ΣυνεντεύξειςΗ Ν.Δ. δεν χρειάζεται μεσσία

Έχετε αποφασίσει ποιον θα στηρίξετε για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

Για να λάβω οποιαδήποτε πολιτική απόφαση θα έπρεπε να έχω σαφή εικόνα του συνολικού σχεδίου των υποψηφίων: αρχές, θέσεις, εφαρμοστικό πλάνο. Δυστυχώς, ουδείς από τους υποψηφίους έχει παρουσιάσει κάτι ολοκληρωμένο, ώστε να γίνει αντιληπτό τι επιδιώκουν, πώς το τεκμηριώνουν και πώς θα το εφαρμόσουν, εάν εκλεγούν. Ελπίζω στις επόμενες ημέρες να διατυπωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις.

 

Εσείς πως θα θέλατε τη ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα τριμερή κλιμακωτό σχεδιασμό: ανακατασκευή κόμματος – ανασύνθεση παράταξης – ανάληψη διακυβέρνησης. Επιβάλλεται να γίνει κόμμα σύνθεσης, που θα καταφέρει να εγγράψει ως μέλη του τα καλύτερα στοιχεία του ελληνισμού. Ένα συμμετοχικό κόμμα που θα ενσωματώσει πλήρως τις νέες τεχνολογίες, ώστε να χτίζεται η πολιτική γραμμή από κάτω προς τα πάνω. Ένα κόμμα στο οποίο ο διάλογος θα μας οδηγήσει πλησιέστερα στις αλήθειες που έχει ανάγκη η Ελλάδα μας. Μετά πρέπει να επιδιωχθεί η ανασύνθεση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.

 

Μήπως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει ακόμη και όνομα;

Το όνομα του κόμματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αντιληφθεί ότι ένας πολιτειακός κύκλος είχε κλείσει το 1974 και έπρεπε να ανοίξει ένας άλλος, ώστε η Ελλάδα να βγει από τον βαλκανικό της απομονωτισμό. Ο τίτλος που επέλεξε συμβόλιζε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν μια νέα δημοκρατία, ευρύτερη και ποιοτικότερη. Ο Καραμανλής πέτυχε την στόχευσή του.

Ο κύκλος όμως της μεταπολίτευσης έκλεισε. Στα 41 χρόνια που μεσολάβησαν δοκιμάστηκαν όλες οι δυνατές λύσεις: δεξιά, κεντροαριστερά, συγκυβέρνηση αριστεράς – δεξιάς, οικουμενική, κεντροδεξιά, αριστερά. Το υπάρχον σύστημα δεν έχει άλλη εναλλακτική, τις εξάντλησε όλες. Άρα, χρειαζόμαστε μια νέα δημοκρατία, ένα νέο πολιτειακό πρότυπο, το οποίο θα διευρύνει έτι περαιτέρω και θα αναβαθμίσει την δημοκρατία μας. Το αδιέξοδο αποτυπώνεται ανάγλυφα όταν ακούς τους πολιτικούς να λένε «συγγνώμη, κάναμε λάθος», ακόμα και ο σημερινός Πρωθυπουργός, αλλά δεν έχουν να προτείνουν τίποτε ως ορθό. Επομένως που οδηγούμαστε; Άραγε ποια είναι η Ιθάκη μας; Δεν σας κρύβω ότι επεξεργάζομαι μια συνολική πολιτική πρόταση, την οποία πολύ σύντομα θα καταθέσω δημόσια.

 

Σε ένα πρόσφατο tweet γράψατε ότι «υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιούν ως δικές τους τις προτάσεις μου. Με τιμά. Δεν τους τιμά». Ποιους εννοείτε;

Όποιος παρακολουθεί τα τεκτενόμενα καταλαβαίνει.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη;

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα είναι όψεις του ιδίου νομίσματος. Αυτό που την μια στιγμή είναι πλεονέκτημα, την άλλη γίνεται μειονέκτημα. Αναμένω το ολοκληρωμένο σχέδιο του.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν μπορεί να μας στοιχειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Επιμένω ότι δεν είναι θέμα προσώπου. Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται Μεσσία, αφήστε που τέτοιος δεν μπορεί να βρεθεί. Χρειάζεται οργάνωση, συλλογικότητα, διεύρυνση της πολιτικής της βάσης, ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Κανείς στρατηγός δεν κέρδισε μόνος του την μάχη. Αναμένω το ολοκληρωμένο σχέδιο του.

 

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι πολύ δεξιός για να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ;

Η Ν.Δ. είναι ο πυλώνας της Κεντροδεξιάς. Μέλη της, άρα και υποψήφιοι πρόεδροι, μπορούν να είναι δεξιοί, κεντροδεξιοί, κεντρώοι.Περιμένω ομοίως το ολοκληρωμένο σχέδιο του.

 

 

 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας; Θα μπορούσε ο αρχηγός να μην είναι κοινοβουλευτικός και τη μάχη στη Βουλή να τη δίνει ο πρόεδρος της Κ.Ο; Μπορεί να υπάρχει δυαρχία;

Με ερωτάτε αν είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια εξωκοινοβουλευτική δεξιά στα πρότυπα της αριστεράς. Η δυαρχία είναι πολιτικά δύσκολη. Το γνωρίζουν όμως οι Νεοδημοκράτες. Σε κάθε περίπτωση περιμένω το ολοκληρωμένο σχέδιο του.

 

Γιατί δεν κατεβήκατε στην κούρσα;

Όπως προανέφερα, βρίσκομαι σε φάση συγκρότησης ενός συνολικού πολιτικού σχεδίου, το οποίο επεξεργάζομαι και θα παρουσιάσω σε εύθετο χρόνο. Αντιβαίνουν στις πολιτικές μου αρχές η βιασύνη και η προχειρότητα. Άλλωστε, το σημαντικότερο στην πολιτική όπως και στη ζωή, είναι να αντιλαμβάνεσαι το momentum. Χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση και εφαρμοστικό πλάνο, δεν είχε νόημα η υποψηφιότητά μου. Επίσης, η διαδικασία συλλογής των υπογραφών, όπως εξελίχθηκε, δεν με εξέφραζε.

 

Ποιος είναι ο πήχης που βάζετε για τη συμμετοχή των νεοδημοκρατών στην εκλογή προέδρου; Οι 770.000 που ψήφισαν το 2009 για πρόεδρο της ΝΔ είναι ένας ρεαλιστικός στόχος;

Δε με απασχολεί πόσοι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, αν και η μικρή συμμετοχή θα πλήξει σοβαρά την ανοικτή διαδικασία που έχει καταστατικά επιλεγεί. Με ενδιαφέρει πόσοι από όσους ψηφίσουν θα παραμείνουν ενεργοί στις πολιτικές διεργασίες του κόμματος, πως θα ακούγεται η φωνή τους, ποιο ρόλο θα έχουν στο κόμμα και πόσοι τελικά θα μας ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

 

Φοβάστε διάσπαση; Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος στη ΝΔ;

Δεν φοβάμαι απολύτως τίποτα. Στον ανοιχτό διάλογο υπάρχουν θέσεις και αντιθέσεις, αλλά από αυτές προέρχεται τελικά η σύνθεση.

 

Τα μέτρα απειλούν τον Αλέξη Τσίπρα;

Ο κ. Τσίπρας βιάστηκε να κατακτήσει την εξουσία, γιατί ένιωθε πολύ βαρύ στις πλάτες του το ιστορικό φορτίο: να φέρει για πρώτη φορά στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση. Η ευκαιρία που είχε χαθεί για την αριστερά δύο φορές τον προηγούμενο αιώνα δεν έπρεπε να χαθεί πάλι, αυτό τον στοίχειωνε. Για να το πετύχει χρησιμοποίησε κάθε μέσο. Παράλληλα αγνόησε την πραγματικότητα, ελληνική και διεθνή, δεν διαμόρφωσε πρακτικό και εφαρμόσιμο σχέδιο. Έχουμε μια κυβέρνηση που υπολείπεται της εποχής της. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα είχαν λαμπρό πολιτικό μέλλον την δεκαετία του 1980, σε ένα διαφορετικό εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Αντ’ αυτού, βιώνουν ένα ζοφερό πολιτικό παρόν, επειδή εκπροσωπούν την Ελλάδα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας.