Συνεντεύξεις 

"Ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να φτιάξει την Ελλάδα του «αύριο»"

 

Κ. Κικίλια, η ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή της χώρας στο συνέδριο για την ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού. Θεωρείτε ότι με αυτές τις επιλογές η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρεί ένα αριστερό αντίβαρο στις μνημονιακές πολιτικές;

Δε χωρά αμφιβολία πως οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ως πυξίδα πολιτικής, τον οπορτουνισμό και την πάση θυσία παραμονή στην καρέκλα της εξουσίας. Η πραγματικότητα όμως για τους Έλληνες είναι δυστυχώς αδυσώπητη. Κανένα αντίβαρο δε μπορεί να δημιουργήσει αυτή η κυβέρνηση. Μόνο νέα βάρη στην ελληνική κοινωνία.
Οι Έλληνες πλήρωσαν - όσοι μπόρεσαν- την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και ετοιμάζονται ήδη για την δεύτερη, ενώ στον λογαριασμό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό του 2017 έχουν ήδη προστεθεί οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, ο ΕΦΚΑ και o ΕΝΦΙΑ.
Οι πολίτες, κάθε μήνα, βλέπουν πολύ λιγότερα στην τσέπη τους από μια κυβέρνηση η οποία τους φορολογεί άγρια. Και αυτή είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή, που προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να διχάσει την κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θα ανέβει στη ΔΕΘ επικαλούμενος την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την επιστροφή στην κανονικότητα. Θεωρείτε πως πρόκειται απλά για επικοινωνιακό τέχνασμα ή υπάρχει βάση στο εν λόγω αφήγημα;

Κανονικότητα και Αλέξης Τσίπρας δεν πάνε μαζί. Είναι έννοιες όχι απλά αντίθετες, αλλά και μη συμβατές.
Όσο για την άνοδό του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για να παραφράσω τον θυμόσοφο ελληνικό λαό «μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη, τρεις και τον πήρανε χαμπάρι». Ο κ. Τσίπρας το 2015, έπλασε το παραμύθι του «Παράλληλου Προγράμματος» και το 2016 μοίρασε 13 ψεύτικες υποσχέσεις. Τι θα πει φέτος; Ότι δεν θα υπογράψει άλλα μέτρα; Ότι έρχεται η ανάπτυξη; Ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί;
Όποιο επικοινωνιακό τερτίπι και αν χρησιμοποιήσει, οι Ελληνες δε μπορούν να ξεχάσουν τα πεπραγμένα του: Υπερφορολόγηση, περικοπές μισθών και συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, νέες εισφορές.
Και βέβαια είναι τουλάχιστον τραγικό για έναν Πρωθυπουργό να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για επενδύσεις από την Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάζουν συνεχώς εμπόδια αλλά και βάλλουν κατά της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην ευρύτερη περιοχή.

Ποιο θα είναι το επίκεντρο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Για παράδειγμα, ένα σχέδιο για τις επενδύσεις; Νέες προτάσεις για τη φορολογία;

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πέρσι στην ΔΕΘ ξαναέβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής την Αλήθεια, τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας βουλιάζει τη χώρα στα ψέματά του. Φέτος, ο Κυριακός Μητσοτάκης θα αναπτύξει το όραμά του για μια Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Με ένα πρόγραμμα μείωσης των φόρων, θα απελευθερωθούν πόροι που θα τονώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, η προσέλκυση επενδύσεων, η μείωση των κρατικών δαπανών, θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πιστεύουμε ειλικρινά ότι η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία μπορούν να εκπλήξουν θετικά, όταν αποδεσμευτούν από το λαϊκισμό, αφήνοντας πίσω την διχόνοια, την εσωστρέφεια και την ανικανότητα των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπάρχει ακόμα και το ζήτημα της διεύρυνσης και της ανανέωσης της ΝΔ. Διεύρυνση και ανανέωση, όμως, με ποιους όρους και με ποια όρια, με δεδομένες μάλιστα και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά;

Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρώτα και πάνω από όλα προς τους πολίτες. Η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι επικοινωνεί αμφίδρομα και οριζόντια με όλη την ελληνική κοινωνία. Χωρίς πολιτικές παρωπίδες και διαχωριστικές γραμμές. Είναι πατριωτικό μας καθήκον, εκεί που ο κ. Τσίπρας διχάζει, εμείς να ενώνουμε. Μόνο έτσι θα βγούμε από τη κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με οδηγό την Αλήθεια, την Αξιοπιστία και την Υπευθυνότητα, μπορεί και ξέρει να φτιάξει την Ελλάδα του «αύριο», με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, μειώσεις φόρων και κρατικών δαπανών και νέες δουλειές για τους Έλληνες. Η πολιτική αλλαγή έρχεται για να ενώσει και όχι να χωρίσει, γιατί για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες «δικοί μας» και «δικοί τους». Υπάρχουν Έλληνες που αγωνίζονται καθημερινά σκληρά για να τα βγάλουν πέρα.

Όπως και να έχει, φαίνεται πως η κυβέρνηση προσπαθεί να μείνει και να εξαντλήσει τα περιθώρια παραμονής στην εξουσία. Εκτιμάτε ότι η σημερινή δημοσκοπική εικόνα δύναται να ανατραπεί ή η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο «δεξιάς παρένθεσης»;

Όπως σας είπα και στην αρχή της συνέντευξης κ. Ευγενίδη, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διέπονται από μια βαθιά θεσιθηρία. Οι ίδιοι άνθρωποι που θα έσκιζαν τα Μνημόνια, τώρα τα υπογράφουν δύο-δύο. Τα στελέχη που …εγκαλούσαν την κυβέρνηση της ΝΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις, παρέδωσαν αμαχητί την περιουσία της χώρας για 99 χρόνια στο Υπερταμείο. Αυτοί που εκλέχτηκαν λέγοντας πως «είναι κάθε λέξη του Συντάγματος», έχουν καταφέρει μετά από 2,5 χρόνια να σκίσουν κάθε σελίδα του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια παραμονής στην εξουσία και μαζί εξαντλεί και τον ελληνικό λαό. Τρία χαμένα χρόνια και δύο Μνημόνια και αυτά με κλειστές τράπεζες, για να επιστρέψουμε πίσω στο 2014, με χειρότερους μάλιστα όρους. 

Η κυβέρνηση πλήττει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και διαλύει τη μεσαία τάξη. Κάνει τα πάντα προκειμένου να μείνει στην εξουσία, δίνοντας αντιπαροχή ακόμα και το μέλλον της νέας γενιάς. Και όσο παραμένει στην εξουσία, το κόστος για τους Ελληνες μεγαλώνει.
Προφανώς, κανείς δεν κυβέρνησε με τις δημοσκοπήσεις. Αλλά, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι στην κοινωνία το αίσθημα οργής απέναντι στην κυβέρνηση, αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ένταση. Και όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να περπατήσει μια βόλτα στα μαγαζιά και τις γειτονιές της Αθήνας. Ο κόσμος λέει «να φύγουν δεν αντέχουμε άλλο». Ξέρετε, οι κυβερνήσεις πέφτουν, όταν πλέον βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με την κοινωνία και αδιαφορούν για την πραγματικότητα.
Περί παρενθέσεων, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι ο κόσμος είναι αποφασισμένος να βάλει μια οριστική «τελεία» στην παρακμή και την στασιμότητα που προκαλούν στην χώρα οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.