Συνεντεύξεις 

"Πρώτη φορά αντιπολίτευση δεσμεύεται λιγότερα από την κυβέρνηση - Ο Κυριάκος υπόσχεται πέντε για να κάνει δέκα!"

Ποιοι είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους θεωρείτε πως θα έπρεπε να ψηφίσει κάποιος τον Βασίλη Κικίλια για να τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Συνομιλώ με τους πολίτες αυτής της πόλης, ακούω τα προβλήματά τους και προσπαθώ να δίνω λύσεις κάθε μέρα, 12 μήνες το χρόνο.

Προέρχομαι από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, αυτή που διέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όποια πολιτική θέση κλήθηκα να συνεισφέρω απέδωσα μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα και μάλιστα αναλαμβάνοντας δύσκολες αποστολές.

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το 2014, πετύχαμε το χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας της τελευταίας δεκαετίας.

Είμαι αυτοδημιούργητος και οι Αθηναίοι ξέρουν ότι είμαι ένας από αυτούς.

 

Ποιο είναι αυτό το περίφημο «διακύβευμα» των εθνικών εκλογών για το 2019; Γιατί θεωρείτε πως έχουν χαρακτηριστεί τόσο σημαντικές; 

Μείωση των φόρων. Επενδύσεις για νέες δουλειές. Ασφάλεια στις γειτονιές μας. Νέος Πατριωτισμός στα εθνικά μας θέματα.

Τέσσερις πυλώνες για ένα διακύβευμα: Να μπορούμε και πάλι να ζούμε κανονικά.

 

Πώς θα πείσετε το εκλογικό κοινό, τους ψηφοφόρους, ότι η Ν.Δ. δεν θα είναι «μια από τα ίδια» των προηγούμενων εκλογικών της επιτυχιών;

Είμαστε η μόνη αξιωματική αντιπολίτευση που δεσμεύεται για λιγότερα, από όσα υπόσχεται η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει περισσότερα από όσα λέει. Έτσι θα ξαναφτιάξουμε τη σχέση πολιτών-πολιτικών που έχει διαρραγεί μέσα στην κρίση. Περισσότερα έργα με λιγότερα λόγια.

 

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, μνημονίων και νέων επαπειλούμενων κυρώσεων από την Κομισιόν, πώς η ΝΔ θα «πατήσει ένα κουμπί» για να μην επιστρέψουμε σε εποχές προειδοποιήσεων και νέας κρίσης; Δεδομένου ότι κάποια βασικά πράγματα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα έχει διαχειριστεί, πώς η Ν.Δ. θα μπορέσει να πάει τη χώρα μπροστά;

Μαγικά κουμπιά δεν υπάρχουν. Υπάρχει σχέδιο και σκληρή δουλειά. Τίποτα δε μας χαρίζεται. Η ΝΔ έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για Ισχυρή Ανάπτυξη που θα κάνει και πάλι την Ελλάδα Αυτοδύναμη.

 

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα κινείται εκτός διεθνούς Δικαίου, κλιμακώνοντας όλο και περισσότερο τις προκλήσεις της. Τι πρέπει να γίνει από τη δική μας μεριά για να αλλάξει άρδην αυτή η κατάσταση.

Η στρατηγική της Ελλάδας στα μείζονα εθνικά θέματα, απαιτεί, στιβαρότητα, αποφασιστικότητα και ένα νέο πατριωτισμό.

Επειδή όμως κάθε χώρα διέπεται από ισχύ και συμφέρον, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει καλέσει τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. να παρέμβει. Είναι σαφές ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, εκτός από επικίνδυνες, υποσκάπτουν τον στρατηγικό στόχο της Ευρώπης να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Προβλέπω, βέβαια, ότι σύντομα να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, έναντι της προκλητικής και παράνομης συμπεριφοράς της.

 

Καθώς το site μας το επισκέπτονται κατά 72% γυναίκες, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για τα μέτρα και τον σχεδιασμό της Ν.Δ., ώστε να στηρίξετε τους πολύπλευρους ρόλους των γυναικών σήμερα.

Η οικογένεια και τα παιδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Η οικογένεια είναι το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας και η νέα γενιά ο πραγματικός της πλούτος. Έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, όπως το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες.

Οι γυναίκες μας έχουν υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο και απαράμιλλες επαγγελματικές δεξιότητες. Ταυτόχρονα υποφέρουν από διπλάσια των ανδρών ποσοστά ανεργίας και από έλλειψη μέριμνας που δεν τους επιτρέπει να συνδυάσουν εύκολα καριέρα, κοινωνικότητα και οικογένεια.

Έχουν πολλούς περισσότερους ρόλους από τον άνδρα και είναι επιβαρυμένες σε βαθμό μη ανεκτό για μια σύγχρονη κοινωνία. Δεσμευόμαστε σε μέτρα αποκατάστασης ώστε οι γυναίκες να απολαμβάνουν πλήρως τη ζωή τους και τη μητρότητα.

Οι εργαζόμενες μητέρες θα επιλέγουν οι ίδιες το χρόνο κατά τον οποίο θα κάνουν χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας.

Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, ενώ παράλληλα επεκτείνουμε το ωράριο των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

 

Η Νέα Δημοκρατία, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έδειξε - όπως λέμε - τα δόντια της στον πολιτικό της αντίπαλο. Θεωρείτε πως η στρατηγική με την κατά μέτωπο επίθεση, βοήθησε στην εκτίναξη της διαφοράς σας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η εκτίναξη της διαφοράς μας από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γιατί τα προβλήματα του κόσμου είναι πολλά και σημαντικά και η ΝΔ πείθει όλο και περισσότερους ανθρώπους ότι έχει λύσεις. Κυρίως όμως, γιατί απέδειξε ότι μπορεί να ενώσει. Τώρα βέβαια η κάλπη είναι άδεια και οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Γίνονται εκλογές, δημιουργείται κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε φωνάζει ο πρωθυπουργός και σου λέει «διάλεξε υπουργείο». Ποιο διαλέγεις;

Θα επαναλάβω το ίδιο στερεότυπο. Η τοποθέτηση του υπουργικού συμβουλίου είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Αυτή είναι η αλήθεια. Όποια αποστολή και να μου αναθέσει ο επόμενος Πρωθυπουργός, θα είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη.

 

Υπάρχουν γεγονότα της κανονικής ζωής που σε έχουν συγκλονίσει, που θέλεις να παρέμβεις για να τα διορθώσεις;

Τις παρεμβάσεις αυτές τις κρατάω για τον εαυτό μου. Όμως υπάρχει κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο. Στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα βρίσκονται παιδιά που πληρώνουν ακριβά τα λάθη τους. Ζουν 4-5 στο ίδιο κελί, δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε βασικά είδη. Δε μπορεί να ξεκινάει έτσι μία ζωή.

Γι’ αυτό, μαζί με την Τζένη, ζητήσαμε από όσους σκέφτονται να κάνουν δώρο στο γάμο μας, να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως είναι;

Είναι από τους ευφυέστερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Από τους πιο διαβασμένους. Έχει το δικό του τρόπο. Στην αρχή τού λέγαμε «πες και μερικά από αυτά που γουστάρει ο κόσμος, να σιγουρέψουμε την αυτοδυναμία, αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα». Δεν το έκανε.

Έτσι πρέπει να είναι ο σύγχρονος πολιτικός. Έχει πει τρία βασικά πράγματα. Μείωση φορολογίας, επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας και ασφάλεια, ώστε να ζήσουμε αξιοπρεπώς με ελευθερία.

Αυτά θα τα κάνει, τα υπόλοιπα θα προστεθούν με σύνεση και σοβαρότητα. Πιστεύω ότι ο κόσμος εκτιμά τη νοικοκυροσύνη. Ο Κυριάκος υπόσχεται πέντε για να κάνει δέκα, δεν υπόσχεται ένα κατεβατό για να μην κάνει τίποτα.