ΆρθραΗ ώρα των άξιων και των αξιών

 

H κυβέρνηση καταρρέει και αποσυντίθεται γεμίζοντας την αρένα της πολιτικής μάχης με λάσπη. 

Σε αυτή την αρένα έχουν πλεονέκτημα οι ξεδιάντροποι, οι ανήθικοι και οι αδίστακτοι. Μεθυσμένοι από την dolce vita της εξουσίας, αλαζόνες και υπερφίαλοι, καθυβρίζουν με κάθε τρόπο τους πολιτικούς τους αντιπάλους, προσβάλλοντας την προσωπικότητα και την υπόληψή τους. Δεν έχουν κανένα αξιακό ανάχωμα να σπιλώσουν ακόμα και τη σύζυγο ή την οικογένεια όσων θέλουν να βλάψουν. 

 

Με στρατηγική το “πες πες, κάτι θα μείνει” και με όχημα τα fake news παρουσιάζουν το ψέμα σαν αλήθεια. Δεν υπάρχει στον κόσμο τους η διάκριση των εξουσιών. Μόνο λαϊκά δικαστήρια, απειλές για φυλακίσεις, και πύρινες κομματικές ομιλίες στους κομισάριους συντρόφους. 

Στόχος τους να εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά κάθε αντίδραση, κάθε διαφωνία. 

Σκοπός τους να επιβάλλουν ως κανονικότητα μέσα στην κοινωνία τις πιο ακραίες, αντιδημοκρατικές και κρυπτοφασιστικές αντιλήψεις. 

Και ο απόλυτος ευτελισμός έρχεται με την χαβαλεδοποίηση του δημοσίου λόγου. Είτε από αφέλεια, είτε με 0,60 ευρώ το tweet, αναπαράγεται άκριτα και διαρκώς η λάσπη, αδιαφορώντας για τη μεγάλη ζημιά που προκαλείται στη χώρα. Το παίγνιο αυτό οδηγεί στο “οφθαλμός αντί οφθαλμού” και είναι αδιαμφισβήτητο ότι στο μέλλον θα γυρίσει ως “μπούμερανγκ” εναντίον τους. Είναι αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας: «έσπειρες ανέμους θα θερίσεις θύελλες”. 

 

Όμως κάθε σημαντική ιστορική περίοδος χαρακτηρίζεται από τη στάση της κοινωνίας απέναντι στον εαυτό της, το παρελθόν της και το μέλλον της. 

 

Για αυτό έξω από αυτόν τον κινούμενο βούρκο στέκονται οι άξιοι και ικανοί, έντιμοι και εργατικοί Έλληνες. Απέναντι στις άναρθρες κραυγές συκοφαντίας, υπάρχουν δυναμικές φωνές αλήθειας. Οφείλουμε να τους βρούμε, να τους ξεχωρίσουμε, να τους αναδείξουμε και να τους ακολουθήσουμε, πέρα και πάνω από κάθε κομματική σημαία. 

 

Αν αυτό που ζούμε είναι εφιάλτης και αισθανόμαστε ότι δε μας αξίζει, τότε έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε και να το αλλάξουμε. Ένας μεγάλος φιλόσοφος του 20ου αιώνα, ο Thomas Kuhn, τάραξε τα νερά κι ανέτρεψε το συμβατικό τρόπο σκέψης, όταν μίλησε για «αλλαγή παραδείγματος» (paradigm shift). Αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας, κοσμοαντίληψης, αισθητικής, ηθικών κωδίκων και συμπεριφοράς. Στον τρόπο σκέψης του λαού και της πολιτικής ελίτ. Αλλά και στις προτεραιότητες της κοινωνίας. 

Και αυτό πρέπει να κάνουμε στις επόμενες εκλογές, όλοι μαζί. Να αλλάξουμε και να αλλάξουμε αυτούς που σήμερα μας κυβερνούν.

 

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία μόνο και μόνο για να θυμόμαστε ότι κάποτε αψηφήσαμε δια της ψήφου μας τη χώρα, ώστε να φτάσει σε αυτό το χάλι. 

Σκάνδαλα, λάσπη, απατεώνες υπήρχαν σαφώς και στη μεταπολίτευση και πιο παλιά. 

Ποτέ όμως δεν υπήρχε τόση παρακμή, αξιακή και έμπρακτη, σε αυτό το βαθμό της απόλυτης “σήψης”, από μια παρέα αδίστακτων καρεκλοκένταυρων. 

 

Η καλύτερη προϋπόθεση για να λυτρωθεί η Πατρίδα μας είναι να αποφασίσουμε ως πολιτική κοινότητα, ως πολιτικοί και πολίτες, να έλθουμε σε ρήξη με ό,τι εκφράζει αυτή τη νοοτροπία.

 

Μπορούμε μια άλλη, μια καλύτερη Ελλάδα. Και ο καλύτερος τρόπος να την κερδίσουμε είναι η ρήξη με το σήμερα. Έτσι θα νικήσει η Δημοκρατία και η Ελλάδα.