Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Το πρόσφατο περιστατικό βίας που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή ενός νέου ανθρώπου με αφορμή οπαδικές διαφορές βάζει την κοινωνία σε σκέψεις για την πορεία του ιδεώδους του αθλητισμού στη χώρα μας.  

Ειδικά στη σημερινή εποχή, της σύνθετης και βαθιάς κρίσης που βιώνουμε όλοι μας, πρωτεύον καθήκον του πολιτικού συστήματος και κάθε φορέα του συντεταγμένου κράτους είναι να διαφυλάξει, να προασπίσει και να ενισχύσει τα ιδεώδη του αθλητισμού, καθώς επίσης και τις προοπτικές των συλλόγων και των ομάδων να πετύχουν διακρίσεις, που θα ενίσχυαν το εθνικό αλλά και ατομικό φρόνημα

Δυστυχώς όμως, η οπαδική βία αποτελεί μια «άβολη αλήθεια» για τον ελληνικό αθλητισμό. Που δεν θα φύγει, επειδή απλώς κλείνουμε τα μάτια. Που θα είναι εκεί και θα μεγαλώνει, θα γίνεται περισσότερο επιθετική, βίαιη και επικίνδυνη, όσο δεν βγαίνουμε έξω από τα καθιερωμένα και συνηθισμένα πλαίσια, για να αναζητήσουμε λύσεις.

Μια πολιτεία που αγρυπνεί και ενδιαφέρεται, έχει την υποχρέωση να είναι διαρκώς παρούσα. Καθημερινά. Να προνοεί και να προλαμβάνει. Όχι να σπεύδει εκ των υστέρων, ασθμένως και διαπιστωτικά, να αποτιμά τις διαστάσεις ενός προβλήματος που έχει ήδη γιγαντωθεί. Η λύση είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή.

 

Ερωτάται ο Υπουργός:

Έχει την πρόθεση η πολιτεία να αυστηροποιήσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας; Εφαρμόζεται ο αθλητικός νόμος ή χρειάζονται νέες αυστηρότερες νομοθετικές παρεμβάσεις;

Έχει ελεγθεί η λειτουργία των μέτρων ασφαλείας (ηλεκτρονικές κάμερες, κτλ) στα γήπεδα της Αθήνας;

Υπάρχει στρατηγικό πλάνο για την πρόληψη των κρουσμάτων βίας στα γήπεδα;

 Ο ερωτών βουλευτής
 
Βασίλειος Π. Κικίλιας