ΣυνεντεύξειςΤο "όχι" της Κυριακής σημαίνει δραχμή τη Δευτέρα

Ποιο είναι το διακύβευμα του σημερινού δημοψηφίσματος;

Στην πραγματικότητα είναι δημοψήφισμα με ερώτημα   ψευδεπίγραφο. Ζητείται δήθεν η αποδοχή ή μη του λαού επί   σχεδίου συμφωνίας που δεν υπάρχει! Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι μένουμε στην Ευρώπη ή φεύγουμε στην απομόνωση. Μένουμε στο ευρώ ή επιστρέφουμε στη δραχμή. Την απάντηση όφειλε να δώσει η κυβέρνηση, αν υπήρχε υπευθυνη κυβέρνηση. Όπως όμως εξελίχθηκαν τα πράγματα το ΝΑΙ είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη και στο ευρώ! Και το ΟΧΙ οδηγεί στην έξοδο της χώρας από ευρώ και από Ευρώπη! Σε τοσο κρίσιμες ώρες, με τέτοια αναστάτωση στην περιοχή, η κυβέρνηση Τσίπρα αφήνει την χώρα οικονομικά και εθνικά ανοχύρωτη. Ως πρόθυμη ηλίθια προσφέρει υπηρεσίες στους εχθρούς μας.

 

Ταυτίζετε την ψήφο στο όχι με την έξοδο της χώρας από Ε.Ε. και Ευρωζώνη;

Το να ταυτίζω εγώ το όχι με την έξοδο από Ευρώπη και το ευρώ δεν έχει σημασία. Θα πείτε ότι αντιπολιτεύομαι. Όμως το ταυτίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι κεντροαριστεροί Ολάντ και Ρέντσι. Το ταυτίζουν οι ΗΠΑ, οι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας. Το ταυτίζουν οι σημαντικότεροι οικονομολόγοι που βλέπουν την καταστροφή να έρχεται. Λένε κάποιοι «δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε». Μέγιστο λάθος. Όταν χάνει η πατρίδα χάνουμε όλοι. Καθώς η πρωτογενής παραγωγή είναι ανύπαρκτη θα βιώσουμε μέρες κατοχής σε διεθνή απομόνωση, με κατεστραμμένα τα όνειρα της νέας γενιάς. Η δραχμή δεν ανοίγει πανεπιστήμια, δεν φέρνει ανάπτυξη, δεν μειώνει την ανεργία.

 

Ο ελληνικός λαός καλείται να πάρει μια κρίσιμη απόφαση. Εσείς στηρίζετε το Ναι. Τι θα γίνει αμα ψηφιστεί το Ναι;

Τουλάχιστον θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση χωρίς να κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας ο πέλεκυς της εξόδου από την Ευρωζώνη. Αν και μετά από την περιπέτεια του δημοψηφίσματος, εταίροι και δανειστές θα είναι πιο δύσπιστοι απέναντί μας από ποτέ. Χρειάζεται ειλικρινή διάθεση από όλους, αναίρεση ιδεοληψιὠν, συγκρότηση εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης, ώστε να έχουμε συμφέρουσα λύση.

 

Η κυβέρνηση όμως ισχυρίζεται ότι η ψήφος στο όχι θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας...

Αυτά τα επιχειρήματα θυμίζουν τη ρητορική των αριστερών παρατάξεων στις φοιτητικές Γενικές Συνελεύσεις. Εδώ μιλάμε για πραγματική οικονομία, για την Ενωμένη Ευρώπη, για τις τύχες του Έθνους μας. Και όχι για αποφάσεις δεκαπενταμελούς της Γκράβας.

Επί μία εβδομάδα δεν βρέθηκε ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος, ούτε ένας από την αριστερο-φαστική συμμαχία υπέρ του ΟΧΙ, να εξηγήσει γιατί το ΟΧΙ θα... τρομάξει τους εταίρους μας. Είδατε να έπαθαν τίποτε οι αγορές; Ράλι έκαναν τα διεθνή χρηματιστήρια. Τα νταούλια βαρούν για μας και ο κ. Νταβούτογλου σκέπτεται να προτείνει η Τουρκία να αγορασει το χρέος μας. Ας είμαστε σοβαροί. Το ΟΧΙ της Κυριακής σημαίνει αλλαγή νομίσματος τη Δευτέρα. Σημαίνει κούρεμα καταθέσεων. Σημαίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μιας και δεν θα πληρωθούν ως τον Αύγουστο 8,5 δις ευρώ σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Σημαίνει πως ό, τι φτιάχνουμε ή θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με ευρωπαϊκούς πόρους (δημόσια έργα, ΕΣΠΑ, αγροτικές επιδοτήσεις, νεανική επιχειρηματικότητα) απλά δεν θα γίνουν.

 

Η δική σας κυβέρνηση τα έκανε όλα σωστά;

Κανείς δεν τα κάνει όλα σωστά κι εμείς κάναμε λάθη. Τιμωρηθήκαμε στις εκλογές. Αλλα παραδεχθείτε ότι δεν φέραμε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, δεν κλείσαμε τις τράπεζες, δεν δώσαμε στους συνταξιούχους 120 ευρώ βοήθημα αντί για σύνταξη.

Αν θέλουμε να είμαστε στην Ε.Ε. και να απολαμβάνουμε τα προνόμιά της οφείλουμε να παίζουμε με τους κανόνες της. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζουμε την παροιμία «Τα καλά του Γιάννη θέλω, μα τον Γιάννη δεν τον θέλω».

 

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα παραιτηθεί εάν επικρατήσει το ναι. Αντέχει η χώρα να πάει σε εκλογές; Και τι εναλλακτική έχει να του προσφέρει η ΝΔ στην περίπτωση αυτή;

Τολμώ να προβλέψω ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει. Το ξέρει ο πρωθυπουργός, το ξέρουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Απέτυχαν παταγωδώς και επικινδύνως...

 

Τελικά ποιες δυνάμεις συγκρούονται σε αυτό το δημοψήφισμα;

Ψηφίζουμε ΝΑΙ όλοι οι πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτως ιδεολογιών ή κομματικών επιλογών, που πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή.

Και ψηφίζουμε ενωμένοι απέναντι στο κοινό μέτωπο των φασιστών της Χρυσής Αυγής, των κυβερνητικών της πρώτης φοράς αριστεράς που θέλουν την Ελλάδα Αλβανία. Ψηφίζουμε απέναντι στην κ. Λεπέν και στα φασιστικά μορφώματα ανά την Ευρώπη που στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές ΣΥΡΙΖΑ.Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σ’ ένα συνοθύλευμα ιδεολογίας, ιδεοληψίας, ανικανότητας, αναξιοπιστίας και ερασιτεχνισμού να μας καταστρέψει.