Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ
Ερώτηση στον Υπ. Παιδείας

Θέμα: Αποκλεισμός των τριτέκνων και πολυτέκνων μαθητών από την προνομιακή τους εισαγωγή στις εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την τελευταία απόφασή του, κλείνει την πόρτα σε αρκετούς μαθητές, παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, που εισάγονται προνομιακά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθ΄ υπέρβαση  του αριθμού των εισακτέων.

Στη δύσκολη περίοδο την οποία διάγει η πατρίδα μας, οφείλουμε να προστατεύουμε την πολύτεκνη ελληνική οικογένεια και να αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να επιβιώσει.

Η εως τώρα προνομιακή μεταχείριση αυτών των μαθητών λειτουργούσε ως αντίβαρο στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η τριτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια.

Δεν ήταν "χάρη" από την πλευρά του κράτους, αλλά στοιχειώδης υποχρέωση, με όρους συνέπειας, αξιοπρέπειας και ευθύνης έναντι εκείνων που παρά τις δυσκολίες τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν στην καθημερινότητά τους, επιβεβαιώνουν με τη στάση ζωής τους ότι βοηθούν έμπρακτα στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας της χώρας μας.

Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στα μέλη των οικογενειών αυτών, χωρίς αυτό να λειτουργεί εις βάρος των υπολοίπων μαθητών.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να ληφθούν υπ΄όψιν οι ειδικές ανάγκες των μαθητών των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα;

Πως θα αντιδράσει η Πολιτεία στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση για στήριξη των μαθητών των οικογενειών αυτών προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση;

 Ο ερωτών βουλευτής
 
Βασίλειος Π. Κικίλιας