Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών

 

Η δημιουργική ασάφεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει ανησυχία σε εκατομμύρια Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά και αλληλοδιαψεύσεις στις τάξεις του Υπουργείου Οικονομικών με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαρουφάκη και την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Βαλαβάνη να προβαίνουν σε αλληλοαντικρουόμενες δηλώσεις σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που “καίνε” τους πολίτες.

Τελευταίο θύμα ο ΕΝΦΙΑ και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως δεν δύναται να καταργηθεί άμεσα ο ΕΝΦΙΑ καθώς θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα απορριφθεί από τους εταίρους, η Αν. Υπουργός δηλώνει πως θα αντικατασταθεί άμεσα από τον ΦΜΑΠ, ενδεχομένως κι από τον ερχόμενο Ιούνιο. Όταν δηλαδή ο αρμόδιος Υπουργός υποστηρίζει πως «δε θα γίνουν βιαστικές κινήσεις», αφήνοντας ασφαλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 κόντρα στις προεκλογικές κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ, η Αν. Υπουργός έρχεται να τον διαψεύσει προαναγγέλοντας την άμεση κατάργηση του, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση πάντα με τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Αντίστοιχο αλαλούμ επικρατεί και στο θέμα της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των οποίων η αναπροσαρμογή, κατά τον κ. Βαρουφάκη, είναι ένα ζήτημα που αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό, δηλαδή αυτόν του 2016, ενώ κατά την κα Βαλαβάνη είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας που θα διεκπεραιωθεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.

Επειδή:

-                 Τα όρια ανοχής της ήδη ταλαιπωρημένης ελληνικής οικονομίας είναι μηδενικά και οποιαδήποτε ασάφεια γύρω από τα φορολογικά, έστω και “δημιουργική”, έχει τραγικές συνέπειες για το εμπόριο.

-                 Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξαγγείλει από ανάληψης των καθηκόντων της κανένα μέτρο τόνωσης της οικονομίας και της ανάπτυξης αυτής, αλλά αντίθετα πράττει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την ανασφάλεια στην αγορά και να απομακρύνει τους ξένους επενδυτές.

-                 Η φορολογική σαφήνεια και σταθερότητα αποτελεί βασικό αναπτυξιακό παράγοντα σε όλα τα εγχειρίδια Οικονομικών και πρωτεύον κριτήριο για τις επενδύσεις ιδιωτών κι επιχειρήσεων.

-                 Το συνεχές “μπρος-πίσω” των προθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών και οι αλληλοδιαψεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων του θέτει σε κίνδυνο την ήδη αδύναμη αξιοπιστία της χώρας προς τους εταίρους μας.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τον ΕΝΦΙΑ;
  2. Θα αντικατασταθεί από άλλο φόρο ακίνητης περιουσίας; Ποιος θα είναι αυτός, ποια κριτήρια θα περιλαμβάνει και πότε θα αρχίσει να ισχύει;
  3. Θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες κι αν ναι, τότε με ποιο τρόπο και πότε;