Δελτία ΤύπουΟλοκλήρωση επίσκεψης Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια στις Βρυξέλλες

 

 

 

Ο κ. Κικίλιας έγινε δεκτός από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, συναντήθηκε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και με σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων με τον Διευθυντή του γραφείου του Αντιπροέδρου Φρανς Τίμμερμανς, κ. Μπεν Σμούλντερς και τον Υπεύθυνο σε θέματα μετανάστευσης του γραφείου του Προέδρου Γιούνκερ, κ. Μάικλ Σότερ.

 

Σε όλες τις συναντήσεις του, ο κ. Κικίλιας ανέπτυξε τις θέσεις και την πρόθεση της Ν.Δ. να κρατήσει μια υπεύθυνη στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη να αναγνωριστεί η ευρωπαϊκή διάστασή του.

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα πως πρέπει να εφαρμοστεί μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία και τις τρίτες χώρες, ώστε αφενός να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές και αφετέρου να προχωρήσουν οι διαδικασίες επαναπροώθησης που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

 

Από την πλευρά του ο κ. Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να υλοποιήσουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που αποτελούν το πρώτο σκέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η Επιτροπή προχώρησε στην  αποστολή επιστολών σε 25 Ευρωπαίους Υπουργούς με σκοπό την άμεση ανταπόκριση τους για την επανεγκατάσταση των προσφύγων κατά τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα.

 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέλυσαν τα τεχνικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της Επιτροπής σε σχέση με τη βοήθεια της FRONTEX στην Ελλάδα, την απορρόφηση των κονδυλίων από την χώρα μας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις προς τρίτες χώρες και την Τουρκία.