Συνεντεύξεις- Οι Ευρωεκλογές λαμβάνουν χώρα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Εκτιμάτε ότι η κάλπη των Ευρωεκλογών μπορεί να γεννήσει ενισχυμένες δυνάμεις του Ευρωσκεπτικισμού;

“Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη συνολικά. Ακριβώς αυτό που ταλανίζει τον υπόλοιπο κόσμο γύρω μας, πόλεμοι, διαμάχες, εμφύλιοι, αναταράχες, αποσταθεροποίηση, ήταν η ιδέα πάνω στην οποία οι φωτισμένοι ηγέτες της ηπείρου μας έχτισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, αλληλεγγύη, σύσφιξη των σχέσεων των εθνών, αποφυγή των πολέμων.

Μόνο με περισσότερη Ευρώπη, ενίσχυση των θεσμών και περισσότερο κοινωνικό κράτος θα μπορέσουμε να δώσουμε μια πειστική απάντηση.

Βλέπουμε για παράδειγμα την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται σχεδόν κατά 100% από το αέριο της Ρωσίας, να καίγεται ολόκληρη, εξαιτίας του πόθου και της ανάγκης των πολιτών, κόντρα στην κυβέρνησή της, να γίνει μέλος της Ευρώπης. Να ζήσει στην αγκαλιά της ευρωπαϊκής οκογένειας”.

- Το 2014 είναι εκλογική χρονιά, με τις αυτοδιοικητικές και τις Ευρωεκλογές να είναι στο προσκήνιο. Εσείς περιμένετε ίσως και Τρίτη κάλπη εντός της χρονιάς, με αφορμή της εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;

“Πιστεύω στους θεσμούς, στις αξίες και τις αρχές του Συντάγματός μας, παρά τις μέρες πολιτικού ξεπεσμού και απαξίωσης που βιώνουμε από κάποιους. Θυμίζω πως όσοι στο παρελθόν προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν, και  να εκμεταλλευτούν πρόσκαιρες πολιτικές ισορροπίες, ή να παίξουν με τους θεσμούς, είχαν κακό τέλος, όπως μας δείχνει το παράδειγμα όσων συνέβησαν το 2009.

Οι θεσμοί είναι εδώ για να προστεύουν τη Δημοκρατία. Όποιος θεωρεί ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κάτι σαν την εκλογή 15μελους στο σχολείο, θα αναλάβει και την ευθύνη της μικροπολιτικής επιλογής του”. 

- Πυκνώνουν τα μηνύματα από το εξωτερικό που λένε πως ίσως η χώρα δεν βγει στις αγορές εντός του 2014 και πιθανώς να χρειαστεί νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη στα σχέδια της κυβέρνησης;

“Όποιος διαβάζει προσεκτικά πίσω από τα μεγάλα γράμματα των ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, αντιλαμβάνεται τη μεγάλη μάχη, ακόμη και τη σύγκρουση συμφερόντων, μεταξύ μεγάλων διεθνών οργανισμών, κοινοπραξιών, κρατών, funds. Νομίζω ότι μετά από πέντε χρόνια κρίσης, ωριμάσαμε αρκετά, ώστε να μην επηρεαζόμαστε από τέτοιους είδους δημοσιεύματα, ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Είναι επιτακτική ανάγκη, μετά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, να εκμεταλλευτούμε το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο έθεσαν ως προϋπόθεση οι δανείστριες χώρες, να επιστρέψουμε στις αγορές και να συγκροτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο που θα βασίζεται στην πραγματική παραγωγή της χώρας, τέτοιο που θα θέσει όλα τα πολιτικά κόμματα προ των ευθυνών τους, και δεν θα αφήνει χώρο για λαϊκιστικές ή νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις.

Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη, ιστορική ευκαιρία: Να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, και να τον βοηθήσουμε έτσι να ορίσει τις τύχες του”.

- Παράλληλα, ακούγεται έντονα από πολλούς πολίτες η φράση «και τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί;». Είναι σε θέση η κυβέρνηση να δώσει πειστική απάντηση στους πολίτες που είναι τόσο απογοητευμένοι;

“Σέβομαι απεριόριστα και συμπονώ τον αγώνα της καθημερινότητας, τους κόπους και τις θυσίες των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Αρκεί όμως να δει κανείς τι συμβαίνει, ακόμη και σήμερα, σε χώρες που επέλεξαν άλλες, δήθεν επαναστατικές οδούς, όπως στην Αργεντινή για παράδειγμα, ώστε να καταλάβει τι σημαίνει πραγματική χρεοκοπία, με λεηλασίες στα supermartket, με εμφύλιο σπαραγμό, και με συνέπειες μη αναστρέψιμες, τέτοιες που δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε.

Αλήθεια, τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας, που τον ακούσαμε πριν από λίγους μήνες να μας λέει εντός του Κοινοβουλίου ‘’μακάρι να γίνουμε Αργεντινή’’;”

- Σε όλες τις μετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μπροστά από τη ΝΔ. Μπορεί η ΝΔ να «γυρίσει» το κλίμα και αν ναι, τι πρέπει να κάνει;

“Θα μιλήσω ανοιχτά. Με τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι 25 μονάδες μπροστά, στην αποτύπωση της στιγμής. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, επειδή δεν έχει ρεύμα, επειδή ψευδόμενος και υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες δεν μπορεί να πείσει την ελληνική κοινωνία, καθώς και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της χώρας γνωρίζει ότι, στο ερώτημα ‘’πού θα βρείτε τα λεφτά;’’, οι λάτρεις του λαϊκισμού και των πολιτικών του ’80 που μας κατέστρεψαν, δεν έχουν απάντηση.

Οι μετρήσεις δεν αποτυπώνουν κανένα κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη δικαιολογημένη δυσφορία των πολιτών για τα πολύ σκληρά μέτρα, τις οριζόντιες περικοπές και λάθη που ακόμη και σήμερα γίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Ελλάδα όμως διέγραψε 130 δισεκατομμύρια από το χρέος της, δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 2%, βρίσκεται σε φάση διευθέτησης του υπόλοιπου χρέους, και παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα.

Αν αυτά φανούν στην πραγματική οικονομία τους επόμενους μήνες, θα τα ξαναπούμε για τις δημοσκοπήσεις και το κλίμα”.

- Τον τελευταίο καιρό η ΝΔ σηκώνει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοινώσεις που βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και τα «πιστεύω» του κ. Τσίπρα. Εσείς θεωρείτε πως το δόγμα του κ. Τσίπρα είναι αυτό που απασχολεί τους πολίτες;

“Το δόγμα του κ. Τσίπρα μου είναι αδιάφορο. Ούτε αισθάνομαι ότι τα θρησκευτικά πιστεύω ή μη πρέπει να γίνονται αντικείμενο κριτικής.

Όταν όμως επισκέπτεσαι τον Αρχηγό της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Φανάρι, ή τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ενώ δεν πιστεύεις, τότε για μια ακόμη φορά προσπαθείς, με παπανδρεϊκές μεθόδους, να υφαρπάξεις την ψήφο των Ελλήνων χριστιανών. Ας βγει κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας αποδείξει ότι δεν έγινε έτσι”.

- Τελικά, έχει ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστώσα της τρομοκρατίας;

“Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνιστώσα της τρομοκρατίας. Παρακολουθώντας όμως τις ιδεολογικές τοποθετήσεις μελών της 17 Νοέμβρη και τη ρητορική κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι υπάρχουν ομοιότητες.

Επίσης, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστηρίξει στα δικαστήρια κατηγορουμένους που στη συνέχεια καταδικάστηκαν ως τρομοκράτες. Και σε κάθε περίπτωση, όταν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταδικάζει την τρομοκρατία, το κάνει με αστερίσκους και ‘’αλλά’’.

Αισθάνομαι ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θέλει να καταδικάσει την τρομοκρατία, η οποία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο για τη Δημοκρατία μας. Εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να έχουμε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά λαϊκή επανάσταση και κατάλυση του πολιτεύματος.

Το απεύχομαι, και σε κάθε περίπτωση δεν το πιστεύω”.

- Με δεδομένη και τη θητεία σας στην Περιφέρεια Αττικής, είστε άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποια είναι τα βασικότερα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες και μπορούν να αντιμετωπιστούν από την αυτοδιοίκηση;

“Η Αυτοδιοίκηση καλείται πολλές φορές να διορθώσει προβλήματα που δημιουργεί η ανεπάρκεια ή η αδυναμία του κράτους. Στην εποχή της κρίσης, τα προβλήματα αυτά πολλαπλασιάστηκαν. Οι πολίτες μας θέλουν πάνω από όλα δίπλα τους. Να βλέπουν ότι δεν είμαστε απόντες από τη δύσκολη καθημερινότητα. Και αυτό απαιτεί συνέπεια και ειλικρίνεια.

Θα τολμήσω όμως να πω ότι τα φαινόμενα διαφθοράς, κακοδιοίκησης και παλαιοκομματισμού που παρουσιάστηκαν στην Αυτοδιοίκηση αποτελούν αγκάθι στις σχέσεις των πολιτών με εκείνους που έχουν ταχθεί από θέση ευθύνης να τους υπηρετούν.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγουν ανά τη χώρα τα σώματα οικονομικών εγκλημάτων, για την οικονομική διαχείριση των δήμων, θα πρέπει να δρομολογηθεί η απόδοση ευθυνών, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κεντρική εξουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

- Ακούστηκε πρόσφατα το όνομά σας για την Περιφέρεια Αττικής αλλά και για το Δήμο Αθηναίων. Ρωτώ ευθέως: σας έγινε πρόταση ή έχετε εσείς ενδιαφέρον;

“Μην ξεχνώντας από πού ξεκίνησα, και έχοντας υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι η πιο ανθρωποκεντρική μορφή διοίκησης, θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό των πολιτών της Αθήνας και της Αττικής. Η αγάπη αυτή δεν εξαργυρώνεται με αξιώματα.

Σε ό, τι με αφορά λοιπόν, το ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπερβαίνει οφίτσια, καρέκλες ή προτάσεις. Η μάχη που έδωσα στην Περιφέρεια Αττικής το 2010 και η αγάπη που εισέπραξα από τον κόσμο, με κάνουν περήφανο.

Πλέον όμως είμαι βουλευτής Α’ Αθηνών, και από αυτή τη θέση θα συνεχίσω να δίνω τους αγώνες μου για τους πολίτες".