Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Αθήνα, 3 Απριλίου 2015

 

Θέμα:    Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννη Πανούση, στην εφημερίδα «Τα Νέα» (03.04.2015)

Σύγχυση και απορίες έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο άρθρο των «Νέων» στο οποίο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, εκφράζει την προσωπική του αγωνία για την ενορχηστρωμένα επιδιωκώμενη αποδυνάμωση της Ελληνικής Αστυνομίας δύο μέρες μετά τη σαφή υποβάθμιση του χαρτοφυλακίου του.

Είναι η πρώτη φορά που Υπουργός υπεύθυνος για την ασφάλεια των πολιτών και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας κάνει λόγο για «ανοχύρωτη χώρα και πόλη δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές».

Ακόμα πιο σημαντικό και λυπηρό συνάμα είναι το γεγονός ότι απευθύνει αυτήν την αγωνία του στοχευμένα στην πολιτική του παράταξη, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για δημοκρατικό έλλειμμα. Διερωτάται για το ποιος «εκπροσωπεί τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιον ελέγχεται».

Είναι απαράδεκτη η παραδοχή του Υπουργού της Κυβέρνησης ότι «η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic)» καθώς προκαλεί, εκτός από οργή, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Εξίσου τραγικό είναι και το ερώτημα που θέτει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν η αριστερή ιδεολογία επιβάλλει «να καίγονται αστυνόμοι από κουκουλοφόρους».

κ. Πρωθυπουργέ, οι προσωπικές σας επιλογές οδηγούν μια ευνομούμενη και ασφαλή χώρα σε αγωνίες και διλήμματα επί θεμάτων εσωτερικής ασφάλειας και τάξης μέσα σε δύο μόλις μήνες από την άνοδο σας στην εξουσία. Καταφέρατε να επαναφέρετε εικόνες κατεστραμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επεισοδίων στους δρόμους των πόλεων και βανδαλισμένων μνημείων με την Ελληνική Αστυνομία σε ρόλο απαθή θεατή.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάστε κ. Πρωθυπουργέ:

-   Πώς αντιμετωπίζετε τις καταγγελίες του Υπουργού σας, κ. Πανούση, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο των «Νέων»;

-     Υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

-    Δέχεστε το δόγμα της «αριστερής Αστυνομίας» που θέλει παροπλισμένους αστυνομικούς στο έλεος των «ανθρώπων χωρίς πρόσωπο»;

-   Η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και η συνεπακόλουθη υποβάθμιση του εξυπηρετεί τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας; Κατά τη γνώμη σας, ενθαρρύνει τα Σώματα Ασφάλειας στην εκτέλεση των καθηκόντων τους;

-   Είναι η Ελλάδα μια «ανοχύρωτη χώρα» όπως υποστηρίζει ο καθ’ύλην αρμόδιος σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας Υπουργός;