Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δραματική αύξηση κρουσμάτων του AIDSστη χώρα μας σε χρήστες ναρκωτικών

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων του AIDSσε χρήστες ναρκωτικών. Από τα στοιχεία των μονάδων λοιμώξεων προκύπτει ότι για το 2012 αναμένεται μεγάλη, συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011 , αύξηση νέων κρουσμάτων της HIVλοίμωξης.

Η μεγάλη αυτή αύξηση αφορά κυρίως χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών στους οποίους η επιδημία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι έως τις 31/10 /2012 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 46,4 % οροθετικών που ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Τα κρούσματα AIDSσε χρήστες ναρκωτικών ανέρχονται σε 487 έως τις 31 Οκτωβρίου του 2012 σε σχέση με 206 καθόλη τη διάρκεια του 2011. Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών αποτελούν την μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την HIV λοίμωξη. Τα παραπάνω στοιχεία της μελέτης του ΚΕΕΛΠΝΟ πήραν μεγάλη έκταση στον Τύπο.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι μέτρα  προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο για ανάληψη συντονισμένης και έγκαιρης δράσης από την Πολιτεία έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας σε αυτήν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τοξικομανών και να επιλυθούν ταχύτατα τα προβλήματα που υπάρχουν για την περίθαλψή τους;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Βασίλειος Κικίλιας