Βουλή των Ελλήνων 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Tον κ. Πρωθυπουργό

             Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Κοιν: Αναπλ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Θέμα: Νέα παραίτηση «κόλαφος» στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής.

 

 

Το φως της δημοσιότητας βλέπει σήμερα, μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η δεύτερη κατά σειρά παραίτηση κυβερνητικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση κομβικής  σημασίας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο λόγος για τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος για τρίτη φορά κατέθεσε την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό (οι προηγούμενες δύο δεν έγιναν δεκτές), επικαλούμενος την κακοδιαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, τους λόγους που αυτή οδήγησε σε αδιέξοδο αλλά και την «εμμονή στη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία εγείρει ζητήματα τόσο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου προστασίας των προσφύγων όσο και από απόψεως συνεπειών στα νησιά, ιδίως του Β. Αιγαίου, με τη διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού»

Τον δρόμο είχε πρώτος δείξει ο Οδυσσέας Βουδούρης, με την παραίτηση του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, καταγγέλοντας ατασθαλίες και υπερκοστολογήσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών. Ο κ. Παπαδόπουλος τον ακολούθησε, με επίκεντρο τη διαφωνία του για τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας και τα εύλογα ερωτήματα που η μη σωστή υλοποίησή της εγείρει.

Αξίζει να σημειωθεί, πως την ώρα που η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα ακόμη εκκρεμεί, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, βρίσκεται στην Κρήτη απ’ όπου προαναγγέλλει πρότυπο πρόγραμμα εγκατάστασης 2.000 προσφύγων-μεταναστών σε «ιδανικές» συνθήκες διαβίωσης.

 

Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

- Ποιος ο λόγος που ο κ. Παπαδόπουλος προχώρησε στην τρίτη – κατά σειρά- παραίτηση του και γιατί οι προηγούμενες δεν έχουν γίνει δεκτές;

- Ποιά η θέση της Κυβέρνησης σχετικά με τις κατηγορίες ενός ακόμη σημαντικού στελέχους της;

- Προτίθεται να δεχθεί την παραίτηση του κ. Παπαδόπουλου και αν ναι, θα μας απαντήσει στις σοβαρότατες καταγγελίες του;

 

 Οι ερωτών Βουλευτής

  

Βασίλειος Κικίλιας