Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Έλεγχος για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στους Δήμους

Πριν από μερικές ημέρες, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής σε δηλώσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άφησε αιχμές για φαινόμενα κακοδιαχείρισης σε Δήμους της Χώρας ως αποτέλεσμα των ελέγχων που ασκεί. Σε ενημέρωσή του στην  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Ρακιντζής μίλησε για “δημάρχους που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους”, αναφορικά με τη λειτουργία των δήμων τους και τη διαχείριση των μεγάλων έργων.

Οι καταγγελίες αυτές δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, ιδίως την παρούσα εποχή που οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται καθημερινά από την κρίση. Η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει στους Έλληνες πολίτες ότι όχι μόνο δεν αδιαφορεί για περιστατικά κακοδιαχείρισης και αυθαιρεσίας, αλλά τιμωρεί παραδειγματικά όσους τα διαπράττουν.

Η κρίση εμπιστοσύνης που διαπιστώνεται στη σχέση της κοινωνίας με την πολιτική εξουσία, θα πρέπει να αποκατασταθεί με συγκεκριμένες δράσεις, πρωτοβουλίες και αλλαγή υποδείγματος πολιτικής συμπεριφοράς και αξιακής ηθικής. Η αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης θα πρέπει να αφορά την πολιτική εξουσία στο σύνολό της και σε όλες τις βαθμίδες της, τόσο σε κεντρικό όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης φαινόμενα που θα απαξιώνουν τον θεσμό, θα είναι αποκρουστικά για τους πολίτες και θα επιδεινώνουν την εικόνα συνολικά του πολιτικού συστήματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια τα πορίσματα των τελευταίων ελέγχων στους Δήμους της χώρας;
  2. Ποιες ενέργειες έκανε η πολιτεία στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση;
  3. Τι προτίθεται να κάνει η ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Ρακιντζής;
 Ο ερωτών βουλευτής
 
Βασίλειος Π. Κικίλιας