» στις πιέσεις του ΔΝΤ και Σόιμπλε για να ψηφίσει τα μέτρα;

Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση από κανέναν για να ψηφίσουμε τα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψηφίζουμε –το είπε καθαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Η Νέα Δημοκρατία λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και πουθενά αλλού.


Υπάρχουν κάποια τα οποία θα μπορούσατε να τα ψηφίσετε;

Επαναλαμβάνω: Ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Ο λογαριασμός έχει ονοματεπώνυμα: Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός. Αλλωστε. άλλα λένε, άλλα δείχνουν ότι διαπραγματεύονται, άλλα έχουν συμφωνήσει. Κανείς δεν ξέρει στο τέλος τι θα φέρουν στη Βουλή και με ποιο τρόπο.

 

Αναφορικά με τα εργασιακά, ένα από τα μείζονα θέματα που καθυστερούν την αξιολόγηση, δεν συμφωνείτε με τον πρωθυπουργό που απαντά στις απαιτήσεις των δανειστών ότι «δεν θα ψηφίσει εργασιακό μεσαίωνα»;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι θέσεις μερικής απασχόλησης είναι περισσότερες από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ενα τεράστιο «επίτευγμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι 45.000 απολύσεις το τελευταίο δίμηνο, μιλάνε από μόνες τους. Τα λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και η εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών, δείχνει το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τα ¨εργασιακά κεκτημένα”.


Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη ΔΕΗ. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τις πολιτικές της των τελευταίων δυο ετών, διέλυσε την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και την οδήγησε σε κατάρρευση προς όφελος των ανταγωνιστών της.Αφού συμφώνησε με την τρόικα στον περιορισμό του μεριδίου της Δ.Ε.Η. στο 50% της αγοράς, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, δεν έκανε τίποτα για να υλοποιήσει ένα σχέδιο ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Έτσι, την άφησε να χάσει ένα τεράστιο μέρος της αξίας της. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ξεπούλημα από αυτό.Είναι υπόλογη απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους της επιχείρησης και στις οικογένειές τους, στους εκατοντάδες προμηθευτές, αλλά κυρίως στον ελληνικό λαό, που θα κληθεί να πληρώσει το “φέσι” της Κυβέρνησης στη Δ.Ε.Η., που αποτιμάται σε πολλά δις ευρώ. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και σε επιχειρησιακό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Ας μην αμφιβάλλουν οι εμπλεκόμενοι πως οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν».

 

Κύριε Κικίλια, πώς είδατε το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση;

Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, πρέπει να έχουν καταρχήν τη σφραγίδα της συναίνεσης. Συναίνεση την οποία ο κ. Τσίπρας, δηλητηριάζει συνεχώς με την πολιτική συμπεριφορά του.