Ομιλίες στην ΒουλήΟμιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων 

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με νωπή και ισχυρή την λαϊκή ετυμηγορία, βρισκόμαστε στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Ο κυρίαρχος λαός αποδοκίμασε τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και επιδοκίμασε το σχέδιό μας. Ένα σχέδιο μετρημένο, κοστολογημένο, που συνοδεύεται από σαφές εφαρμοστικό πλάνο. Οι πολίτες ζητούν πράξεις και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους.

Η πολιτική, όπως σταθερά την αντιλαμβάνομαι εδώ και χρόνια, είναι επίλυση προβλημάτων. Με γνώμονα τον άνθρωπο και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Επειδή, λοιπόν, πιστεύω σε ένα νέο πολιτικό ανθρωπισμό και θεωρώ ότι δεν υπάρχει υψηλότερο και ευγενέστερο καθήκον από την προσφορά στον άνθρωπο, την ύψιστη αξία του δυτικού πολιτισμού, δεν μπορώ να κρύψω την ικανοποίησή μου για το ότι μου ανατέθηκε το Υπουργείο εκείνο που μεριμνά για τον άνθρωπο και την υγεία του.

Ο Μένανδρος είχε πει ότι η υγεία είναι το θαυμαστότερο όλων.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο ελληνικός λαός ενέκρινε το πρόγραμμά μας για την Υγεία.

Με προσήλωση και εργατικότητα το συνδιαμορφώσαμε, το θέσαμε υπόψη των φορέων που εκπροσωπούν τους λήπτες των υπηρεσιών υγείας, αλλά και των φορέων που παρέχουν τις υπηρεσίες υγείας, το δημοσιοποιήσαμε και το συζητήσαμε με την ευρύτερη κοινωνία. Το πρόγραμμα αυτό έπεισε γιατί συνίσταται σε ένα βασικό στόχο: «καλύτερη δημόσια υγεία για τον άνθρωπο».

Στον σύντομο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, θα παρουσιάσω τους πυλώνες του προγράμματος αυτού.

Δε θα μπορούσα να αγνοήσω την προτροπή του Ιπποκράτη: Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν. Η ποιοτική δημόσια υγεία απαιτεί πριν από όλα οργανωμένη πρόληψη.

Επαγγελόμαστε μια επανάσταση στην πρόληψη. Αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά με διαρκή πρόοδο και εφαρμογή προγραμμάτων για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, εφαρμόζοντας πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο και εισάγοντας στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, θεωρώ ότι θα πετύχουμε τους ποσοτικούς και κυρίως ποιοτικούς στόχους που έχουμε συμπεριλάβει στο αναλυτικό μας σχέδιο.

Δεύτερος βασικός άξονας του προγράμματος μας είναι η περίθαλψη με αξιοπρέπεια. Συστηματικά και σταδιακά φιλοδοξούμε να περιορίσουμε τις ουρές. Παντού! Δεσμεύομαι σήμερα, ενώπιον υμών και του ελληνικού λαού, για προοδευτική μείωση των σχετικών προβλημάτων.

Τρίτος άξονας του προγράμματος είναι η φροντίδα στους πιο ευάλωτους: η εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, η διανομή  φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι τους και μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Ένας ακόμα άξονας του προγράμματός μας είναι η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος Υγείας. Πάσχουμε σε αυτό. Δηλαδή, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς, η μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των προηγμένων χωρών της Νότιας Ευρώπης.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ένα σύστημα υγείας με εμφανή τα σημάδια του γήρατος.

Απαιτείται επίσης, αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας της λειτουργίας του.

Έχουμε την πρόθεση και είμαστε αποφασισμένοι, ως νέα πολιτική ηγεσία, με τις εντολές του Πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ταράξουμε τα νερά και να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπιών, ώστε να υπηρετείται η δημόσια υγεία και ο άνθρωπος.

Από το βήμα αυτό ζητώ την ενεργό στήριξη όλης της κοινότητας που εμπλέκεται στην παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Το ίδιο ζητώ και από τους πολίτες. Η δημόσια υγεία μάς χρειάζεται όλους και δεν περισσεύει κανείς.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλοι, ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικά στελέχη, πολίτες αξίζουμε μια καλύτερη υγεία. Ζητώ από όλους να στηρίξουν τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε το σύστημα Υγείας να υπηρετεί με αξιοπρέπεια τον πολίτη. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα ανθρωπιάς, είναι θέμα που ξεπερνά τα όρια της οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης.

Η στρατηγική μας στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω, δομείται στους εξής πυλώνες:

Απαράβατες αρχές μας στην εφαρμογή του σχεδίου μας είναι η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποδοτική χρήση των πόρων και η βελτίωση της κλινικής πρακτικής.

Για αυτό, αλλάζουμε το υπόδειγμα χρηματοδότησης του συστήματος, ώστε να καταστεί βιώσιμο και να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων.

Ακόμα, ενισχύουμε τον πυλώνα της δημόσιας υγείας. Υλοποιούμε ένα εθνικό σχέδιο κατά των εξαρτήσεων.

Προωθούμε άμεσα τις συνέργειες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού, και αναπτύσσουμε νέες υπηρεσίες, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό.

Υπογράφουμε τριετές σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους φορείς της υγείας, συνυπολογίζοντας και τις δικές τους προτάσεις. Θα ακούσουμε με προσοχή αυτά τα οποία έχουν να προσθέσουν στο πρόγραμμά μας.

Λαμβάνουμε ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα ώστε να συγκρατήσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε την επίπτωση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς (rebate & clawback).

Θα είχα πολλά να πω για το τι κληρονομούμε σε αυτό το κομμάτι, αλλά είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και δεν είναι της παρούσης.

Αξιοποιούμε τις δυνατότητες του ιατρικού τουρισμού και δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση ερευνητικών κονδυλίων στον τομέα της τεχνολογίας της υγείας.

Στηρίζουμε την ελληνική ιατρική κοινότητα, στην οποία τρέφω θαυμασμό και απόλυτη εμπιστοσύνη.

Θέλω επίσης να αναφέρω επιγραμματικά:

Την ανάπτυξη  προγραμμάτων υγιούς γήρανσης του πληθυσμού.

Την ενίσχυση της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων του σε υπηρεσίες υγείας.

Και φυσικά, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, το τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επιθυμούμε τα φαρμακεία να αποτελέσουν κόμβο υγείας και ενημέρωσης για τους πολίτες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μοναδικές παρεμβάσεις μας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, πρέπει να είναι η παροχή κινήτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη δημιουργία συνενώσεων, η μέριμνα για τα φαρμακεία απομακρυσμένων περιοχών και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των φαρμακευτικών συλλόγων.

Παράλληλα,  επεκτείνουμε την εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ηλικιωμένων και ξεκινάμε πόλεμο ενάντια στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.

Υλοποιούμε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου, για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.

Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τα νοσοκομεία μας με τεχνολογίες αιχμής.

Προσφέρουμε με τον τρόπο αυτοαναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς ίδια επιβάρυνση.

Στέλνουμε μήνυμα σε όλους ότι η Ελλάδα είναι πλέον πόλος επενδύσεων και στον τομέα της υγείας.

Ανασχεδιάζουμε τις διαδικασίες ροής των ασθενών στα νοσοκομεία.

Στελεχώνουμε τις ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό.

Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις, κατά απόλυτη προτεραιότητα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, πρώτα από όλα για νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναπτύσσουμε τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία διασυνδέουμε με το ΕΚΑΒ.

Ενισχύουμε το ΕΚΑΒ ώστε να ανταποκρίνεται ανεξάρτητα, ευέλικτα και αποτελεσματικά στις ανάγκες του πληθυσμού.

Σχεδιάζουμε την Φαρμακευτική Πολιτική και χρησιμοποιούμε την Τεχνολογία Υγείας με σκοπό την αξιολόγηση της καινοτομίας, την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού, του φαρμάκου, της θεραπείας, με προτεραιότητα το όφελος των ανθρώπων.

Ενισχύουμε το στρατηγικό ρόλο του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ θα εκσυγχρονιστεί. Με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παροχών, συνδυαστικά με τις πραγματικές ανάγκες υγείας των τοπικών πληθυσμών.

 

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Είναι αποδεδειγμένο και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουμε υπερβολικά για την υγεία σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Και γνωρίζουμε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Εμείς, σήμερα, από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου, δεσμευόμαστε ότι θα διασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες. Και μάλιστα, με χαμηλότερη επιβάρυνση από τους ίδιους.

Όλοι, πολιτική ηγεσία, λειτουργοί υγείας, ενώσεις ασθενών, θα δουλέψουμε ομαδικά. Επαναλαμβάνω: κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων.

Επίσης, δεσμευόμαστε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της φυγής των νέων γιατρών μας στο εξωτερικό.

Για να χτίσουμε ένα νέο σύστημα υγείας που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.

Γιατί, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.