Βουλή των Ελλήνων«Άμεση αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε κορυφαίο πρόβλημα της χώρας, γεγονός που ενισχύεται από τις πολλαπλές αστοχίες και τους διαρκείς αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει ενιαία πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος, ιδιαίτερα όταν ο κ. Πρωθυπουργός μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών και υπονομεύει την κοινή απαίτηση όλων για αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόσφατη εξέλιξη, με τον κ. Πρωθυπουργό να αποδέχεται την εγκατάσταση 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και χωρίς να τεθούν δεσμευτικά όρια για την αναλογική κατανομή προσφύγων στις άλλες χώρες, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.

Πολύ περισσότερο όταν όλοι γνωρίζουν ότι είναι φύσει αδύνατον να περιοριστεί αυτός ο αριθμός στις 50.000, αφού τόσοι περίπου μπορούν να έρθουν σε μία μόλις εβδομάδα στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες προσφύγων, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορά τους άλλες χώρες, ενώ δεν έχει θεσμοθετηθεί ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου ούτε και οι διαδικασίες για την ταχεία και αναλογική κατανομή προσφύγων σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει, επίσης, και την άμεση επαναπροώθηση όσων δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν απολαμβάνουν προστασίας, υποτιμώντας το πρόβλημα, αλλά και τους κινδύνους.

Προκαλεί, επίσης εντύπωση η εμμονή της κυβέρνησης να δημιουργήσει hot spot μόνο στα νησιά, και μάλιστα σε νησιά που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όπως λ.χ. η Κως, και όχι και στην ηπειρωτική χώρα.

Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν υπάρχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία και κυρίως όταν αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι αδύνατη η διαχείριση του προβλήματος στα νησιά και η ταχεία διεκπεραίωση της διαδικασίας της ταυτοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πόλη της Κω, με πληθυσμό 19.000 κατοίκων, έφτασε να έχει το καλοκαίρι 10.000 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα hot spot στα νησιά θα έχουν συνολική χωρητικότητα 7.000 ατόμων, στερείται σοβαρότητας και ρεαλισμού. Όπως αποδείχθηκε και στη Μυτιλήνη, θα μετατραπούν σε πόλο έλξης και ανεξέλεγκτους χώρους παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών με παντελή αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος και διαρκείς εντάσεις.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παρακολουθεί παθητικά, την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, που έχει σαφείς και συγκεκριμένες ευθύνες για την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν έχει αναδείξει επαρκώς το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά στην άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία επαναπροώθησης.

Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι θα έπρεπε οι προσπάθειές της να είχαν στραφεί στην άσκηση πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και παροχής ασύλου σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, προκειμένου οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν νόμιμα στις χώρες που θα φιλοξενηθούν και να μην αναγκάζονται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και να μετατρέπονται σε θύματα των κυκλωμάτων διακίνησης.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Επερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

 

α) Για τον προσδιορισμό του αριθμού και των διαδικασιών για την αναλογική κατανομή προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως εννοεί ακριβώς την αναλογική κατανομή;

β) Για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και κατανομής προσφύγων σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ροή προς τα ελληνικά νησιά;

γ) Για την εφαρμογή από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής παράνομων μεταναστών;

 

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

Κόνσολας Μάνος- Ν.Δωδεκανήσου

Κυριαζίδης Δημήτριος- Δράμας

Αθανασιου Χαράλαμπος- Λέσβου

Μηταράκης Παναγίωτης- Χίου

Τασούλας Κων/νος- Ν. Ιωαννίνων

Καλαφάτης Σταύρος- Α΄ Θεσσαλονίκης

Βορίδης Μάκης- Αττικής

Δημοσχάκης Αναστάσιος- Έβρου

Κικιλιας Βασίλειος- Α' Αθηνών

Κουμουτσάκος Γεώργιος - Β' Αθηνών

Βούλτεψη Σοφία

Ράπτη Ελένη

Καββαδάς Αθανάσιος

Βλάχος Γεώργιος

Κεφαλογιάννης Ιωάννης - Ρεθύμνης

Δήμας Χρίστος - Κορινθίας

Στύλιος Γεώργιος - Άρτας

Καραμανλή Άννα- Α' Αθηνών

Θεόδωρος Φορτσάκης- Επικρατείας

Κατσαφάδος Κωνσταντίνος - Α' Πειραιώς