ΣυνεντεύξειςΣυνεργασία σε minimum πρόγραμμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα είναι ντέρμπι. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;
Στην υποθετική ερώτηση που μου βάζετε - γιατί στην Ελλάδα καταφέρνουμε να διαψεύδουμε και τις δημοσκοπήσεις - με ρωτάτε να απαντήσω πολιτικά. Λοιπόν, τα ντέρμπυ παίζονται στα γήπεδα. Όμως, στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου οι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν οπαδικά, αλλά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Οι Έλληνες είναι πατριώτες. Μετά από όσα πάθαμε, είναι ασυγχώρητο το να μην μάθαμε.
 
Η συσπείρωση όμως της ΝΔ είναι εντυπωσιακά μεγάλη σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας ανησυχεί αυτό;
Η δεξαμενή των αναποφάσιστων έχει μεγάλο εύρος. Αν δεν γίνουν στις επόμενες μέρες λάθη, αν η Νέα Δημοκρατία, μιλώντας ειλικρινά στους πολίτες, με παραδείγματα από τους οκτώ μήνες της ακυβερνησίας, αποδείξει στους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει αλλά και δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος, νομίζω ότι θα αντλήσουμε και νέες δυνάμεις.
 
 
Αν είστε οι νικητές των εκλογών, με ποιους θα σχηματίσετε κυβέρνηση;
Την απάντηση, πρωτίστως, την δίνει η ηγεσία του κόμματος, που έχει και την ευθύνη. Δύο όμως είναι τα δεδομένα: Το πρώτο, οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να στηρίζεται σε ένα κοινά αποδεκτό minimum προγράμματος. Το δεύτερο, ότι τα κόμματα που θα συγκροτήσουν κυβέρνηση πρέπει να θεωρούν δεδομένη την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, κυβέρνηση δεν στήνεται…
 
Δεν θα είναι πιο ισχυρή μια κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θα εκπέμπει μήνυμα αποφασιστικότητας στους εταίρους μας;
Όσο μεγαλύτερη πολιτική βάση θα έχει η επόμενη κυβέρνηση τόσο πιο σταθερή θα είναι, ελπίζοντας φυσικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει. Γιατί το είδαμε και αυτό.
 
Και εάν είστε δεύτερο κόμμα τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε;
Δεν αντιλαμβάνομαι μετά από ένα οκτάμηνο αλλεπάλληλων ”συγκινήσεων”, με το grexit να παραμένει anteportas, με την Οικονομία στο ναδίρ, τον επιχειρηματία, τον επαγγελματία, τον συνταξιούχο και τον ιδιωτικό υπάλληλο σε απόγνωση, πώς η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να καραβοτσακιστεί μέσα στο λιμάνι…
Η διεξαγωγή των εκλογών με λίστα δεν επιτρέπει τη σημαντική ανανέωση προσώπων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όσο σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί ψηφοφόροι αναρωτιούνται: Αν κερδίσετε, θα κυβερνήσετε με τα ίδια πρόσωπα που αποδοκιμάστηκαν τον Ιανουάριο;
Δεν είναι παράδειγμα η μέθοδος ανανέωσης ΣΥΡΙΖΑ: Να γίνουμε δύο κόμματα και μερικά αποκόμματα. Η ΝΔ είναι παράταξη ιστορική, με παράδοση στην εσωκομματική δημοκρατία. Αλλά η ανανέωση δεν γίνεται μόνο με τα ψηφοδέλτια. Η ΝΔ οφείλει να καλέσει τις δημιουργικές και εύρωστες νέες δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Διάπλατες πόρτες για να μπουν νέοι άνθρωποι με κριτήρια αξιοκρατίας και να πνεύσει φρέσκος αέρας. Για να διατηρήσουμε το σεβασμό των πολιτών και να μην αφήσουμε χώρο σε αντιδημοκρατικά μορφώματα.
 
Κορυφαίο θέμα της προεκλογικής περιόδου είναι, μετά το 3ο Μνημόνιο, το μεταναστευτικό. Είχατε την ευθύνη του χειρισμού του μέχρι τον Ιανουάριο. Τι πήγε στραβά έκτοτε και τι μπορεί να αλλάξει τώρα;
Πήγε τίποτε ίσια; Κατ αρχήν κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τους παράνομους μετανάστες να έρθουν. Μετά τους έβγαλε να λιαστούν στην Ομόνοια. Μετά τους εξαφάνισε. Και τώρα που γέμισαν τα νησιά, δεν είχε φροντίσει να εκμεταλλευτεί τα σχετικά κονδύλια της Ε.Ε. για να προσφέρει τουλάχιστον ανθρώπινες συνθήκες και να ανακουφίσει και τους εντόπιους που βασανίζονται. Ούτε ένα ευρώ σε οκτώ μήνες διακυβέρνησης δεν απορρόφησε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Αυτό που πρέπει να αλλάξει την 21η Σεπτεμβρίου είναι η μεταναστευτική πολιτική. Κράτος αμπέλι ξέφραγο εγκυμονεί άπειρους κινδύνους. Μια Ελλάδα χωρίς συμμαχίες στην Ευρώπη δίνει άνισο αγώνα.
 
Είστε και πάλι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Γνωρίζετε καλά τα προβλήματα της πόλης. Τι πρέπει να αλλάξει στην εικόνα της πρωτεύουσας; Πώς θα προσπαθήσετε μέσα από τη Βουλή για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματά της;
Όλες οι πρωτεύουσες της Ευρώπης, μέσω ΕΣΠΑ, ανασυγκρότησαν εκ βάθρων το κέντρο τους, βάζοντας χρήσεις που για την ψυχαγωγία και επιμόρφωση του πολίτη, αλλά και θεσπίζοντας φορολογικά μέτρα που του δίνουν κίνητρα να το επανακατοικήσει. Αποσυμφόρησαν το ιστορικό τους κέντρο, εξαίροντας τα σημάδια της ιστορικής του μνήμης, σχεδιάζοντας ήπιες παρεμβάσεις. Έδωσαν έμφαση στους χώρους πράσινου και αναψυχής. Έκαναν απαλλοτριώσεις και έδωσαν νέους χώρους ανάσας. Εμείς ζούμε στη μιζέρια των ανίκανων. Από τη Βουλή μπορώ μαζί με όλους τους συναδέλφους, της Α’ αλλά και της Β’ Αθήνας , να υποστηρίξουμε έναν συγκροτημένο και απολύτως εφαρμόσιμο σχεδιασμό των συναρμόδιων Υπουργείων για την ανάδειξη της νέας Αθήνας, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Όμως πρέπει να υπάρχει όραμα για την Αθήνα. Έχω ένα τέτοιο όραμα για την πόλη μας που την ξέρω και την περπατώ μέχρι την πιο απόμακρη γωνιά της. Η Αθήνα είναι μοναδική. Η εγκατάλειψή της είναι έγκλημα.