Βουλή των Ελλήνων 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον  Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγίωτη Καμμένο

 

Θέμα:  Αναπροσαρμογή Δομής Δυνάμεων του NATO.

 

 

Στη Σύνοδο Υπουργών Αμύνης του NATO που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2018 στις Βρυξέλλες απεφασίσθη μεταξύ των άλλων η ίδρυση νέων οντοτήτων στη Δομή Δυνάμεων της Συμμαχίας η γεωγραφική ένταξη των οποίων θα αποφασισθεί στη Σύνοδο που θα λάβει χώρα στις 7 και 8 Ιουνίου 2018 στις Βρυξέλλες.

 

 Οι νέες οντότητες είναι:

 α. Joint Force Command. Διακλαδικό Στρατηγείο στον Ατλαντικό, τη δημιουργία του οποίου έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ.

 β. Rear Area Operations Command. Στρατηγείο Διοικητικής Μέριμνας και Εφοδιασμού, το οποίο προτίθεται να αναλάβει η Γερμανία.

 γ. Δύο Land Component Command Headquarters. Πρόκειται για επιτελεία επιπέδου Στρατιάς για τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον επισήμως να αναλάβουν ένα εξ αυτών η Τουρκία και ένα η Ρουμανία.

 

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του NATO στη Σύνοδο Υπουργών Αμύνης στις 9 Ιουνίου 2011 στις Βρυξέλλες καταργήθηκε το CAOC Λαρίσης, που ήταν η μοναδική ελληνική οντότητα Διοίκησης στη Δομή Δυνάμεων του NATO. Συγχρόνως καταργήθηκε το Υποστρατηγείο Αεροπορικών Δυνάμεων της Σμύρνης πλην όμως δημιουργήθηκε στη θέση του το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων (LandCommand), που είναι το μοναδικό στην όλη Δομή του ΝΑ ΤΟ για τις χερσαίες δυνάμεις.

 

Η Νέα Δημοκρατία διαφώνησε εντόνως με την απόφαση αυτή του NATO, εκδίδοντας και σχετικό δελτίο τύπου στις 10 Ιουνίου 2011, διότι η χώρα μας υποβαθμίστηκε δραματικά αφού έμεινε εκτός Δομής Διοίκησης του NATO ενώ αντίθετα η Τουρκία αναβαθμίστηκε αφού στη θέση του καταργηθέντος Υποστρατηγείου Σμύρνης δημιουργήθηκε Στρατηγείο που ως μοναδικό για τις χερσαίες δυνάμεις του ΝΛΤΟ καλύπτει όλες τις απατήσεις της Συμμαχίας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή υπάρχει κίνδυνος να αναβαθμιστεί η Τουρκία επί περαιτέρω εάν γίνει δεκτό το αίτημά της να αναλάβει την Διοίκηση ενός εκ των Land Component Command  Headquarters.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός Εθνικής Αμύνης

 

 α. Ποιές είναι οι επιδιώξεις της χώρας μας εν όψει της Συνόδου Υπουργών Αμύνης του NATO στις 7 και 8 Ιουνίου 2018;

 β. Θα ζητήσει την επαναδραστηριοποίηση του CAOC Λαρίσης ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για την αναβάθμιση της Τουρκίας στη Δομή Διοίκησης και Δυνάμεων του ΝΑΤΟ προβάλλοντας και το επιχείρημα ότι το ενδιαφέρον του NATO εστιάζεται όλο και περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Συρία, Μέση Ανατολή κ.λ.π.;

 γ. Θα διεκδικήσει τη φιλοξενία ενός εκ των δύο Land Component Command Headquarters προβάλλοντας μεταξύ των άλλων το επιχείρημα εκμετάλλευσης των δομών του Γ' Σώματος Στρατού και των εγκαταστάσεων του καταργηθέντος Στρατηγείου Τυρνάβου αποτρέποντας έτσι και την υλοποίηση του σχετικού αιτήματος της Τουρκίας;

 

Αθήνα 23-5-2018

Ο Ερωτώντες Βουλευτές

 

 

Κώστας Τασούλας

 

Βασίλης Κικίλιας