Συνεντεύξεις 

"Στο τέλος ψηφίζουν τον γαμπρό"

Tο γραφείο του είναι μελίσσι. Κουδουνίζουν τηλέφωνα, δουλεύουν φωτοτυπικά, πηγαινοέρχεται κόσμος. Ο ίδιος είναι ήρεμος. Ψηλός, χαμογελαστός, με ζεστή χειραψία. Λόγω των πολιτικών εξελίξεων κανονικά θα έπρεπε να ετοιμάζει κοστούμι υπουργού. Προς το παρόν δοκιμάζει το γαμπριάτικο.

Την επομένη των ευρωεκλογών πώς ήσουν;
Όπως η πλειοψηφία των Ελλήνων. Πήρα ανάσα. Ένιωσα ανακούφιση. Όλο αυτό το διάστημα ζούσαμε μία τρέλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να πείσει τον ελληνικό λαό για μια σειρά από παραλογισμούς. Ότι για να αντιμετωπίσεις  τους ληστές πρέπει να κάνεις ότι κοιμάσαι, ότι η ανομία και το μπάχαλο ονομάζονται δημόσια τάξη, ότι η υπερφορολόγηση λέγεται ελάφρυνση, ότι όσοι ενδιαφέρονται για τη Μακεδονία είναι φασίστες. Οι ευρωεκλογές μάς έδωσαν το δικαίωμα να πούμε «όχι ρε φίλε, ως εδώ», και στην ουσία σηματοδότησαν την αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα.

Το περίμενες το αποτέλεσμα;
Όποιος κυκλοφορούσε μέσα στην κοινωνία, μιλούσε με τους πολίτες, καταλάβαινε τι συμβαίνει. Όταν είσαι μέσα στον κόσμο, δεν μπορείς να πέσεις θύμα της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, του μοναδικού τομέα που διακρίθηκε η απερχόμενη κυβέρνηση. Είμαι ευτυχής που αποδείχθηκε ότι δεν «εξαγοραζόμαστε», δεν ανεχόμαστε τη φαυλότητα, ότι θέλουμε να φύγει η μελαγχολία από τη χώρα, ότι δεν αντέχουμε άλλο την κοροϊδία του Τσίπρα.

Είσαι σε ένα δωμάτιο και μπαίνει ο Πολάκης. Σε προσβάλει. Στο δωμάτιο όχι μόνο δε βρίσκεται κανείς, αλλά δε σας ακούει και δε σας βλέπει άνθρωπος. Τι κάνεις;
Είμαι εκπαιδευμένος να ελέγχω τη συμπεριφορά μου, να μην περνάω τη γραμμή. Αυτό το έχω από αθλητής. Η πολιτική δεν είναι προσωπικός τσαμπουκάς, ξέρετε, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να στεκόμαστε στο ύψος της υπηρεσίας που μας ανατέθηκε. Οι προσβολές και οι προκλητικές συμπεριφορές δεν οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο τον ίδιο και το κόμμα του. Αλλά και την ίδια τη χώρα.

Όταν μια μέρα προκύψει ένα μεγάλο εθνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους, δεν «επιτρέπεται» να κοιτάξεις αριστερά ή δεξιά και να διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει κανείς για να συνεννοηθείς.

Μιλάς κανονικά σε βουλευτές που έχουν απλωμένο το ζωνάρι;
Δεν είμαι αποστειρωμένος. Το συναίσθημα με κατακλύζει. Υπάρχουν φορές που μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Όμως σου έλεγα ότι έχω μάθει να πειθαρχώ. Έχω τον τρόπο μου να μαζέψω όποιον ξεφεύγει με επιχειρήματα. Υπάρχουν βέβαια και οι αδιόρθωτοι. Το 2012 που ήταν φουντωμένη η ιστορία της Χρυσής Αυγής μέσα στη Βουλή και δεν είχαν ακόμα διωχθεί ποινικά, όταν ένας απ’ αυτούς πήγε να επιτεθεί στον Δένδια, μπήκα μπροστά. Ήταν υποχρέωσή μου.

Ήσουν πολύ έντονος και κατά την ομιλία του Παναγιώτη Πικραμμένου.
Ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση. Στο βήμα της Βουλής βρισκόταν ένας διαπρεπής δικαστικός, που σε μια δύσκολη στιγμή της πατρίδας ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού για 40 ημέρες. Προσπαθούσε να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του, να προστατεύσει την οικογένεια και τη ζωή του, που την είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια. Δεν αντέχεται το βάρος της συκοφαντίας και εκείνος βούρκωσε μπροστά σε όλη την Ελλάδα. Ήταν μία ανατριχιαστική στιγμή για όλους μας. Μόνο ο κύριος Πολάκης ένιωσε την ανάγκη να γελάσει και για αυτό, φυσικά, αντέδρασα.

Υπάρχουν γεγονότα της κανονικής ζωής που σε έχουν συγκλονίσει, που θέλεις να παρέμβεις για να τα διορθώσεις;
Τις παρεμβάσεις αυτές τις κρατάω για τον εαυτό μου. Όμως υπάρχει κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο. Στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα βρίσκονται παιδιά που πληρώνουν ακριβά τα λάθη τους. Ζουν 4-5 στο ίδιο κελί, δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε βασικά είδη. Δε μπορεί να ξεκινάει έτσι μία ζωή. Γι’ αυτό, μαζί με την Τζένη, ζητήσαμε από όσους σκέφτονται να κάνουν δώρο στο γάμο μας, να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά.

Με την Τζένη έχετε τις ίδιες ιδέες;
Συμφωνούμε σε πολλά. Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουμε, βέβαια, επιδιώκουμε να μη μεταφέρονται τα προβλήματα της πολιτικής ή της δουλειάς. Ψάχνουμε τον ποιοτικό χρόνο, την ωραία καθημερινότητα. Βλέπουμε ταινίες, διαβάζουμε βιβλία, γενικά κάνουμε ό,τι και τα υπόλοιπα ζευγάρια που αποφασίζουν να μοιραστούν τη ζωή τους.

Τι ξεχωριστό έχει η Τζένη;
Είναι πολύ γλυκός και ήρεμος άνθρωπος. Υπάρχει χημεία στα μικρά και στα μεγάλα και χαίρομαι που τη βρήκα. Έχουμε πολλές κοινές αφετηρίες, ανάμεσά τους και ο αθλητισμός. Μη ξεχνάς ότι η Τζένη ασχολήθηκε για χρόνια με το τένις.

Έχω την εντύπωση ότι μοιράζεστε και την ίδια αγάπη για τα σκυλιά.
Βέβαια! Λατρεύουμε αυτά τα άκακα πλάσματα που μόνο αγάπη ξέρουν να προσφέρουν. Και αναρωτιέμαι τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν να τους κάνουν κακό... Είναι καθήκον της Πολιτείας να στέκεται απέναντί τους. Γι’ αυτό και όταν ήμουν υπουργός Προστασίας του Πολίτη πήρα την απόφαση να καταγγέλλεται η βιαιοπραγία κατά των ζώων σε όλα τα αστυνομικά τμήματα. Αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι. Όταν υπάρχει κακοποίηση ζώου, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επέμβει.

Λέγαμε όμως για τον γάμο!
Ας το κλείσουμε λοιπόν με μία τελευταία πρόταση. Είμαι χαρούμενος που ολοκληρώνεται με αυτό το μυστήριο η αγάπη που έχω και η αγάπη που μου προσφέρεται.

Ολοκληρώνεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου!
Δεν το είχαμε υπολογίσει έτσι! Κάναμε το λάθος να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα, ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Η Νέα Δημοκρατία τη φρέσκια αντιμετώπιση της πολιτικής τη διαθέτει ή την ανέχεται;
Την ψάχνει. Εξελίσσεται και αυτό είναι απαραίτητο για ένα κόμμα που αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα διαχρονικό. Πρέπει να σκεφτούμε ότι η Νέα Δημοκρατία άντεξε στην κρίση. Σε μια εποχή που ήρθαν τα πάνω-κάτω, η Νέα Δημοκρατία έμεινε «όρθια» και αυτό το οφείλει κυρίως στους απλούς νεοδημοκράτες, στα απλά μέλη της. Σήμερα διαθέτει μια δυναμική ορμή μέσα στην κοινωνία που σηματοδοτεί την ανανέωση. Όμως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό κι εδώ πρέπει να γίνει σαν τις ταινίες με τους Ινδιάνους. Οι σοφοί της φυλής συμβούλευαν τους νέους πολεμιστές πώς να αποφύγουν τα λάθη. Πρέπει και εμείς να έχουμε τεντωμένα τα αυτιά μας και να ακούμε τους εμπειρότερους.

Αν η πολιτική είναι πόλεμος πώς αντιδρά η μάνα του πολεμιστή; Δεν σου λέει «γιατί, Βασίλη παιδί μου, δεν μένεις στο σπίτι, γιατρός είσαι. Κάνε αυτό που σπούδασες, να είμαστε κι εμείς κι εσύ πιο ήσυχοι».
Αν ρωτούσες τους δικούς μου πριν λίγα χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό ακριβώς θα έλεγαν. Τώρα  βλέπουν ότι αυτός είναι ο χώρος μου, χαίρονται και βρίσκονται δίπλα μου.

Οι μεγαλύτερες χαρές που έχεις πάρει είναι από τον αθλητισμό ή από την πολιτική;
Όταν είσαι πιτσιρικάς και φοράς το εθνόσημο στο στήθος σού δημιουργείται ένα απίστευτο συναίσθημα που δεν μπορώ να περιγράψω. Έπαιξα σε όλες τις εθνικές ομάδες μπάσκετ, Παίδων, Εφήβων, Ελπίδων, Ανδρών. Συγκλονιστικές στιγμές! Το να κατακτάς πρωταθλήματα και να ακούς τον εθνικό ύμνο, για μένα που ο πατριωτισμός καταλαμβάνει μεγάλο κομμάτι της ψυχοσύνθεσής μου, είναι κάτι που μέχρι τώρα δεν μπορώ να συγκρίνω με τίποτε άλλο.

Φίλους έχεις από την πολιτική ή από την προηγούμενη ζωή σου;
Οι φίλοι μου είναι ωραίοι τύποι. Με αποφορτίζουν, μαζί τους διατηρώ την επαφή μου με την πραγματικότητα.

Έχεις φίλους από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Έχω και τέτοιον! Του κάνω πλάκα! Πάνω απ’ όλα όμως είναι φίλος από τα παλιά.

Όταν ξεκίνησε ο κύκλος της πολιτικής, δεν είχες υποστήριξη, δεν ήσουν από τζάκι. Φανταζόσουν αυτά που έγινες ή αυτά που μπορείς να γίνεις;
Δεν είχα εύκολη διαδρομή. Έχω μάθει όμως να παλεύω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ακόμη και κόντρα στα προγνωστικά, κόντρα στα δεδομένα. Αυτό έγινε και στην πολιτική. Δεν με εγκατέστησαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί ενός πολιτικού ή επιχειρηματία δεν αξίζει ή δεν έχει δουλέψει. Είναι κοινωνικός ρατσισμός και εύκολη κριτική. Σε ό,τι με αφορά, δεν βρήκα τίποτε έτοιμο. Πουθενά!

Στο μπάσκετ μου έλεγαν ότι δεν έχω μακριά χέρια, δεν είμαι πολύ ψηλός, δεν είμαι πολύ γρήγορος, δεν έχω τόσο ταλέντο. Έκανα διπλές και τριπλές προπονήσεις μέσα στην ημέρα και πάντα στη ζωή η προσπάθεια αποδίδει καρπούς.

Στην ιατρική σπούδαζα παράλληλα με το μπάσκετ, μου έλεγαν ότι δε χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Τελείωσα, έκανα ειδικότητα, διδακτορικό, είμαι γιατρός ορθοπεδικός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου και αυτές είναι μεγάλες τιμές, θα με ακολουθούν για μια ολόκληρη ζωή.

Στην πολιτική ο κόσμος με τιμά και μου δίνει την ευκαιρία να τον υπηρετήσω. Είναι τεράστιο το βάρος της ευθύνης και έχω την υποχρέωση να τα καταφέρω απέναντι και σε αυτή την πρόκληση.

Η επιλογή να ξεκινήσεις την πολιτική σου καριέρα διεκδικώντας την Περιφέρεια της Αττικής δεν ήταν βουτιά στο κενό;

Πριν ξεκινήσω όλοι με είχαν τελειωμένο. Πιο κάτω και από αουτσάιντερ! Η πρώτη δημοσκόπηση με έδειχνε έκτο ή έβδομο! Παρ’ όλα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς πίστεψε σε μένα και του χρωστάω πολλά γιατί αντιλαμβάνομαι ότι δεν ήταν μια εύκολη επιλογή. Τη μάχη εκείνη τη δώσαμε πέντε-έξι άνθρωποι στην αρχή.

Πολλοί παράγοντες εκείνης της εποχής ήταν απέναντί μου σε αυτή την προσπάθεια. Θέλησαν να διακωμωδήσουν την υποψηφιότητά μου, θεωρούσαν την προσπάθεια ξοφλημένη. Έπρεπε να κυκλοφορήσω στην Περιφέρεια Αττικής που έχει 4 εκατομμύρια ανθρώπους και να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας.

Γύριζα σπίτι και έλεγα «Βασίλη, τι πας να κάνεις; Πού πας;». Έχοντας στο πλευρό μου τους συνεργάτες μου και ανθρώπους που με αγαπούν, φτιάξαμε για τους δύο μήνες της προεκλογικής κούρσας ένα πρόγραμμα που με υποχρέωνε να κοιμάμαι 3-4 ώρες την ημέρα και έκανα καθημερινά τέσσερις με πέντε ομιλίες σε όλη την Αττική. Τα αλλάξαμε όλα.

Τα κατάφερα και πέρασα στο δεύτερο γύρο, έχοντας απέναντί μου τεράστια ονόματα της τότε πολιτικής σκηνής. Είχα όμως μαζί μου τους απλούς πολίτες της Αττικής. Τεράστιο παράσημο!

Από τσαμπουκά ή από τρέλα;
Σίγουρα υπάρχει δόση δημιουργικής τρέλας. Επίσης υπάρχει και τσαμπουκάς. Έτσι βρέθηκα στο δεύτερο γύρο, εκεί που κανείς δεν το περίμενε.  Στα γραφεία μας, ενώ πριν ήμασταν τρεις και ο κούκος, ξαφνικά δεν μπορούσες να περάσεις από τις σκάλες, γινόταν πόλεμος!

Ο Σαμαράς ήταν καλός πρωθυπουργός;
Δεν ήταν απλά καλός, ήταν εξαιρετικός πρωθυπουργός. Όχι με κομματικά κριτήρια. Έσωσε τη χώρα από την καταστροφή, με κόστος την προσωπική του υγεία.

Ο Κυριάκος θα τα καταφέρει;
Είναι από τους ευφυέστερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Από τους πιο διαβασμένους. Έχει το δικό του τρόπο. Στην αρχή τού λέγαμε «πες και μερικά από αυτά που γουστάρει ο κόσμος, να σιγουρέψουμε την αυτοδυναμία, αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα». Δεν το έκανε. Έτσι πρέπει να είναι ο σύγχρονος πολιτικός. Έχει πει τρία βασικά πράγματα. Μείωση φορολογίας, επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας και ασφάλεια, ώστε να ζήσουμε αξιοπρεπώς με ελευθερία. Αυτά θα τα κάνει, τα υπόλοιπα θα προστεθούν με σύνεση και σοβαρότητα. Πιστεύω ότι ο κόσμος εκτιμά τη νοικοκυροσύνη. Ο Κυριάκος υπόσχεται πέντε για να κάνει δέκα, δεν υπόσχεται ένα κατεβατό για να μην κάνει τίποτα.

Ο Μητσοτάκης είναι έρμαιο των ακροδεξιών;
Δεν έχει υπάρξει πιο κεντρώος, κεντροδεξιός, πιο μετριοπαθής αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία. Ο Μητσοτάκης είναι ανυποχώρητος απέναντι στα άκρα που έχουν κοινό παρονομαστή τον λαϊκισμό. Και ο Τσίπρας τον κατηγορεί για λαϊκισμό! Θα πέσουν τα μπετά, τα ταβάνια και θα μας πλακώσουν. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τόσα βιντεάκια με τα ψέματα του Τσίπρα και αυτός σφυρίζει αδιάφορα. Ετοιμάζει τα επόμενα, αδιαφορώντας για το κόστος. Η επικοινωνία του είναι προπαγάνδα, όπως αυτά που λέει περί ακροδεξιάς. Ξεχνά ότι αυτός διαδήλωνε, υποδαύλιζε, ανεχόταν και στο τέλος συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά.

Με ποιον από τους ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας έκανες περισσότερη παρέα;
Και με τους τρεις που γνώρισα μιλούσαμε πολύ για τον αθλητισμό.

Ο Καραμανλής βλέπει μπάλα. Του αρέσει το ποδόσφαιρο και είναι οπαδός του Παναθηναϊκού. Έχει αντίληψη για τα συστήματα, του αρέσει το επιθετικό παιχνίδι, ξέρει τα πάντα για το ελληνικό και το ξένο ποδόσφαιρο. Θυμάμαι ότι είχε πάει σε εκπομπή του Mega για το Champions League και είχε γίνει χαμός.

Ο Σαμαράς είναι και ο ίδιος αθλητικός. Δες την κορμοστασιά του. Έπαιζε τένις και φαίνεται ότι προσέχει πολύ ακόμη. Αυτός είναι Ολυμπιακός μέχρι το μεδούλι. Γενικά του αρέσει πολύ ο αθλητισμός. Και να σου πω κάτι που ίσως να μην είναι γνωστό. Ο Σαμαράς είναι αυτός που σήκωσε τα τηλέφωνα, αυτός που έσπασε τη γραφειοκρατία προκειμένου να πάρουν ελληνικά διαβατήρια οι Αντετοκούνμπο. Ναι, ο «σκληρός Σαμαράς», ο «δεξιός Σαμαράς» καθάρισε. Τότε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ένα άγνωστο παιδάκι που έπαιζε μπάσκετ στα Σεπόλια και στον Κολωνό, δεν ήταν κάποιος σούπερ σταρ. 

Ο Κυριάκος;
Ο Κυριάκος είναι ο πιο αθλητικός από όλους. Παίζει ποδόσφαιρο, τένις, μπάσκετ, τρέχει, κάνει βάρη. Και αυτός Ολυμπιακός! Έχω μπλέξει, είμαι ο μόνος Αεκτζής... Ενημερώνεται για τα πάντα. Όταν ήμουν  εκπρόσωπος της ΝΔ, ξεκινούσαμε την πρωινή ενημέρωση και ήξερε τι έχει γίνει στο NBA, πόσους πόντους και ριμπάουντ είχε γράψει ο Γιάννης! Συζητούσαμε για το αν θα καταφέρει να γίνει σούπερ σταρ, να μείνει στην ιστορία. Παίζουμε και μπάσκετ παρέα.

Όταν έπαιζες μπάσκετ ήσουν σκληρός παίκτης;
Έπεσα στην καλύτερη εποχή. Άκου ονόματα: Τάρπλεΐ, Γουίλκινς, Ράντζα, Βράνκοβιτς, Μποντιρόγκα. Στον Πανιώνιο είχα δίπλα μου τον Φάνη Χριστοδούλου και τον Πάσπαλι! Οι προπονητές μου με χρησιμοποιούσαν ως παίκτη ειδικών αποστολών. Αμυντικός εξολοθρευτής! Μάρκαρα από τον Γκάλη μέχρι τον συγχωρεμένο τον Αλφόνσο Φορντ και τον Γουόλτερ Μπέρι του Ολυμπιακού. Μεγάλη περίπτωση ο Μπέρι. Είχε το παρατσούκλι «Λάζαρος» γιατί σε όλες τις προπονήσεις σερνόταν και στα παιχνίδια ζωντάνευε. Έβαζε 30 πόντους και έπαιρνε 20 ριμπάουντ!

Κοιμόσουν ήσυχος όταν ήσουν υπουργός;
Σπάνια. Είχα πάντα δίπλα μου δύο κινητά. Όπως καταλαβαίνεις χτυπούσαν τακτικά και συνήθως δεν ήταν για καλό. Τα περισσότερα από αυτά που με ανησύχησαν δεν θα τα πω ποτέ. Τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας είναι πολύ ευαίσθητα, όποιος προΐσταται δεν μπορεί να μιλάει σαν οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός.

Γίνονται εκλογές, δημιουργείται κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε φωνάζει ο πρωθυπουργός και σου λέει «διάλεξε υπουργείο». Ποιο διαλέγεις;
Θα επαναλάβω το ίδιο στερεότυπο. Η τοποθέτηση του υπουργικού συμβουλίου είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Αυτή είναι η αλήθεια. Όποια αποστολή και να μου αναθέσει ο επόμενος πρωθυπουργός, θα είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη.

Ποιος είναι ο άμεσος στόχος σου;
Να ανορθωθεί η μεσαία τάξη. Να ξανασταθεί στα πόδια της, να ζήσει καλύτερα η μέση ελληνική οικογένεια και η νέα γενιά να βρίσκεται στην καρδιά της παραγωγικής διαδικασίας.

Ποια στιγμή από την κοινοβουλευτική σου καριέρα ξεχωρίζεις;
Αυτή που δεν έχει έρθει ακόμη.