Συνεντεύξεις 

"Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να ανορθώσει τη χώρα"

Γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει τη ΝΔ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού του προγράμματος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αθρόες προσλήψεις και σημαντικές φοροελαφρύνσεις;

Ο λαός επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία γιατί θέλει να ζήσει και όχι απλά να φυτοζωεί. Η ακατάσχετη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε ήδη στις Ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανοεί ότι οι πολίτες, που υπέφεραν τα πάνδεινα, δεν επιθυμούν να ξαναβυθιστούν στο οικονομικό χάος. Ο κ. Τσίπρας, προσπαθώντας να μειώσει το εύρος της διαφαινόμενης ήττας του την 7η Ιουλίου, δεν διστάζει να υποσχεθεί τα πάντα, διακυβεύοντας τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων. Εξάλλου, ανέξοδα το κάνει, αφού δεν θα βρεθεί σε θέση να εφαρμόσει όσα ασύγγνωστα τάζει.

Η Νέα Δημοκρατία - με τη μέγιστη κοινωνική ευαισθησία και την ύψιστη υπευθυνότητα - εγγυάται ότι θα ξεφύγουμε οριστικά από τις συνέπειες της κρίσης και θα διασφαλιστεί η ανάπτυξη, μέσω της οποίας θα προκύψει το μέγιστο δυνατό όφελος για τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Έχει γίνει συνείδηση πια, ότι η ζωή μας είναι το άθροισμα των πολιτικών μας επιλογών, αφού αυτές μας δείχνουν ποιοι είμαστε πραγματικά.

 

Μία εκ των σημαντικότερων δεσμεύσεων του κόμματος σας είναι η πάταξη των φαινομένων ανομίας. Έχετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις πιθανής αυριανής κυβέρνησης της Ν.Δ.;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένο και δημόσια διακηρυγμένο πρόγραμμα για τον τομέα της ασφάλειας, το πεδίο που αποτέλεσε το Βατερλώ της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες, στοχευμένες και οργανωμένες, ώστε σε συντομότατο χρόνο να αλλάξει η εικόνα και να αρχίσει να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές της Αθήνας και όλης της χώρας. 

Έχουμε τη θέληση και την πολιτική βούληση για αυτό. Έχουμε και την πείρα, καθώς το κεκτημένο της περιόδου 2012-2015 είναι η αφετηρία μας. Υπενθυμίζω πως το 2014, όταν είχα την ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαμε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα: Συλλήψεις στον τομέα της τρομοκρατίας, το χαμηλότερο επίπεδο εγκληματικότητας της δεκαετίας και έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, θωρακίζοντας τα νησιά μας από οποιοδήποτε πρόβλημα στον τουρισμό.

Στόχος μας κύριε Μουρελάτε, είναι μια νέα κανονικότητα, όπως αυτή νοείται στον προηγμένο κόσμο του 2020. Μια κοινωνία που οι άνθρωποι θα δημιουργούν απερίσπαστοι, αφού η Πολιτεία θα έχει φροντίσει για όλα τα άλλα. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας μπορούν να κάνουν με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό τη δουλειά τους. Και εμείς θα βάλουμε το πλαίσιο για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας.

 

Η ΝΔ έχει ασκήσει σφοδρή κριτική για τον χειρισμό των εθνικών μας θεμάτων. Τι το διαφορετικό σχεδιάζει να κάνει πιθανή δική σας κυβέρνηση, υπό το φως της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας;

Η κριτική που ασκούμε για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ειδικότερα από το δίδυμο Τσίπρα και Κοτζιά - αποδείχθηκε ορθή από την εξέλιξη των γεγονότων και την λαϊκή ετυμηγορία. Είχα επισημάνει από το βήμα της Βουλής ότι οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, ορμώμενοι από τον ανιστόρητο και ξεπερασμένο διεθνισμό τους, επιχείρησαν να υποτάξουν τα εθνικά θέματα σε εκλογικές σκοπιμότητες. Βλέποντας την εσωτερική τους πολιτική να ναυαγεί και τυφλωμένοι από την προσωπική φιλοδοξία της υστεροφημίας, θέλησαν να δοθεί μια γρήγορη λύση στο Σκοπιανό, ώστε να αλλάξουν την εσωτερική ατζέντα και να φανούν ως μάγοι της διπλωματίας. Δεν δίστασαν να υπονομεύσουν τα εθνικά δίκαια και να αγνοήσουν τη βούληση και την ιστορική μνήμη του ελληνισμού.

Προς παρόμοιες κατευθύνσεις κινήθηκαν στις ελληνοαλβανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ευτυχώς, στα πεδία αυτά δεν πρόλαβαν να επιφέρουν αντίστοιχα με το Μακεδονικό τραγικά τετελεσμένα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα χειριστεί τα εθνικά θέματα με σεβασμό στην Ιστορία και τα εθνικά μας δίκαια. Θα επιμείνουμε στην τήρηση της νομιμότητας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε από φόβο, αλλά ταυτόχρονα δεν φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε, ενθυμούμενοι ότι οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονται στο ρεαλισμό, το δίκαιο και την ισχύ.

 

Ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί σας σύμμαχοι την επομένη των εκλογών ημέρα για μείζονα ζητήματα, όπως λχ η αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Την επομένη των εκλογών, με την ψήφο του ελληνικού λαού, θα σχηματίσουμε αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να αλλάξει το τοπίο και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Όπως δημόσια διακήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιδιώξουμε τις μέγιστες δυνατές πολιτικές συμμαχίες, ώστε να προχωρήσουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στο βασικό αίτημα της εποχής μας: τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας και την ανακατασκευή του παραγωγικού μας ιστού. Στην πορεία αυτή, σύμμαχοί μας μπορούν να γίνουν όσοι ασπάζονται και σέβονται τη δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τις εθνικές μας αξίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές μας και να προχωρήσουμε σε παρά φύσει συνεργασίες, όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να πετάξει ψηλά, έστω και μόνη της, για να ανορθώσει τη χώρα. 

 

Θα μπορούσατε να βρείτε κοινό τόπο με σχηματισμούς στα δεξιά της Ν.Δ., όπως με το κόμμα Ελληνική Λύση;  

Η Νέα Δημοκρατία καλύπτει αποτελεσματικά το χώρο της δεξιάς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς. Δηλαδή, την ισχυρή και δυναμική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Κύριε Μουρελάτε, εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια. Άλλοι έκλειναν πονηρά το μάτι στη Χρυσή Αυγή - αρχής γενομένης από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 - και ταυτόχρονα χτυπούσαν φιλικά την πλάτη του Ρουβίκωνα. .

Η Νέα Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει το μεγαλύτερο και παραδοσιακότερο ελληνικό κόμμα, που έχει πει αλήθειες και έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.