Βουλή των ΕλλήνωνΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Tον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής 

             Τον κ. Υπουργό Υγειας

 

Θέμα: Θερίζει η ηπατίτιδα Α στο κέντρο φιλοξενίας Νέας Καβάλας Κιλκίς.

 

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς κρίνεται ως άκρως ανησυχητική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς, παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α, σε παιδιά και νέους ηλικίας από 6-21 έτους, με 6 εξ' αυτών σήμερα να νοσηλεύονται στην παιδιατρική και παθολογική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς.

 

Με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου Αυγούστου- Οκτωβρίου σημειώθηκαν 38 κρούσματα με ηπατίτιδα Α, σε πληθυσμό 1.300 ανθρώπων του εν λόγω κέντρου φιλοξενίας, όταν τον Ιούνιο αναφέρθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ 15 κρούσματα μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο, εύλογα προκύπτουν ανησυχίες και ερωτήματα όσον αφορά την εξάπλωση αυτής της λιμώδους ασθένειας, η οποία αποτελεί μια εν δυνάμει «ωρολογιακή βόμβα» υγειονομικού χαρακτήρα.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αυξητικής πορείας της μεταδοτικής αυτής νόσου στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας;

- Έχουν προβεί σε προληπτικές ενέργειες και σε ποιες;

- Έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμούς των υγιών παιδιών άνω του ενός έτους, με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων;

- Έχουν γίνει εμβολιασμοί ενηλίκων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

- Προβλέπονται μέτρα για τη μη μετάδοση της νόσου στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σωστή ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού με σκοπό την έγκαιρη διαφύλαξη του;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Κικίλιας