Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Καθυστερήσεις στη διακομιδή τραυματιών και την περίθαλψή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Σύμφωνα με ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η «Ελληνική Εταιρεία Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής» που διενεργήθηκε σε 32 νοσοκομεία της χώρας και είδε το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνεται ότι πολλοί εκ των 2000 ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα θα είχαν ζήσει, αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή των τραυματιών και την περίθαλψή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση φτάνει έως και τα 54 λεπτά.

Όπως μας δείχνει η 1η Πανελλήνια Καταγραφή Τραύματος, οι ασθενείς ακόμα και όταν φτάσουν στο νοσοκομείο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθυστερούν δραματικά να εξεταστούν χάνοντας πολύτιμο χρόνο, που σε κάποιες περιπτώσεις αποβαίνει μοιραίος. Έτσι, ασθενείς των οποίων ο θάνατος θα μπορούσε να αποτραπεί παραμένουν στο ΤΕΠ περισσότερο από 1,5 ώρα, ενώ μερικοί διακομίζονται από το ΤΕΠ σε άλλο νοσοκομείο. Μάλιστα δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που η μεταφορά ασθενών από τα ΤΕΠ στο χειρουργείο ή τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθυστερεί έως και 3ώρες.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ αυξάνεται με βάση τη βαρύτητα των περιστατικών, την στιγμή που κάποιος θα περίμενε ότι θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία για να μειωθεί ο χρόνος διακομιδής των τραυματιών από το χώρο του δυστυχήματος έως τα νοσοκομεία;
  2. Στην Αθήνα υπάρχει ένα ασθενοφόρο ανά 75.000 κατοίκους, αναλογία που τις νυχτερινές ώρες διαμορφώνεται σε ένα ασθενοφόρο ανά 130.000 κατοίκους σύμφωνα με πηγές του ΕΚΑΒ. Υπάρχει πρόθεση για προμήθεια νέων ασθενοφόρων και πρόσληψη διασωστών άμεσα; Σε αυτό πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι κάποια εκ των ασθενοφόρων που χρησιμοποιούνται έχουν διανύσει γύρω στα 500-600.000 χλμ.
  3. Με ποιο τρόπο μπορούν να οργανωθούν καλύτερα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους βαριά τραυματισμένους ασθενείς;

Ο ερωτών βουλευτής

 

  Βασίλειος Π. Κικίλιας