Συνεντεύξεις 

"Ζητάμε καθαρή εντολή για εθνική αυτοδυναμία"


Πιστεύετε πώς ο ελληνικός λαός καταδίκασε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ή ήταν μία θετική ψήφος για τη Νέα Δημοκρατία;

Πρόκειται για θετική ψήφο στη Νέα Δημοκρατία. Δεν αμφισβητώ το ότι ο ελληνικός λαός ήθελε να καταδικάσει πολιτικά τον ολετήρα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν αισθήματα αγανάκτησης στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Αλλά στις εκλογές συμμετείχαν πολλά κόμματα, που διεκδίκησαν την ψήφο μας. Επομένως, το ότι το ένα τρίτο των πολιτών μάς επέλεξε, αποτελεί θετική ψήφο στο πρόγραμμά μας, τις πολιτικές μας θέσεις και το ήθος μας.

 

Είναι εφικτός, εκτιμάτε, ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές δεδομένου και του 33,12% που έλαβε το κόμμα σας πριν από δύο Κυριακές;

Η Νέα Δημοκρατία μιλάει οριζόντια σε όλη την ελληνική κοινωνία. Έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές της και την εθνική στρατηγική της, έχει όμως μάθει και από τα λάθη της.

Για να επιτευχθούν η πάση θυσία μείωση της φορολογίας, η προσέλκυση επενδύσεων και οι νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας, η τάξη και η ασφάλεια στις γειτονιές μας και ένας νέος πατριωτισμός για τη χώρα, ζητάμε καθαρή εντολή για εθνική αυτοδυναμία.

Σεβόμαστε τους πάντες, δεν υποτιμάμε κανέναν και δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε όλους τους Έλληνες είτε μας ψηφίσουν, είτε όχι.

Αρκεί να δει κανείς την ακυβερνησία και το χάος στους Δήμους, ως αποτέλεσμα της απλής αναλογικής του νόμου Σκουρλέτη, για να καταλάβει πόσο σημαντική είναι αυτή η εκλογή.

 

Πείτε μας τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα η Νέα Δημοκρατία την επομένη των εκλογών αν είναι κυβέρνηση.

Το πρόγραμμά μας είναι δημόσια διακηρυγμένο. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Πρώτιστο μέλημά μας είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας, σε όλα τα επίπεδα. Να πάψουμε να είμαστε χώρος και να ξαναγίνουμε χώρα. Να γίνουμε Ελλάδα ξανά! Η κοινωνία μας υποφέρει από την ανομία και τη θεσμική παράλυση. Θα μεριμνήσουμε άμεσα για την αποκατάσταση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε, ως πολιτική κοινότητα, να ζούμε και να δημιουργούμε δίχως φόβους.

 

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θεωρείτε ότι θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας και του λαού. Δεν κάνουμε μικροπολιτική ασχολούμενοι με τα εσωτερικά άλλων κομμάτων και τις καριέρες πολιτικών. Η συζήτηση αυτή, όπως διεξάγεται, δεν είναι αμιγώς πολιτική.

 

Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Ποια η θέση σας;

Ο κ. Βενιζέλος, ένας πολιτικός με μεγάλη διαδρομή, παραμένει μέλος και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα συνεργασίας.

 

Η τελευταία νομοθετική πράξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Είδαμε ότι αντιδράσατε έντονα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Η απερχόμενη κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να είναι αυτό το τελευταίο νομοθέτημά της. Και οι Έλληνες δε μπορούν να ξεχάσουν ότι ο πρώτος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, ήταν ο νόμος Παρασκευόπουλου με τις γνωστές καταστρεπτικές συνέπειες.

Είναι προφανές ότι η χώρα έχει ανάγκη να εκσυγχρονίσει τον Ποινικό της Κώδικα. Το γεγονός όμως πως ήρθε προς ψήφιση λίγες ώρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, δημιουργεί αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτήματα στην κοινωνία.

Είναι ντροπή, κύριε Κούτρα, να επιχειρείται η μετατροπή του βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα και να αποσύρεται μπροστά στις αντιδράσεις της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου. Συνιστά ύψιστη προσβολή για τις γυναίκες και για τον πολιτισμό μας.

Επίσης, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πλέον πλημμέλημα το να μεταφέρει κάποιος στο σακίδιό του έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Θα είναι κακούργημα μόνο αν τον τοποθετήσει και τινάξει ένα κτίριο στον αέρα.

Ανεύθυνη και επικίνδυνη προσέγγιση μιας κυβέρνησης σε αποδρομή.

 

Ποιο μήνυμα στέλνει ο Βασίλης Κικίλιας στον ελληνικό λαό; Γιατί να εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο;

Η Νέα Δημοκρατία είναι Παράταξη σταθερότητας και ευθύνης. Πιστώνεται την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με τη δημιουργία ενός υγιούς και φιλελεύθερου πολιτικού περιβάλλοντος, τον πολιτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό μας στη Δύση, την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρίς αυτές τις κεντρικές επιλογές, η Ελλάδα θα ήταν παρίας του διεθνούς γίγνεσθαι.

Αναλάβαμε όμως και την ευθύνη στις δύσκολες ώρες. Και τα καταφέραμε. Το πράξαμε το 2012. Και τώρα, θα βγάλουμε οριστικά τη χώρα από το τέλμα.

Κύριε Κούτρα, θεωρώ ότι οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι με εμπιστεύονται γιατί είμαι πολιτικός των έργων και όχι των λόγων. Όπου κλήθηκα, απέδωσα μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα και μάλιστα αναλαμβάνοντας δύσκολες αποστολές. Στην πολιτική μου διαδρομή και στη ζωή, θέλω να ανοίγω δρόμους. Ακόμα και αν χρειαστεί να τους χαράξω. Οι προσπάθειες δεν πρέπει να μένουν ημιτελείς και έτσι έχω μπει στο «ρινγκ» της πολιτικής αποφασισμένος να αντέξω σε όλους τους γύρους.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε πώς έκανε «μυστική διπλωματία» όσον αφορά στα εθνικά θέματα; Σας ανησυχεί η συμπεριφορά της Τουρκίας;

Το ζήτημα δεν είναι αν το πιστεύω. Το έπραξαν. Στην περίπτωση του Μακεδονικού ζητήματος έγινε μόνο μυστική διπλωματία. Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς ανέλαβαν ιδιωτικά τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της γείτονος και το διεθνή παράγοντα, αγνοώντας τις θεσμικές διαδικασίες. Τελικά έφεραν και ψήφισαν μια κακή και επιζήμια συμφωνία. Τα εθνικά θέματα απαιτούν σοβαρότητα, στιβαρότητα και εθνική στρατηγική.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ αλλά να δρω.