Συνεντεύξεις 

“Πληρώνουμε τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης στο προσφυγικό”

 

Η απόφαση των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό βρίσκεται στον «αέρα» λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να λάβει, κατά τη γνώμη σας, η ελληνική κυβέρνηση;.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει επιτέλους να αποδεχτεί το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για τη διόγκωση του προβλήματος, με απρόβλεπτες και μη εύκολα διαχειρίσιμες πλέον συνέπειες. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η αφετηρία λύσης του προβλήματος, αντί να είμαστε στο επίκεντρο ενός προβλήματος που δοκιμάζει τα αξιακά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδεινώνει το κλίμα αλλά και την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Οι περιοριστικές πολιτικές και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας που άσκησε η δική μας κυβέρνηση καταρρίφθηκε από την καταστρεπτική πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε ο κ. Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα.

Σήμερα, η κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας 

 

Πώς θα αντιμετωπιστεί η υπερσυμφόρηση μεταναστών στα ελληνικά σύνορα;

 

Πληρώνουμε ακριβά την άφρονα πολιτική της κυβέρνησης, που έστειλε μήνυμα σε όλους τους μετανάστες να έρθουν άφοβα και χωρίς κόπο στην Ελλάδα. Φυσικά και η κατάσταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί, φυσικά και το πρόβλημα δεν ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο, ο ερασιτεχνισμός και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης, φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, ένα πρόσθετο, μεγάλο πρόβλημα, που δυσκολεύει την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει επιδείξει με ωριμότητα εθνική στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ζητώντας ταυτόχρονα από Ε.Ε. και Τουρκία να εφαρμόσουν πολιτικές στην κατεύθυνση της λύσης και όχι της αποφυγής αντιμετώπισης και, κατά συνέπεια, της διαιώνισης του προβλήματος όπως έκαναν μέχρι πρόσφατα.

 

Τι εκτιμάτε για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το μεταναστευτικό;

 

Είμαι διαχρονικά οπαδός του διαλόγου, της σύνθεσης και της δημιουργικής αντιπαράθεσης ιδεών και απόψεων. Βεβαίως και πρέπει να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Τουρκίας, για να έχει  η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ζήτησε από την περασμένη Τετάρτη και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Πρωθυπουργό. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα μιας εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Τσίπρας όμως, δεν με πείθει ότι έχει αλλάξει. Ενδιαφέρεται μονάχα για την προσωπική πολιτική επιβίωσή του, για το πώς θα κερδίσει κι άλλο χρόνο στην εξουσία.

 

Η κυβέρνηση έχει δυο ακόμη ανοιχτά μέτωπα: Το αγροτικό και την αξιολόγηση. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

 

Η κυβέρνηση έχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ανοικτό μέτωπο: Την κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις της με την κοινωνία. Ειδικά με όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που δηλώνουν σήμερα κοψοχέρηδες για την επιλογή τους να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Από αυτή την κρίση εμπιστοσύνης δεν νομίζω ότι θα καταφέρει ποτέ να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πείθουμε για την αξιοπιστία και τον ρεαλισμό της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας που καταθέτουμε. Στο αγροτικό, ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει τον κάβο, θα βρει απέναντί της τις ακυρωμένες προσδοκίες και δεσμεύσεις προς τους αγρότες, στις επόμενες εκλογές. Στην αξιολόγηση, εύχομαι και ελπίζω να σοβαρευτεί το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα, γιατί, όσο διατηρείται η εκκρεμότητα, τόσο δυσκολεύει η εσωτερική πραγματικότητα, αλλά και η διεθνής θέση της χώρας.

 

Βλέπετε πρόωρες εκλογές εντός του έτους;

 

Είμαι βέβαιος ότι αν ο κ. Τσίπρας αισθανόταν ότι μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές, θα τις είχε κάνει... χθες. Βλέπει ωστόσο ότι δεν μπορεί να ξεγελάσει άλλο τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες πολίτες θα τον τιμωρήσουν στις κάλπες, όποτε κι αν στηθούν αυτές. Και θα δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία να δρομολογήσει όλες εκείνες τις λύσεις και τις πολιτικές, που θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση και θα βάλουν μια τελεία στις χαμένες θυσίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Ως πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, με αφορμή την απόπειρα απόδρασης Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιστεύετε ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών;

 

Όπως σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες και κράτη, και πάντως με πολλή καθυστέρηση, η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε και οργάνωσε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό. Την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο τους μέλημα ήταν να καταργήσουν τη φυλακή αυτή. Με αυτή την αντιμετώπιση του θέματος ασφάλεια και γενικότερα την προσέγγιση του σωφρονιστικού συστήματος από τη μεριά των σημερινών κυβερνώντων, αυτοί φέρουν και την αποκλειστική ευθύνη για ό, τι συμβεί.

 

Η Νέα Δημοκρατία προχωρά προς το συνέδριο του Απριλίου. Είστε υπέρ της διεύρυνσης;

 

Ως νέος άνθρωπος, επιστήμονας και πολιτικός είμαι καθημερινά σε επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες. Είμαι υπέρ της διαμόρφωσης ενός πολιτικού πλαισίου που θα καθιστά τη Νέα Δημοκρατία ελκυστική σε ευρύτερα της κομματικής της βάσης κοινά και κοινωνικές ομάδες. Στα νέα ρεύματα που κοχλάζουν στην κοινωνία και αναζητούν πολιτική εκπροσώπηση. Σε όλους εκείνους που έχουν ξυπνήσει από το λήθαργο των ψευδαισθήσεων και αναζητούν πολιτικούς που θα σέβονται τις θυσίες τους. Είμαι υπέρ της διεύρυνσης σε πολιτικές και ιδέες, χωρίς να αλλοιώνουμε ή να κάνουμε εκπτώσεις στον αξιακό κώδικά μας. Από εκεί και πέρα, τα πρόσωπα θα ακολουθήσουν μόνα τους.

 

Το «άνοιγμα» στο μεσαίο χώρο σας προβληματίζει για διαρροές από τα «δεξιά»;

 

Οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν αλλάξει και οι διαχωριστικές γραμμές έχουν μεταβληθεί. Σήμερα, η πλειοψηφία των πολιτών κοιτάζει και αναζητεί αξιοπρεπείς πολιτικούς, με εφαρμόσιμες λύσεις και την αποφασιστικότητα να τις εφαρμόσουν.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη παράταξη της Κεντροδεξιάς.

Όλοι χωρούν. Και κανείς δεν περισσεύει. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το εφαλτήριο για να ανακτήσουμε την πολιτική ηγεμονία που χάσαμε λόγω του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά και λόγω δικών μας λαθών.

Η Νέα Δημοκρατία δεν χωρίζει, δεν διαιρεί. 

Η Νέα Δημοκρατία ενώνει.