Συνεντεύξεις
 

 Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των διαπραγματεύσεων; Θα επέλθει τελικά συμφωνία;

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αραγε, πόσο κοστίζει στη χώρα το θέατρο του παραλόγου που ζούμε, στο όνομα μιας δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης; Δεν είναι και τόσο δημιουργικό να διασύρεται διεθνώς ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, ούτε να διακωμωδείται. Θα ήθελα να σας απαντήσω θετικά ότι θα επέλθει η συμφωνία. Ομως, η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να αποφασίσει ότι κυβερνἀ και να πάψει τον δημιουργικό τσαμπουκά. Είναι δυσάρεστα όλα αυτά. Και γίνονται ακόμη πιο δυσάρεστα, αν σκεφτούμε ότι τελικά η κυβέρνηση θα αποδεχθεί και τρίτο Μνημόνιο ή όπως το βαφτίσει. Η Κυβέρνηση, σε τρείς μήνες κατάφερε το ακατόρθωτο: Μετράει μόνον εχθρούς σε Αμερική και Ευρώπη. Διαβάζοντας σύγχρονη πολιτική Ιστορία, δεν θα βρείτε ανάλογο προηγούμενο. Αυτό δεν είναι μόνον προσβλητικό. Είναι και επικίνδυνο για την Ελλάδα.

 

Σας ικανοποίησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να «απομονώσει» τον Γιάνη Βαρουφάκη;

Μα, δεν πρόκειται για απομόνωση, όπως λέτε, ενός εξιλαστήριου θύματος. Αν ο πρωθυπουργός είχε αποδείξεις ότι κ. Βαρουφάκης ενεργούσε αυτοβούλως, αγνοούσε συλλογικές κυβερνητικές αποφάσεις ή τις οδηγίες του, έπρεπε να τον στείλει σπίτι του. Δεν τον έστειλε. Γιατί; Γιατί ο υπουργός Οικονομικών λειτουργεί βάσει των εντολών Τσίπρα. Κρύβεται ο πρωθυπουργός πίσω από τον Βαρουφάκη. Πρόκειται για μια κυβερνητική πολιτική απομόνωσης της χώρας. Στην ευρωπαϊκή οικογένεια αντιμετωπιζόμαστε ως παρείσακτοι κι αυτό είναι το ανεπίτρεπτο για την Ιστορία μας, για όλους τους Έλληνες. Τίθεται θέμα ικανοποίησης; Απεναντίας! Μεγαλώνει η αγωνία μου για την επόμενη ημέρα.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο; Η «αναβάθμισή» του θα συμβάλει ουσιαστικά στην πορεία των διαπραγματεύσεων;

Γνωρίζω τον κ. Τσακαλώτο μόνο κατ όψιν.Πιστεύω, ότι με πρόφαση την αλλαγή προσώπου να αλλάξουμε και την τακτική που ακολουθούμε. Να επιδείξουμε, τουλάχιστον, “καλύτερους τρόπους” προς τους εταίρους μας. Ελπίζω σε μια πιο συνετή πολιτική, αν και ο μαρξιστής διαπραγματευτής υπουργός αναπληρωτής δεν μπορεί να κάνει τόσο εύκολα ένα τέτοιο άλμα «μεγαλύτερο από τη φθορά», όπως γράφει ο ποιητής, παραμερίζοντας ιδεολογία, ιδεοληψίες και πρωθυπουργικές προεκλογικές υποσχέσεις. Γιατί τώρα, αυτά θα χρειαστεί να κάνει.

 

Εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές, παρά τη διάψευση πρωθυπουργού, αφού το σενάριο αυτό συζητούν πολλά στελέχη;

Δεν θα τολμήσει ο κ. Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές. Τι να ζητήσει; ... πιο νωπή εντολή από τη νωπή που ήδη έχει; Τι θα πει; “Λαέ, σου έλεγα όσα ήθελες να ακούσεις για να με ψηφίσεις, αλλά αλλιώς τα πίστευα κι αλλιώς μου ήρθαν;” Ή μήπως ότι “οι ξένοι φταίνε για όλα και δεν μας αφήνουν να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στην Ευρώπη τους; Δεν μας αφήνουν να σωθούμε και να τους σώσουμε;» Λυπάμαι, αλλά ξεπεράσαμε κάθε ίχνος σοβαρότητας. Και από την άλλη, ποιός θα πιστέψει έναν φοβισμένο πρωθυπουργό, όπως τον είδα στη συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου.

 

Πώς σχολιάζετε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος;

Για το περίφημο δημοψήφισμα, που κατά καιρούς εμφανίζεται και χάνεται στη συνέχεια, προσπαθώ να μαντέψω το ερώτημα, που ίσως έχουν κατά νου οι κυβερνώντες. Ξέρετε δημοσιονομικά θέματα δεν τίθενται σε δημοψήφισμα. Το απαγορεύει ρητά το Σύνταγμά μας. Επομένως ,ερώτημα για το ευρώ δεν μπορεί να τεθεί. Ούτε ερώτημα για την παραμονή μας στην ΟΝΕ. Ερώτημα για την παραμονή μας στην ΕΕ ίσως να έχει ενδιαφέρον αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ισοπεδωτικό. Οι πολίτες είναι ξεκάθαροι και στο τι ψήφισαν στις εκλογές και στο τι απαντούν στις σχετικές δημοσκοπήσεις. Αισθάνονται πολίτες της Ευρώπης και δεν το διαπραγματεύονται.

 

Ως πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης, πώς σχολιάζετε την πολιτική της νέας κυβέρνησης στα ζητήματα ασφάλειας του πολίτη;

Μα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να πραγματοποιήσει αυτά που υποσχόταν σε τρομοκράτες, κουκουλοφόρους, βαρυποινίτες. Είχε υποσχεθεί την κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ Τύπου; Το έκανε. Είχε υποσχεθεί στους κουκουλοφόρους ποινές ασυλίας; Τις έδωσε. Είχε υποσχεθεί στον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό να πάει σπίτι του; Το κάνει. Αυτό που δεν κάνει είναι να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό που δεν κάνει είναι να τιμά τη μνήμη των θυμάτων και να σέβεται τις οικογένειες τους. Αντίθετα εκτιμά τη δράση Ξηρού και των συν αυτώ. Με αυτό τον τρόπο δεν υπηρετείται η Δημοκρατία. Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια του πολίτη δεν νοείται.

 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο η διαφορά στην πρόθεση ψήφου παραμένει μεγάλη. Τι φταίει και δεν αυξάνει τη δύναμή της η ΝΔ;

Ποιός έλληνας θα παραδεχθεί μέσα σε τρείς μήνες, ότι έκανε λάθος την 26η Ιανουαρίου, μόλις μετά από 90μερες που απομακρύνθηκε από την κάλπη; Ποιός Έλληνας θα παραδεχθεί ότι ξεγελάστηκε από ψεύτικες ελπίδες, που έρχονταν, αλλά ποτέ δεν έφτασαν εδώ; Η ραγδαία αλλαγή του εκλογικού σώματος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά προοιωνίζεται και την αλλαγή στα ποσοστά.

Η ΝΔ όμως θα αποδείξει ότι κατάλαβε τα λάθη που έκανε και ότι εμμένει στις κεντροδεξιές της αρχές. Με πατριωτικό αντιπολιτευτικό λόγο. Με πρόγραμμα επανόρθωσης και ανάπτυξης. Με ομοψυχία. Με την εμπειρία ότι έβγαλε την Ελλάδα από το έλος το 2012 και τώρα αυτή πάλι μπορεί να την ξαναβγάλει. Ερασιτέχνες, χουντίνι και κρατιστές διαθέτει άφθονους η κυβέρνηση. Όχι, η ΝΔ, μια μεγάλη παράταξη, που απέδειξε ότι είναι για τα δύσκολα.

 

Πιστεύετε ότι πρέπει να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο;

Θα διεξαχθεί. Γιατί να μην διεξαχθεί; Στην ώρα του. Τώρα, εν μέσω κλυδωνισμών του πολιτικού συστήματος και με μια κυβέρνηση καράβι ακυβέρνητο, εμείς θα ομφαλοσκοπούμε; Δε νομίζω ότι το συνέδριο αποτελεί προτεραιότητά μας, τη στιγμή που βυθίζεται το σκάφος.

 

Φοβάστε μήπως η διχογνωμία στο εσωτερικό της ΝΔ πάρει επικίνδυνες για τη συνοχή του κόμματος διαστάσεις;

Διχογνωμία; Σεβαστή. Αλλά λείπουν τα σοβαρά πολιτικά επιχειρήματα, ώστε να πειστούμε κι εμείς, οι περισσότεροι ότι αυτό είναι το σωστό. Επί του παρόντος τα επιχειρήματα “των επίδοξων»   είναι ...υπέρ εαυτών. Όταν θα αποδειχθεί ότι είναι υπέρ πατρίδας, τότε θα πάμε όλοι μαζί.

 

Είστε υπέρ του σεναρίου συμπόρευσης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων;

Είμαι υπέρ της πραγματικότητας που λέει: Να δυναμώσουμε την εσωκομματική Δημοκρατία στη ΝΔ. Να δεχθούμε νέες δυνάμεις, που θα ενισχύσουν την κεντροδεξιά μας ταυτότητα. Να εργαστούμε συντονισμένα, χωρίς “το δικό μου και το δικό σου”, πάνω σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα ναυαγιαίρεσης της χώρας. Να ξέρουν όλοι οι πολίτες ότι θα μας βρουν στο πλευρό τους. Όλα τα άλλα είναι ...σε λόγια να βρισκόμαστε.