Βουλή των Ελλήνων 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Tον Υπουργό Εσωτερικών

Κοιν: Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: Ετοιμότητα εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης για την αντιπυρική περίοδο

 

Εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο και κατ’ επέκταση και στην αιχμή της αντιπυρικής περιόδου, για τις ανάγκες της οποίας η προετοιμασία, ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και η διασφάλιση των αναγκαίων μέσων προγραμματίζονται και υλοποιούνται πολύ νωρίτερα.

 

Κρίσιμο εργαλείο και τμήμα του σχεδιασμού και της προετοιμασίας αυτής αποτελούν τα εναέρια μέσα τα οποία τίθενται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος και περιλαμβάνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα μεσαίου και βαρέoς τύπου, είτε εθνικά, είτε ενοικιαζόμενα.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια εναέρια μέσα βρίσκονται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου; Πού έχουν τοποθετηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο διασποράς τους; Ποια η επιχειρησιακή τους κατάσταση; Έχει διασφαλισθεί και μέχρι πότε η υποστήριξή τους με τα αναγκαία μέσα;

  2. Ποια εναέρια μέσα προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος το επόμενο διάστημα, πότε και βάσει ποιας διαδικασίας.

  3. Εκκρεμεί ακόμη ο διαγωνισμός των προβλεπόμενων στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ελικοπτέρων και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί, με ποιο τίμημα και ποιούς όρους ενοικίασης, υποστήριξης και για ποιο αριθμό ωρών πτήσεως;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Κικίλιας