Συνεντεύξεις 

"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων"

Κύριε Κικίλια, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτελούν τελικά "δεύτερο ημίχρονο" με προβάδισμα της ΝΔ από το... πρώτο που ήταν οι ευρωεκλογές ή πρόκειται για νέο αγώνα που ξεκινά από την αρχή;

Την επομένη κιόλας των Ευρωεκλογών ξεκίνησε ένας καινούριος αγώνας να πείσουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι αξίζουμε να μας εμπιστευθούν στην κάλπη των εθνικών εκλογών.

Ότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερα και ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορούμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση.

Το αποτέλεσμα του Μαΐου μάς έδωσε δύναμη και αισιοδοξία. Όμως, κύριε Χονδρόπουλε, το πρωί της 7ης Ιουλίου η κάλπη δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, πρέπει να γεμίσει από την αρχή. Μιλάμε οριζόντια στην ελληνική κοινωνία, ζητάμε μαζική συμμετοχή και διεκδικούμε μέχρι την τελευταία στιγμή την ψήφο όλων των πολιτών.

 

Γιατί προειδοποιείτε πως αν η ΝΔ δεν λάβει "ισχυρή εντολή" η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με απλή αναλογική; Δεν διακρίνετε δυνατότητες συνεννόησης και κυβερνητικής συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση ώστε να αποφύγουμε τις περιπέτειες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα εθνικά μας θέματα είναι ανοιχτά και που έχουμε ανάγκη να βγούμε από την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε η χώρα νομοτελειακά θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική. Κανείς δεν θέλει την ακυβερνησία, γι’ αυτό οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους θα αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο.

Ζητάμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μια ισχυρή εντολή, για να μειώσουμε τη φορολογία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να επαναφέρουμε την τάξη και την ασφάλεια και να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μας.

Σε αυτό τον άξονα, ακόμα και αν είμαστε αυτοδύναμοι, θα επιδιώξουμε μετεκλογικά τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πάντως ότι η ΝΔ έχει "κρυφή ατζέντα" και μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιό σας θα είναι ένας "Αρμαγεδδώνας". Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν κατάλαβε τίποτε από τις Ευρωεκλογές. Η στρατηγική του παραμένει πολωτική και διχαστική. Ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. «μυρίζει ανθρώπινο αίμα», είναι πρωτοφανής και αποκρουστικός. Δείχνει τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που καταρρέει

Το πρόγραμμά μας έχει αναπτυχθεί κατά τομέα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι κοστολογημένο και έχει ως στόχο να στηρίξει τη μέση ελληνική οικογένεια.

Λέμε λίγα προεκλογικά, θα κάνουμε πολύ περισσότερα μετεκλογικά και θα ξαναφτιάξουμε τη σχέση μεταξύ πολίτη και πολιτικού που διερράγη στα χρόνια της κρίσης

 

Ως κυβέρνηση, τι είδους αντιπολίτευση περιμένετε να βρείτε απέναντί σας την επόμενη ημέρα; Η κυβερνητική εμπειρία που έχει πλέον και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον αποτρέψει, πιστεύετε, από επανάληψη του "όχι σε όλα";  

Ο κ. Τσίπρας φεύγει από την εξουσία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την κατέλαβε. Πριν από ένα μήνα όμως, οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ξεκάθαρο ότι στις 7 Ιουλίου, η κοινωνία μας θα αφήσει οριστικά πίσω, το διχασμό με τον οποίο «ποτίστηκε» τα τελευταία 4,5 χρόνια.

 

Ποιο το δικό σας μήνυμα σε έναν ψηφοφόρο που μπορεί να απορρίπτει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στη Ν.Δ. θεωρώντας ότι και το δικό της κυβερνητικό παρελθόν ευθύνεται για την κρίση; Γιατί να την εμπιστευθεί;

Η Νέα Δημοκρατία έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές της και την εθνική στρατηγική της, έχει αναγνωρίσει τα λάθη της και έχει διδαχτεί από αυτά.

Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να μας εμπιστευθούν για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Σεβόμαστε τους πάντες, δεν υποτιμάμε κανέναν και δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε όλους τους Έλληνες είτε μας ψηφίσουν, είτε όχι.

 

Ποια η άποψή σας για την στάση της ΕΕ σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα; Και πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα αυτό η ΝΔ εάν σε δύο εβδομάδες βρεθεί πλέον εκείνη στη διακυβέρνηση της χώρας;

Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, επιδεικνύοντας προκλητικότητα.

Η κυπριακή ΑΟΖ, όπως και η ελληνική ΑΟΖ, είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Και η Ευρώπη έχει κοινή ενεργειακή πολιτική, με υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα για τα μέλη της. Η μεταφορά υδρογονανθράκων από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος) προς την Ε.Ε. είναι κομβικής, στρατηγικής σημασίας.

Συνεπώς, η Ε.Ε., ο Επίτροπος Ενέργειας και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών οφείλουν να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, με συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Εμείς φιλοδοξούμε να έχουμε ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ήδη ότι έχει τη διάθεση να ανοίξει ένα ουσιαστικό κανάλι επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Θα θέσουμε ένα πλαίσιο συζήτησης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

Έχοντας εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, αλλά και στις ισχυρές συμμαχίες μας.