Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: μη αποτελεσματική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Το κάπνισμα τείνει στις μέρες μας να αποτελεί μια από τις σύγχρονες μάστιγες που απειλεί την υγεία των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο πως καθημερινά διαβάζουμε για πρωτοβουλίες των αρμοδίων αρχών για μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών του καπνίσματος.

Στη χώρα μας παρατηρείται πλήρης απαξίωση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Ο αντικαπνιστικός νόμος υπάρχει στα χαρτιά, αλλά καθημερινά όλοι είμαστε μάρτυρες της μη εφαρμογής του τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους. Αυτό πιστοποιείται και από στοιχεία που συλλέγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αποτυπώνουν δραματική μείωση των ελέγχων για την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος και της επιβολής προστίμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέες σκληρότερες ρυθμίσεις που μελλοντικά θα διέπουν τα προϊόντα καπνού. Ανάμεσα στα νέα μέτρα που προβλέπονται είναι η θέσπιση αυστηρών περιορισμών στις διαφημίσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, η τοποθέτηση μεγαλύτερων προειδοποιητικών σημάνσεων στα πακέτα των τσιγάρων κ.α που στοχεύουν στην καλύτερη ενημέρωση  της νεολαίας.

Τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, όπως π.χ. η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ο περιορισμός των διαφημίσεων και άλλα, έχουν περιορίσει τον αριθμό των καπνιστών της Ε.Ε. από 40% στο 28% του πληθυσμού.

 

Ερωτάται ο Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία ώστε να εφαρμοστεί πρακτικά και αποτελεσματικά ο αντικαπνιστικός νόμος;

Σε ποιες ενέργειες- ελέγχους προβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να εντοπίζονται και να τιμωρούνται  οι παραβάτες του νόμου;

Έχει πραγματοποιήσει η Πολιτεία εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για την εφαρμογή και τα οφέλη του αντικαπνιστικού νόμου; 

 

 Ο ερωτών βουλευτής
 
Βασίλειος Π. Κικίλιας