Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους αξιότιμους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Υψηλές τιμές καυσόξυλων και παράνομη υλοτομία

 

Στην περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, τα νοικοκυριά δαπανούν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους για θέρμανση. Με δεδομένες τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης, με κυριότερη τη χρήση καυσόξυλων.

Η αυξανόμενη ζήτηση που  παρατηρείται στη συγκεκριμένη αγορά ευνοεί φαινόμενα αισχροκέρδειας και παράνομης υλοτομίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι μεγαλύτερες ποσότητες καυσόξυλων εισάγονται από τη Βουλγαρία με τιμή αγοράς 65 ευρώ τον τόνο διατίθενται στην ελληνική αγορά σε τιμή 160 με 190 ευρώ τον τόνο.

Επιπλέον όπως αναφέρουν δημοσιεύματα αλλά και σχετικές ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ αυξάνονται συνεχώς τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, γεγονός που πλήττει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες αγοράς του ξύλου.

Έτσι ακόμα και η «φθηνή» εναλλακτική λύση του καυσόξυλου καταλήγει απαγορευτική για τα φτωχά νοικοκυριά κυρίως των αστικών κέντρων.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Που οφείλονται οι μεγάλες διαφορές στην τελική τιμή των καυσόξυλων και ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε προκειμένου να καταπολεμηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά καυσόξυλων;
  2. Με ποιο τρόπο θα καταπολεμηθεί η παράνομη υλοτομία;

  

Ο ερωτών βουλευτής

 

Βασίλειος Π. Κικίλιας