Βουλή των Ελλήνων 

Ερώτηση

 

Προς: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Κοιν: Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

 

Θέμα: Αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης και ελέγχου του κράτους στις δράσεις των «αλληλέγγυων».

 

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» απέδωσε την αρμόζουσα σημασία στους λεγόμενους «Ρομπέν των Δασών» των Αθηνών, τις ομάδες των φερόμενων αλληλέγγυων, οι οποίοι καταλαμβάνουν με τη βία ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, απειλώντας και τραμπουκίζοντας τους ιδιοκτήτες τους, προσφέρουν υπηρεσίες  σε πρόσφυγες και μετανάστες, στο όνομα της αξιοπρέπειας και της ανομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ξενοδοχείου OniroHotel, επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, με τους αλληλέγγυους να παραβιάζουν το χώρο και να στοιβάζουν 120 ψυχές σε χώρο που παρέχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 43 ατόμων. Σύνηθες φαινόμενο πια, ομάδες ατόμων να εντοπίζουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που είναι σφραγισμένα, να τα παραβιάζουν, να μεταφέρουν νύχτα πρόσφυγες και να τα μετατρέπουν σε χώρο- άντρο της απόλυτης εξουσίας τους.

Αυτές οι πρακτικές βάζουν σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια και την υγιεινή των προσφύγων στο κτίριο, όσο και των περιοίκων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά εγείρουν και ερωτήματα στο κατά πόσο το κράτος είναι ικανό να προστατεύσει την ιδιωτική περιουσία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι χώροι αυτοί δεν θα αποτελέσουν εστίες μόνιμων παραβατικών- παρακρατικών συμπεριφορών.

 

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το Κράτος να προστατεύσει την ιδιωτική περιουσία από τις καταλήψεις παράνομων ομάδων, στο όνομα μιας επίπλαστης αλληλεγγύης;

-  Γιατί δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την Ελληνική Αστυνομία στις επίσημες και επανειλημμένες καταγγελίες των ιδιοκτητών των κτιρίων που τελούν παρανόμως υπό κατάληψη;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Βασίλειος Κικίλιας