Βουλή των Ελλήνων 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη

Υπ’όψιν: Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα

 

 

Θέμα:  Φαινόμενα ανομίας και βανδαλισμών στις εμπορικές    επιχειρήσεις του Κέντρου της Αθήνας   

 

 

Οι καταδρομικές επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, βανδαλισμοί και φθορές περιουσιών, επιθέσεις σε αστυνομικούς στόχους, επιβαρύνουν δραματικά την καθημερινότητα των Αθηναίων. Τα κρούσματα βίας έχουν πλήξει και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους που δίνουν ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας και παράλληλα αγωνίζονται να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους.

Κάθε εβδομάδα, η πρωτεύουσα βιώνει έναν νέο κύκλο επεισοδίων, με αρνητικές συνέπειες στους επιχειρηματίες της πόλης.

Οι έμποροι της Αθήνας, μέσα στο κλίμα της γενικότερης οικονομικής ασφυξίας λόγω της υψηλής φορολογίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν να αντιμετωπίσουν τα συχνά φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας. Η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη, στην καρδιά της πρωτεύουσας και ιδιαίτερα στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης: Από την οδό Ερμού και το Μοναστηράκι έως την Ομόνοια.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2018, μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει ότι: “παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, αφ’ ενός δε λαμβάνεται κανένα μέτρο πρόληψης και καταστολής και αφ’ ετέρου δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αποζημίωση των πληγέντων εμπόρων από τους βανδαλισμούς”. Κατά την διάρκεια εκείνων των επεισοδίων, μάλιστα, δεν είχε συλληφθεί ούτε ένας εκ των υπαιτίων.

Είναι σαφές πως η μείωση της παραβατικότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Επίσης έχοντας διατελέσει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, γνωρίζω από πρώτο χέρι, πως οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, ξέρουν και μπορούν να κάνουν άριστα και με αυταπάρνηση τη δουλειά τους. Όμως, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η απουσία επιχειρησιακού σχεδιασμού και αποφάσεις όπως η κατάργηση της Ομάδας Δέλτα, ελαχιστοποιούν τη δυνατότητα δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εμπόρων, των εργαζομένων και των πολιτών.

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί από τις 28.02.2018, ημέρα που λάβατε την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, προκειμένου να θωρακίσετε την ασφάλεια στο κέντρο της Πρωτεύουσας;
2. Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα και βάσει ποιου επιχειρησιακού σχεδίου δράσης προτίθεται να ενεργήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, προκειμένου να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου και να ελεγχθεί σύννομα η κατάσταση ανομίας στο Κέντρο της Αθήνας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

  

Βασίλειος Κικίλιας