Συνεντεύξεις 

"Στις 7 Ιουλίου έρχεται η ώρα να μιλήσουμε δυνατά"

Πώς πρέπει κατά τη γνώμη σας να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία και τη διενέργεια γεωτρήσεων;

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι στηρίζει την εθνική γραμμή απέναντι στην πολιτική έντασης που συνειδητά εφαρμόζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα όμως χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Το ίδιο έκανε και την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, το οποίο πέρασε ομόφωνο ψήφισμα κατά της προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας. Δεν πρόκειται να καταλάβει αλλιώς η Τουρκία, κ. Παπαχλιμίντζο.

 

Σας ικανοποιεί η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην τουρκική προκλητικότητα;

Θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα, πολύ πιο γρήγορα. Από το 1974 και τον Αττίλα, οι ίδιοι εισβολείς επιχειρούν μια δεύτερη κατάληψη στην κυπριακή κυριαρχία. Ήρθε η στιγμή για συγκεκριμένες δράσεις και όχι για ευχολόγιες ανακοινώσεις. Επιβάλλεται να υπάρξουν διπλωματικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε οικονομικές κυρώσεις.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι οι δαπάνες που θα περικόψετε για να εξοικονομήσετε ως κυβέρνηση χρήματα για τη μείωση φόρων θα είναι από μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Ποιες είναι τελικά αυτές οι δαπάνες που θα περικοπούν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε και διέλυσε τη μεσαία τάξη συνειδητά. Το έχει ομολογήσει και ο κ. Τσακαλώτος στο Κοινοβούλιο. Είναι προκλητικό να μιλά για μειώσεις μισθών και συντάξεων, μια απερχόμενη κυβέρνηση που επέβαλε 29 νέους φόρους, φόρτωσε στη χώρα ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο και δεν έχει φέρει ούτε μια νέα επένδυση - αντίθετα έχει εμποδίσει να προχωρήσουν σπουδαία έργα ανάπτυξης, όπως το Ελληνικό.

Ακόμα όμως και τα ποσά που συγκεντρώθηκαν από τις θυσίες των πολιτών, σπαταλήθηκαν, σε μεγάλο ποσοστό, σε κομματικές προσλήψεις, επιχορηγήσεις σε κομματικούς στρατούς και φιέστες. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλά για κοινωνική πολιτική. Και για να το θέσω και αλλιώς: η μείωση φόρων θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα μεγιστοποιήσει τα κρατικά έσοδα, ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική για όλους όσοι έχουν ανάγκη.

 

Με τον κανόνα 1:5 θα προσλαμβάνονται περίπου 3.000 εργαζόμενοι κάθε χρόνο στο Δημόσιο. Αρκούν να στελεχωθούν επαρκώς οι δημόσιες υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια;

Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η αναδιοργάνωση του Δημοσίου με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και την αναβάθμιση του προσωπικού. Χρειαζόμαστε όχι μεγαλύτερο, αλλά αποτελεσματικότερο κράτος. Έχουμε άξιους και ικανότατους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι ανάγκη να βάλουμε τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, ώστε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο δημόσιο τομέα που θα σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

 

Η κα Γεροβασίλη υποστηρίζει ότι επί κυβέρνησης ΝΔ υπήρχε λιγότερη ασφάλεια, καθώς και εσείς ως υπουργός είχατε πάει στην Κυψέλη φορώντας αλεξίσφαιρο. Υπάρχει θεωρείτε αύξηση της παρανομίας επί ΣΥΡΙΖΑ και αν ναι, πως μπορεί να αντιστραφεί;

Η κα Γεροβασίλη ας πάει πρώτα μια βόλτα στην Κυψέλη και ας ρωτήσει τους κατοίκους, πότε ήταν πιο ασφαλής η περιοχή, πότε ζούσαν με ασφάλεια οι Αθηναίοι. Τώρα ή το 2014;

Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το 2014, όταν είχα την ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας.

Μπορεί επίσης να πάει μια βόλτα στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας για να διαπιστώσει την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Δυστυχώς, ούτε η κα Γεροβασίλη, ούτε κανένας από τους 3 προκατόχους της, που άλλαξαν επί ΣΥΡΙΖΑ, δε γνωρίζει τι σημαίνει να κάνεις πεζές περιπολίες μαζί με τους αστυνομικούς, όταν μάλιστα έχεις συλλάβει τρεις διαβόητους τρομοκράτες στη θητεία σου. Για τη Νέα Δημοκρατία το ζήτημα της ασφάλειας και της τάξης είναι πρώτης προτεραιότητας.

Σε κάθε περίπτωση από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης, οι Αθηναίοι, θα δουν:

Μηχανές των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ που καταργήθηκαν ή απαξιώθηκαν, να επανασυστήνονται και να περιπολούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης, με δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.

Μικτές ομάδες όλων των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ σε καθημερινές περιπολίες στον Άγιο Παντελεήμονα, στη Κυψέλη, στα Πατήσια, στον Κολωνό και σε όλες τις γειτονιές της υποβαθμισμένης Αθήνας.

Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου που αποφυλάκισε περισσότερους από 2500 καταδικασθέντες για κακουργήματα όπως και την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Αλλαγή του νόμου για το άσυλο στα Πανεπιστήμια, ώστε να λειτουργεί ως πλαίσιο για άσυλο των ιδεών και όχι των κάθε λογής εγκληματιών και παρανόμων.

 

Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου; Σε όσους απείχαν στις ευρωεκλογές και έρθουν τώρα να ψηφίσουν; Σε όσους ψήφισαν “δεξιότερα” της ΝΔ (Χ.Α., Ελληνική Λύση, κλπ.); Ποιος θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας;

Στη ζωή γενικότερα και τις εκλογές ειδικότερα, όλα κρίνονται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε τη μέγιστη συμμετοχή, γιατί είναι φανερό ότι οι ιδέες μας και οι προτάσεις μας εκφράζουν την κοινωνία και έχουν υιοθετηθεί μαζικά. Στις 7 Ιουλίου έρχεται η ώρα να μιλήσουμε δυνατά!