Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων από τα ελληνικά δικαστήρια

Η προσφυγή ενός πολίτη στην δικαιοσύνη απαιτεί μεγάλα αποθέματα υπομονής, καθώς η τελική εκδίκαση των υποθέσεων είναι μια ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία. Οι υποθέσεις στοιβάζονται στις υπηρεσίες των δικαστηρίων κάνοντας από τη μία δύσκολο το έργο των δικαστικών λειτουργών και δοκιμάζοντας από την άλλη τα ψυχολογικά και οικονομικά όρια αντοχής των αντιδίκων.

Χαρακτηριστικά αναφέρω παράδειγμα υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά, που ενώ η κατάθεση της έφεσης έγινε το 2007, ορίστηκε δικάσιμος το Σεπτέμβριο του 2013. Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που ενώ η κατάθεση της υπόθεσης γίνεται και ορίζεται μέσα στο εξάμηνο, το σύνηθες είναι να παίρνει τακτικές αναβολές και να καταλήγει να δικάζεται σε πολλές περιπτώσεις μετά από έξι χρόνια. Οι παραπάνω καθυστερήσεις έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών και ιδίως στην παρούσα χρονική συγκυρία της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Ειρηνοδικείο υποθέσεις, που κατατίθενται αυτήν την περίοδο και αφορούν στο Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παίρνουν δικάσιμο το έτος 2017.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία, προκειμένου οι υποθέσεις να εκδικάζονται ταχύτερα και να μη δοκιμάζονται τα όρια αντοχής των πολιτών;

Ποια είναι η αιτία που οδηγεί στις μεγάλες αυτές καθυστερήσεις;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 Βασίλειος Π. Κικίλιας