ΣυνεντεύξειςΤο όνομά του έγινε ευρέως γνωστό όταν ο Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Ν.Δ. τον είχε επιλέξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 για υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής.Το 48,5% που είχε συγκεντρώσει στον δεύτερο γύρο μπορεί να μην ήταν αρκετό για να εκλεγεί περιφερειάρχης, του άνοιξε όμως διάπλατα την πόρτα για την κεντρική πολιτική σκηνή, της οποίας είναι μέλος από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α' Αθηνών της Ν.Δ. Συναντήσαμε τον Βασίλη Κικίλια σε ένα διάλειμμα της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας και μας μίλησε για όλους και όλα. Από τον Αντ. Σαμαρά, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στον Δήμο της Αθήνας έως τη Χρυσή Αυγή και την ΑΟΖ.

- Πως βλέπεις την πορεία της Κυβέρνησης;

Με όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες, αλλά και τα λάθη, η κουλτούρα των τριών διαφορετικών κομμάτων, που έχουν άλλες αφετηρίες, φέρνει μια ισορροπία. Όσον αφορά την προσφορά του πρωθυπουργού, αν σκεφθεί κάποιος που βρισκόταν η Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες σε επικοινωνιακό, πολιτικό οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο και που βρίσκεται τώρα, θα αντιληφθεί το μέγεθος της επιτυχίας του Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια, αυτο έγινε με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Το ζήτημα είναι να πιάσουν τόπο αυτές οι αιματηρές θυσίες. Εχθροί σε αυτό είναι, από τη μία πλευρά, οι κυνικοί που λένε ότι σ' αυτή τη χώρα δεν αλλάζει τίποτα και, από την άλλη, οι λαϊκιστές και οι υποστηρικτές του "λεφτα υπάρχουν" και του "Τσοβόλα, δωσ' τα όλα". 

- Η κυβέρνηση βέβαια πρέπει να παραγάγει έργο.

Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες, να γίνει στροφή σε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, με την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, τη διάλυση των εμποδίων της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια, την εξυγίανση του Δημοσίου, την επιτάχυνση των διαδικασιών δικαιοσύνης και τις αποκρατικοποιήσεις. Όλα αυτά με δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

- Είναι αναγκαίος ένας ανασχηματισμός ως επανεκκίνηση;

Αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν των πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους δυο άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

- Πως σχολιάζεις τα σενάρια για επανίδρυση της Ν.Δ.;

Δεν αισθάνομαι ότι πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι αυτή η κουβέντα. Δεν αισθάνομαι ότι έχει σωθεί η χώρα. Πρώτα θεωρώ ότι έρχεται το εθνικό συμφέρον και μετά το κομματικό.

- Υπάρχει χώρος στην Κεντροδεξιά για νέο κόμμα, όπως φαίνεται ότι ετοιμάζεται από τους αποχωρήσαντες από τους ΑΝ.ΕΛ.;

Βλέπω ότι ευκαιριακές πολιτικές συγκυρίες και ένα ύψωμα επίπλαστων λαβάρων ήταν που οδήγησαν στη δημιουργία τέτοιων σχηματισμών.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κατάφερε και ενσωμάτωσε σε ένα κόμμα τη μεγάλη Αριστερά - πλην ΔΗΜ.ΑΡ. Μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Κεντροδεξιά με την επιστροφή και αυτών που αποχώρησαν από τους ΑΝ.ΕΛ.;

Το πνεύμα της Δημοκρατίας είναι η σύνθεση. Όμως ένα κόμμα ή ένας αρχηγός πρέπει να σέβεται και αυτούς οι οποίοι έχουν υπάρξει εντάξει απέναντι στις διακηρύξεις του κόμματος και στον κόσμο. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί μόνιμα να τιμωρούνται αυτοί που είναι συνεπείς. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι το ζητούμενο είναι η σύνθεση, οπότε δε μπορώ να αποκλείσω τέτοιες κινήσεις στο μέλλον.

- Πως είδατε τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα;

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ότι έχει προοπτική να κυβερνήσει, στρογγυλεύει τον πολιτικό του λόγο, προκειμένου να εγκολπωθεί συντεχνίες και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και όλο αυτό το κρατικοδίαιτο σύστημα.

- Πως σχολιάζετε το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής;

Δεν πιστέυω ότι η Χρυσή Αυγή είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα. Η άνοδός της δεν είναι τυχαία. Θεωρώ ότι πίσω από αυτά τα παιδιά που είναι στο Κοινοβούλιο υπάρχει ένα σύστημα οργανωμένο και δομημένο. Καταθέτουν επερωτήσεις, μονοσχέδια, κάνουν ομιλίες, που πολλές φορές ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν να εκφέρουν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι δικές τους. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να εκτεθεί, για να καταλάβει ο κόσμος πόσο ψεύτικη είναι η εικόνα που παρουσιάζει. Γιατί ούτε χριστιανικό κόμμα είναι, ούτε εθνικοπατριωτικό. Δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν παιχνίδι.

-Η πορεία σου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι γνωστή. Εντός της Ν.Δ. έχει αρχίσει και ακούγεται το όνομά σου για το Δήμο της Αθήνας στις επόμενες εκλογές.

Ο κόσμος οπουδήποτε σε στέλνει με μια εντολή. Εγώ προέρχομαι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία έχω υπηρετήσει. Ποτέ όμως δεν προτρέπω και δεν μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάσω πράγματα που δεν εξαρτώνται από εμένα. Θέλω να υπηρετήσω τον ρόλο μου ως βουλευτής της Ν.Δ. Αυτός όμως που θα αναλάβει τις τύχες της πόλης θα πρέπει να έχει την ψυχική διάθεση να τα αλλάξει όλα και όχι να είναι ένας απλός διαχειριστής μιας μίζερης πραγματικότητας.

- Νιώθεις δικαιωμένος με τις εξελίξεις στο ζήτημα των ερευνών για τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας;

Τώρα έχει έρθει η ώρα για έργα στον χώρο της διπλωματίας, με ένα τεράστιο ενεργειακό παιχνίδι, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου δεν χωρούν λαϊκισμοί κι ανακοινώσεις.

(Παραπολιτά, Η τελευταία....κουβέντα, στον Δημήτρη Κουνιά)