Βουλή των Ελλήνων ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Γραφειοκρατία και αναμονή για απόδοση δαπάνης για γυαλιά οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ

Κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δικαιούται ανά τέσσερα χρόνια να ανανεώνει τα γυαλιά οράσεώς του, εισπράττοντας ένα ποσό της δαπάνης από τον ασφαλιστικό του φορέα. Η διαδικασία που οφείλει ο ασφαλισμένος να ακολουθήσει είναι να πάρει ιατρική γνωμάτευση ιατρού ΕΟΠΥΥ, επί της οποίας απαιτείται έγκριση ελεγκτή ιατρού, μηχανογραφημένη απόδειξη από τον οπτικό με τα στοιχεία του ασφαλισμένου, καθώς και βεβαίωση του οπτικού με την υπογραφή και τη σφραγίδα του.

Σύμφωνα με μαρτυρία συμπολίτη μας που απευθύνθηκε στο υποκατάστημα του  ΕΟΠΥΥ στην Αχαρνών, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία, του ζητήθηκε να προσκομίσει επιπλέον χαρτιά, όπως φωτοτυπία της σελίδας του βιβλιαρίου υγείας, στην οποία φαίνεται η φωτογραφία του καθώς και της σελίδας που φαίνεται η ημερομηνία θεώρησης. Επιπλέον του ζητήθηκε έγγραφο που να αποδεικνύει το ΑΦΜ του, φωτοτυπία από το καρτελάκι του ΑΜΚΑ, καθώς και φωτοτυπία της ταυτότητάς του, παρόλο που στο βιβλιάριο υγείας αναγράφονται τα παραπάνω στοιχεία πλην του ΑΦΜ. Επίσης ζητήθηκε και μια αθεώρητη απόδειξη από τον οπτικό, που ανέγραφε πιο αναλυτικά ότι και η προηγούμενη απόδειξη που ήδη είχε.

Ο ασφαλισμένος αφού πραγματοποίησε αρκετές διαδρομές μεταξύ ΕΟΠΥΥ και οπτικού ενημερώθηκε ότι το ποσό που του αναλογεί θα το εισπράξει περίπου σε ένα χρόνο! Για την ιστορία να σημειωθεί ότι από τα δέκα χαρτιά που ζητήθηκαν αρχικά, στο τέλος οι υπεύθυνοι κράτησαν μόνο τη φωτοτυπία λογαριασμού τράπεζας, τις βεβαιώσεις του οπτικού και τη συνταγή.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών; Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Υπάρχει στα άμεσα σχέδια σας η ηλεκτρονική υποβολή;

- Με δεδομένο ότι πολλοί από τους δικαιούχους είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και δε μπορούν να ακολουθήσουν τις «διαδρομές» της γραφειοκρατίας, όπως ο 33χρονος συμπολίτης μας, θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για αυτούς;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Βασίλειος Π. Κικίλιας