Συνεντεύξεις 

"Μειώνονται οι τιμές στα φάρμακα, αλλάζει η εικόνα στην περίθαλψη"


Η αγορά- φαρμακευτικές, γιατροί, διαγνωστικά κέντρα- προειδοποιεί πως έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας των υψηλών επιβαρύνσεων του clawback. Μάλιστα φέτος οι υπερβάσεις είναι μεγαλύτερες σε σχέση με πέρσι. Πως θα μειωθεί η «ψαλίδα» ανάμεσα στις πραγματικές δαπάνες και τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ;

Το clawback έχει ξεφύγει από τη στιγμή, που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν έλαβε κανένα διαρθρωτικό μέτρο για να το συγκρατήσει. Είναι δεδομένο ότι αν είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες διαπραγματεύσεις στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα είχαμε οικονομικό όφελος, επομένως και μικρότερο clawback. Δίνουμε προτεραιότητα στη σωστή λειτουργία μιας αποτελεσματικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Θεσμοθετούμε σύγχρονα μοντέλα διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης φαρμάκων όπως οι συμφωνίες επιμερισμού του κόστους ελεγχόμενης εισαγωγής στην αγορά (managed entry agreements). Εστιάζουμε στον περιορισμό του clawback, αφενός μέσω του εξορθολογισμού και του ελέγχου της συνταγογράφησης και αφετέρου μέσω της σύναψης συμφωνιών ασφαλιστικής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση για τις ακριβές θεραπείες που επιβαρύνουν τη δαπάνη. Τα Μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και ειδικότερα τα ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης της νόσου ιδιαίτερα για ασθενείς με συννοσηρότητες, το σκανάρισμα ορίζοντα (horizon scanning) είναι μερικά από τα σημαντικά εργαλεία για να επιταχύνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μετατρέπουμε – έστω μερικώς – το clawback από αντιαναπτυξιακό μέτρο, σε μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων, νομοθετώντας την δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε κλινικές μελέτες και δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

 

Μετά τις εξαγγελίες σας για «πάγωμα» των τιμών φαρμάκων, πότε θα είναι έτοιμο το σχετικό Δελτίο Τιμών;

Πριν 2 μέρες νομοθετήσαμε να μην υπάρχει καμία αύξηση στα φάρμακα και μειώσεις σε πολλά από αυτά έως 7%. Αυτό σημαίνει ότι μειώνουμε και τη συμμετοχή των ασφαλιζόμενων στο κόστος των φαρμάκων.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει, πριν τις εκλογές, αυξήσεις που έφταναν έως 10%, ειδικά σε φάρμακα ευρείας χρήσης.

Για εμάς πίσω από το Δελτίο Τιμών Φαρμάκου βρίσκονται οι συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.  Και όπως είχα δεσμευτεί θα εκδοθεί εντός του έτους, όπως ορίζει ο νόμος. Η φαρμακευτική πολιτική που υλοποιούμε είναι ταυτόχρονα κοινωνική και αναπτυξιακή. Έχει ως πρωταρχικό σκοπό την διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο, με τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση.

 

Εχουν περάσει 4 μήνες από τότε που αναλάβετε. Ποιος είναι ο στόχος σας κύριε Υπουργε;

Πολλές μικρές νίκες, σημαντικές για τις ζωές των συνανθρώπων μας, αυτός είναι ο στόχος. Εντός 2 μηνών καταφέραμε χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς να μη περιμένουν ώρες στις ουρές της ντροπής των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους και να κάνουν τις θεραπείες τους στις ιδιωτικές κλινικές. Από 1/1/2020 οι περιπατητικοί ογκολογικοί ασθενείς θα βρίσκουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, ενώ πρόσφατα βάλαμε τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που χρειάζονται παράγωγα αίματος (κυρίως γ-σφαιρίνη), υλοποιώντας παράλληλα το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών για να μην έχουμε τις ελλείψεις των τελευταίων ετών. Προχωράμε στην δημιουργία ενός πλήρους κέντρου Ακτινοθεραπείας, εντός του νοσοκομείου «Σωτηρία»

Όλα αυτά και άλλα πολλά που έρχονται μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι, ότι κάτι αλλάζει.

 

Ένα από τα στοιχήματα που έχετε θέσει είναι η βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία. Τι να περιμένουν οι πολίτες τους επόμενους μήνες;

Η κατάσταση που παραλάβαμε στα νοσοκομεία της χώρας είναι άκρως απογοητευτική. Δυστυχώς, καθ’ ομολογία των Διοικητών και ΥΠΕαρχών που διόρισαν οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός, 4 στα 10 νοσοκομεία δεν καταρτίζουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν καταγράφουν το χρόνο αναμονής των ασθενών Επιπλέον, 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τις παθολογικές κλινικές τους και 9 στα 10 τις χειρουργικές κλινικές. Εμείς θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό τους. Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστημα επείγουσας φροντίδας. Ενισχύουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υποστηρίζουν τα βαριά περιστατικά και σχεδιάζουμε άμεσα τη λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, εντός της Αττικής, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς το ποσοστό των ασθενών με ΑΕΕ που έχουν πρόσβαση σε Μονάδες τοποθετεί την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά. Συνεχίζουμε ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της Επιτροπής λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Θέλω ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω, όλους τους επαγγελματίες της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που στα χρόνια της κρίσης και παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία μας υπηρετώντας τον πολίτη.

 

Πιστεύετε πως ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί αυτή τη φορά; Το 1142 θα λειτουργήσει ή όπως παλιά…η κλήση μας θα προωθείται;

Ναι. Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως.

Το πιστεύει σύσσωμη η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και το επιζητά ο κόσμος. Το θέλουν ακόμα και οι καπνιστές στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Εμείς ως Υπουργείο Υγείας έχουμε θωρακίσει το κανονιστικό πλαίσιο, με μηχανισμούς ελέγχου, όπως η Ελληνική Αστυνομία, με αυστηροποίηση των ποινών, με πρωτοβουλίες ενημέρωσης. Το κάπνισμα δεν έχει να κάνει μόνο με την καταστολή. Αλλά με την επιλογή των πολιτών να ζουν σε περιβάλλον Υγείας. Εχει να κάνει με την προαγωγή της πρόληψης και με την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα. Με την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος σε όσους θέλουν να το κόψουν. Το υπουργείο υγείας ενδιαφέρεται πάνω από όλα για την υγεία των πολιτών και για αυτό ο 4ψήφιος αριθμός 1142, εκτός από γραμμή καταγγελιών, θα είναι μια «γραμμή ενημέρωσης και βοήθειας». Ένα σύστημα Ενημέρωσης, Καταγραφής, Κινητοποίησης και Βοήθειας.