Συνεντεύξεις 

"ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι υπόλογοι για τη μεγαλύτερη ζημιά από συστάσεως του ελληνικού κράτους"

 

Πού οφείλεται, κατά την άποψή σας, η εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα τουρκική προκλητικότητα; Κρίνετε επαρκείς μέχρι σήμερα τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να διαχειριστεί από δω και πέρα την κατάσταση η ελληνική πλευρά;

 

Η ευθύνη για την ένταση ανήκει στην Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα όμως δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι γείτονες βρίσκονται σε μια ημιμόνιμη εσωτερική κρίση, που συνήθως εξωτερικεύεται στο Αιγαίο. Ωστόσο, δυστυχώς, αυτή η στάση τροφοδοτείται από την ανεύθυνη, και γι’ αυτό επικίνδυνη, στάση της Κυβέρνησης. Ανέχεται, μήνες τώρα, την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα εμπεδώνοντας έτσι στην Άγκυρα την πεποίθηση ότι η χώρα μας διολισθαίνει από τις πάγιες εθνικές θέσεις της. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει - και σε αυτό το μέτωπο - να ασκεί εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Η Ν.Δ. κάλεσε την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η τουρκική προκλητικότητα επαναλαμβάνοντας ότι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Ζητήσαμε ταυτόχρονα τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για ουσιαστική συζήτηση και ενιαία εθνική στάση. Ακόμα και την εξεταστική για τον κ. Καμμένο παγώσαμε τις ημέρες της έντασης. Το μήνυμά μας όμως είναι ξεκάθαρο: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικά. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

 

Σε κρίσιμο σημείο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Λαμβάνοντας υπόψιν και τις τελευταίες δηλώσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας, διαμορφώνονται, πιστεύετε, προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία- πακέτο, όπως ζητά η ΝΔ;   

 

Οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς που επέλεξαν συνειδητά το δρόμο της μυστικής διπλωματίας, βρίσκονται εκτός κοινωνίας.

Τα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια απέδειξαν πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων – που διαπερνά οριζόντια τα πολιτικά κόμματα -  δεν επιθυμεί καμία από τις λύσεις που προτείνουν όσοι διαπραγματεύονται αγνοώντας τη βούλησή τους. Είναι πατριωτική επιταγή πρώτα και πάνω από όλα να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό και ό,τι αυτό συνεπάγεται και μετά να συζητήσουμε για το όνομα. Αντί αυτού, μόλις τη Δευτέρα ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας» άρα και Μακεδονικού Έθνους, καθώς η ταυτότητα είναι συστατικό στοιχείο ενός Έθνους. Προσέξτε, την ίδια δήλωση είχε κάνει στις 2 Φεβρουαρίου ο κ. Νίμιτς και ο κ. Κοτζιάς δεν το είχε διαψεύσει. Είμαι σίγουρος κ. Χονδρόπουλε, πως ακόμα και αν η κυβέρνηση προσπαθήσει καταλήξει σε μια συμφωνία που θα παραχαράσσει την ιστορία μας, ο ελληνικός λαός θα το αποτρέψει.

 

Γιατί είπατε πρόσφατα για το κόμμα σας ότι "στα εθνικά θέματα δεν έχετε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση"; Και τελικά, δεν είναι εύλογο ένα ερώτημα: Αν όχι στα εθνικά θέματα που θα διαμορφωθούν συνθήκες συνεννόησης και σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων;

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις αποτυχημένες πολιτικές της κατάφερε να ανοίξει όλα τα μέτωπα: Ίμια, Σκοπιανό, κυπριακή ΑΟΖ, θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία και ελληνική ΑΟΖ, προκλήσεις των Τσάμηδων. Πανηγύριζε ο κ. Κοτζιάς για την επιτυχημένη  επίσκεψη Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη. Δεν πέρασαν παρά λίγες εβδομάδες για να διαψευστεί παταγωδώς. Τσίπρας και Καμμένος κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα προς τα μέσα, προσπαθώντας να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Χρησιμοποίησαν ακόμα και το Σκοπιανό, ένα μείζον εθνικό θέμα, ως εργαλείο διεμβολισμού της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τα κατάφεραν. Είναι προφανές, ότι διχάζοντας δε χτίζεις ενότητα.

Εμπιστοσύνη και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι έννοιες ασύμβατες.

 

Ιδιαίτερα μετά την υπόθεση Novartis, η ΝΔ μιλά για "τοξικό κλίμα" στην πολιτική ζωή και πολλοί εκτιμούν ότι μέσα σε τέτοια ατμόσφαιρα θα πάμε ως τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν; Πιστεύετε ότι πράγματι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης; Και αν ναι, ποια πρέπει να είναι η απάντηση της ΝΔ.

Η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου ακολουθεί «σταλινική» στρατηγική, εμπνευσμένοι μάλλον από τις περίφημες Δίκες της Μόσχας: Πρώτα εξοντώνεις τους εσωκομματικούς σου εχθρούς και μετά λασπολογείς στους πολιτικούς σου αντιπάλους. Ο κ. Κοτζιάς εξάλλου είχε δώσει το σύνθημα της σκευωρίας και της διάλυσης του Κράτους Δικαίου και με το «ας αποδείξουν την αθωότητά τους». Είναι θέμα Δημοκρατίας, για αυτό μόνη λύση είναι οι εκλογές. Ακόμα και αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο λάσπης, η απάντηση της ΝΔ θα συνεχίσει να είναι μαζί με την κοινωνία. Εμείς θα ενώσουμε εκεί που ο κ. Τσίπρας και η παρέα του διχάζουν βαθιά.

 

Ποια τα δικά σας συμπεράσματα από την συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis; Και ποια θα είναι από δω και πέρα η στάση της ΝΔ;

Αποδείχτηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως οι αστικοί θεσμοί έχουν ισχυρό οπλοστάσιο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η κυβέρνηση  μετατράπηκε από «κατήγορος» σε «απολογούμενη».

Και αποκαλύφθηκε η σκευωρία!

Κι όχι με λόγια μόνο, όχι με ρητορικά πυροτεχνήματα, αλλά με αριθμούς και επιχειρήματα.

Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε να μιλάει όλος ο κόσμος, από δω και στο εξής και ως τις εκλογές, «αν τα πήραν» οι αντίπαλοί του» - κι έτσι να φέρει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στα μέτρα του - τώρα ο κόσμος μιλάει «αν έστησε σκευωρία ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά τη στάση της Ν.Δ., επιμένουμε από την αρχή να έρθουν όλα στο φως!

Και στο πλαίσιο αυτό, προειδοποιήσαμε ήδη την Κυβέρνηση να μην κλείσει άρον-άρον την Προκαταρκτική Επιτροπή. Θέτοντας ως αδιαπραγμάτευτο όρο, να εξεταστούν κατά αντιπαράσταση οι μάρτυρες με τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν διαπομπεύσει, και τα οποία με βάση τις δικές τους και μόνον καταθέσεις έχουν παραπεμφθεί.

 

Από την μία η κυβέρνηση επιδιώκει "καθαρή έξοδο", από την άλλη υπάρχουν μηνύματα- όπως της κ. Λαγκάρντ- για συνέχιση της επιτήρησης και μετά τον Αύγουστο. Εσείς πώς βλέπετε την "επόμενη ημέρα" για τη χώρα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος; 

 

Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος όπως δεν υπήρξε και Παράλληλο Πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει νέα μέτρα - περικοπές στις συντάξεις και νέα μείωση αφορολογήτου - χωρίς χρήματα. Έχει υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, πράγμα που δε συνέβη σε καμία άλλη χώρα που ήταν σε Πρόγραμμα. Το μαξιλάρι ασφαλείας που επικαλείται η κυβέρνηση, μόνο ασφυξία θα συνεχίσει να προκαλεί στη μεσαία τάξη. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι υπόλογοι για τη μεγαλύτερη ζημιά από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

 

Η ΝΔ έχει προαναγγείλει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σ. Αραβία. Ποια η εικόνα που εσείς έχετε για την ουσία αυτής της υπόθεσης; 

 

Η Νέα Δημοκρατία έφερε στη Βουλή την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με σκοπό την πολιτική της διερεύνηση, τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βιάζονταν να συγκαλύψουν την υπόθεση.

Μάλιστα, ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, ο περίφημος «μεσάζοντας», προσήλθε προχθές - μετά από μήνες που δεν μπορούσε να εντοπιστεί… - στην Εισαγγελέα διαφθοράς για να καταθέσει. Η κατάθεση διαβιβάστηκε στη Βουλή. Έχει πολύ δρόμο αυτή η ιστορία και δε θα πάψουμε να επιδιώκουμε το αυτονόητο: έρευνα παντού, σε βάθος, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν.

Ο κ. Τσίπρας άραγε θα ψηφίσει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης ή θα «προστατέψει» το συγκυβερνήτη του;